Akciové trhy ve Spojených státech se chystají na mírně oslabující otevření

25.04.2002 | , Fio banka
INVESTICE


Společnost Tyco International (TYC) dnes oznámila, že ustoupila od svého dřívějšího záměru na rozdělení společnosti na čtyři samostatné jednotky a varovala, že fiskální rok 2002 z hlediska příjmů bude pod původními očekáváními.

Společnost ohlásila ztrátu ve výši $1,91mld., 96c na akcii, oproti ztátě $1,1mld. v minulém roce. AOL Time Warner (AOL), největší světová mediální a internetová společnost, ohlásila růst tržeb o 4% za poslední Q na $9,8mld. Příjmy dosáhly 18c na akcii, když analytici očekávaly zisk 14c na akcii. Před 4 týdny společnost oznámila, že si hodlá vzít úvěr ve výši $54mld. (největší úvěr v americké historii), se započítáním tohoto úvěru pak společnost dosáhla čisté ztráty $54,2mld. Akcie společnosti v tomto roce oslabily o 40%, včera uzavíraly +1% na $19,3.

Společnost WorlCom (WCOM) za 1Q ohlásila čistý zisk s poklesem na $130mil., z $594mil. o rok dříve, když příčina byla ve snížení tržeb a odchodu zákazníků. WorldCom Group, část společnosti zabývající se datovými službami a Internetem, ohlásila čistý zisk $184mil., 6c na akcii (v minulém roce to bylo 18c na akcii). Tato část společnosti pak zaostala za očekáváními o 4c na akcii.

Dodatečné žádosti o pracovní podpory jsou stále ovlivněny zvýšením dávek, což způsobuje opakované podávání žádostí a tím i růst celkového počtu žádostí. Objem žádostí poprvé od této změny poklesl o 31tis. na 421tis. 4 týdenní klouzavý průměr pak dosáhl úrovně 452tis., o 1750 méně než v minulém týdnu. Prezident Bush rozšířil možnost pobírání dávek  z 13 na 26 týdnů, což se projevilo v opětovných žádostech původních žadatelů a tím i růstem celkového počtu žadatelů. Očekávanou hodnotou pro tento týden bylo 432tis. žádostí. Náklady na pracovní sílu vzrostly o 0,8% (čekal se růst o 0,9%) za 1Q, index měří úroveň vyplacených mezd, náhrad a odměn zaměstnancům. Futures se dnes obchodují na Nasdaq 100 za 4b. pod fair value a na S&P 500 za 6b. pod fair value. Otevření amerických trhů tak bude spíše ve znamení menšího oslabení.

Autor článku

Jan Korb  

Články ze sekce: INVESTICE