Komoditní trhy v kostce

15.05.2002 | , Futures Info
INVESTICE


Futures kontrakty na dobytek klesly v úterý v Chicagu na nejnižší úroveň za více než týden. Obchodníci totiž předpokládají, že poptávka po hovězím mase se bude s rostoucími zásobami dobytka připraveného na porážku na jatkách snižovat.

Dobytek oslabuje kvůli očekávanému zpomalení poptávky
Futures kontrakty na dobytek klesly v úterý v Chicagu na nejnižší úroveň za více než týden. Obchodníci totiž předpokládají, že poptávka po hovězím mase se bude s rostoucími zásobami dobytka připraveného na porážku na jatkách snižovat.
Ačkoliv se poptávka po hovězím mase v květnu obvykle zvyšuje, zdá se, že by mohla v nadcházejících týdnech naopak oslabovat. Supermarkety a různé obchodní domy již totiž pomalu dokončují proces vytváření zásob na svátek Memorial Day (letos připadá na pondělí 27. 5.). Tento den stejně jako celý prodloužený víkend Američané rádi tráví mimo jiné i grilováním masa na zahradách. Zásoby dobytka na amerických farmách byly k 1. dubnu o 0,8% vyšší, než vloni v tuto dobu.
"Jakmile se nakoupí dost na víkend Memorial Day, obvykle se poptávka po hovězím sníží," říká Dan Vaught, analytik u společnosti A.G. Edwards & Sons Inc. v St. Louis.
Červnový dobytek na Chicago Mercantile Exchange klesl o 0,425 centů níž (-0,7%) na 62,7 centů za libru. Ceny jsou nyní o přibližně 12% níž, než vloni.

Zpoždění setby kukuřice nepříznivé pro sóju
Futures kontrakty na sojové boby v úterý v Chicagu oslabovaly. Hlavním faktorem vedoucím k poklesu cen byla zpráva, která ukázala, že silné deště způsobily další odložení setby kukuřice na americkém středozápadě, což je podle obchodníků signál, že někteří zemědělci nakonec osejí část území namísto toho sójou.
Ve střední Illinois, druhém největším státu USA co se produkce kukuřice týče, omezily deště polní práce na pětinu, říkají představitelé státu. Boby se obvykle sejí později, než kukuřice, která, když se dostane do půdy až po polovině května, bývá velmi zranitelná během letních veder.
"Zemědělci zřejmě nebudou mít jinou možnost, než oset více bobů v mokřejších oblastech, protože ztráty na kukuřici, které by způsobila pozdní setba, by mohly být obrovské," říká Brian Hoops, tržní analytik u společnosti Midwest Market Solutions Inc. v Dakota Dunes v Jižní Dakotě.
Červencové sojové boby klesly na Chicago Board of Trade o 1,5 centů níž (-0,3%) na $4,76 za bušl, což je druhá ztrátová seance za tři dny. Ceny bobů klesly od 24. dubna, kdy trh vystoupal na sedmiměsíční maxima, o 1,7% níž.

Zpráva o maloobchodním prodeji signalizuje silnější poptávku po mědi
Futures kontrakty na měď v úterý v New Yorku vystoupaly na šestitýdenní maxima, neboť zpráva o nečekaně velkém růstu maloobchodního prodeje v USA zlepšuje vyhlídky ekonomického zotavení, které by mohlo vést ke zvýšení poptávky po kovech.
Maloobchodní prodej se v měsíci dubnu zvýšil o 1,2%, což je největší růst od října loňského roku, jak uvedlo včera ministerstvo obchodu. Největší podíl na tomto navýšení nesl prodej motorových vozidel. Podle průmyslových odhadů automobil v průměru obsahuje okolo 50 liber mědi.
"Zpráva o maloobchodním prodeji je pro měď dobrou zprávou," říká Jim Steel, více-prezident komoditního průzkumu u Refco Inc. v New Yorku. "Každá nová ekonomická zpráva, která je lepší, než se očekávalo, zlepšuje vyhlídky poptávky po kovech," dodává.
Červencová měď vystoupala na New York Mercantile Exchange o 0,75 centů výš (+1%) na 74,5 centů za libru, což je nejvyšší zavření od 2. dubna.

Růst akcií snižuje zájem o zlato
Futures kontrakty na zlato v úterý v New Yorku spadly na třítýdenní minima, neboť americké akciové trhy posilovaly, čímž činí tento kov méně lákavý jako alternativní investici.
Akciový index Standard & Poor's 500 vystoupal odpoledne o 2% výš a posiloval již druhý den za sebou. Dřívější pokles akcií vedl některé investory k tomu, aby nakupovali zlato, čímž umožnili v minulém týdnu futures cenám žlutého kovu dosáhnout dvouletých maxim.
"Zlato včera klesalo kvůli tomu, že akciové trhy stoupaly," říká John Reade, analytik u společnosti UBS Warburg v Londýně. "Můžeme pozorovat prodej ze strany spekulantů, kteří jsou na trhu již delší dobu a kteří si nyní zajišťují své zisky."
Červnové zlato na divizi Comex burzy New York Mercantile Exchange kleslo o $3,30 níž (-1,1%) na $307,60 za unci, což je nejnižší zavření od 24. dubna. Trh zlata je v současné době o 14% výš, než vloni.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE