Komoditní trhy v kostce

24.05.2002 | , Futures Info
INVESTICE


Futures kontrakty na zlato ve čtvrtek v New Yorku vystoupaly na 2 1/2letá maxima. Tento trh posiluje již sedmou seanci v řadě a za rostoucí poptávku vděčí tomu, že investoři hledají náhradu za slabé akciové trhy.

Zlato na 2 1/2letém maximu
Futures kontrakty na zlato ve čtvrtek v New Yorku vystoupaly na 2 1/2letá maxima. Tento trh posiluje již sedmou seanci v řadě a za rostoucí poptávku vděčí tomu, že investoři hledají náhradu za slabé akciové trhy.
16ti procentní růst cen zlata v letošním roce činí tento kov pro zajímavým pro investory, kteří pozorují, jak americké akcie stále ztrácejí svou sílu. Na rozdíl od dřívějších cenových výstupů na trhu zlata, které měly na svědomí hlavně spekulanti a které byly jen krátkodobou záležitostí, nejeví letošní síla trhu prozatím žádné známky toho, že by hodlala ustoupit.
"Tento trh řídí investoři," říká Leonard Kaplan, prezident illinoiské společnosti Evanston. Zlato "bude dál zvětšovat své zisky," říká.
Červnové zlato vystoupalo na divizi Comex burzy New York Mercantile Exchange o $4,50 výš (+1,4%) na $322,80 za unci, což je nejvyšší zavření aktivního kontraktu od 7. října 1999.

Teplejší a sušší počasí zlepšuje vyhlídky úrody sóji
Futures kontrakty na sojové boby ve čtvrtek v Chicagu oslabovaly a klesaly tak ze svých devítiměsíčních maxim. Teplejší a sušší počasí totiž zlepšuje vyhlídky úrody na americkém středozápadě.
Teploty v této oblasti vyšplhaly až k 70 stupňům Fahrenheita (cca 20°C), přičemž ještě na začátku týdne se rtuť v teploměrech pohybovala blízko bodu mrazu, což zpomaluje klíčení nově zaseté úrody. Suché počasí předpovídané na začátek příštího týdne nejenže zlepší podmínky pro vývoj již zaseté sóji, ale hlavně urychlí tempo setby, se kterou jsou zemědělci kvůli týdnům silných dešťům dosti pozadu.
"Pokud se dočkáme tepla a sluníčka, věci se podstatně zlepší," říká Tony Anderson, který plánuje oset 1 850 akrů kukuřice a sóji na svých farmách blízko Mt. Sterling v Ohiu.
Červencové sojové boby na Chicago Board of Trade klesly o 1,5 centů níž (-0,3%) na $4,915 za bušl. Nyní jsou ceny sóji o 10% výš než vloni, poté, co ve středu trh zavřel na nejvyšší úrovni od srpna.

Nabídka ropy v USA se zdá být pro rafinérie adekvátní
Futures kontrakty na ropu ve čtvrtek v New Yorku již po třetí za sebou oslabovaly. Tentokrát to bylo kvůli předpokladům, že americké rafinérie budou mít k dispozici dost ropy na to, aby je neohrozilo jakékoliv možné přerušení dodávek související s boji na středním východě nebo napětí v jižní Asii.
"Celý ráz trhu se změnil," říká Aaron Kildow, makléř u společnosti Prudential Securities Inc. v New Yorku. "Došlo k sérii sebevražedných bombových útoků v Izraeli a Indie s Pákistánem jsou v podstatě ve válce, a přesto trh nestoupá výš. Před třemi týdny by se díky tomu ceny ropy vyhouply až o $4 výš, nyní to trhem téměř nehne."
Bombové útoky v Izraeli zvyšují možnost zesílení bojů v této oblasti, kde se těží přibližně celá třetina veškeré ropy na světě. Britský ministr zahraničních věcí, Jack Straw, navštíví v příštím týdnu Indii a Pákistán a bude se snažit o zmírnění napětí, kvůli němuž již obě země vyslaly milióny vojenských jednotek na hranice s Kašmírem.
Červencová ropa klesla na New York Mercantile Exchange o 22 centů níž (-0,8%) na $26,15 za barel. Ceny v letošním roce vystoupaly o 32% výš.

Zemního plynu je v zásobách USA dostatek
Futures kontrakty na zemní plyn ve čtvrtek v New Yorku již po šesté za posledních sedm seancí zavřely ve ztrátě. Vládní zpráva totiž ukázala, že ve Státech na léto bude více než dostatek tohoto paliva, ze kterého se vyrábí elektrická energie na pohon klimatizací v době veder.
Americké zásoby plynu byly k 17. květnu o 36% vyšší, než vloni, jak oznámilo ve své pravidelné statistice americké ministerstvo energetiky. Loňská krize výrazně omezila v USA průmyslovou poptávku po plynu a v listopadu dokonce způsobila růst zásob na rekordní úrovně. Letošní zima byla jen mírná a tak se výše zásob nijak výrazně nesnížila, neboť topná potřeba nebyla až tak vysoká. Ani na jaře se poptávka po zemním plynu prozatím nijak nezvýšila, neboť teploty nejsou natolik vysoké, aby byl zaznamenán zvýšený provoz klimatizací.
V zásobách "je až příliš plynu," říká Bill O'Grady, ředitel fundamentálního výzkumu u A.G. Edwards & Sons Inc. v St. Louis. "Pokud teploty do poloviny června prudce nevyskočí, bude mít trh velké problémy."
Červnový zemní plyn na New York Mercantile Exchange klesl o 2,1 centů níž (-0,6%) na $3,438 za milión britských termálních jednotek. Ceny od 14. května klesly ze svých 11měsíčních maxim o 12% níž a oproti loňsku je trh slabší o 16%.

Dobytek posiluje díky úbytku zvířat na porážku
Futures kontrakty na dobytek zaznamenaly ve čtvrtek v Chicagu již po druhé za sebou vyšší zavření. Obchodníci totiž předpokládají, že nižší zásoby dobytka na farmách povedou ke snížení počtu dobytka, který bude v létě k dispozici na porážku na jatkách.
Provozovatelé farem v Kansasu a dalších šesti státech významných chovem dobytka nakoupili v uplynulém měsíci oproti loňskému dubnu o 6,7% méně zvířat za účelem vykrmení a následného prodeje velkoobchodníkům na jatka, jak ukazují nejnovější vládní data. (pozn. Tento údaj bývá označován jako Placement - umístění dobytka na farmy.) Analytikové zároveň předpovídají, že i v tomto měsíci bude konečný počet nakoupených mladých zvířat o něco nižší, než v loňském květnu.
"Během léta bude méně dobytka," říká Dennis Kissler, makléř u společnosti KIS Futures Trading v Oklahoma City. "Na jatka bude přicházet méně zvířat, což by mohlo být pro ceny příznivé."
Červnový dobytek na Chicago Mercantile Exchange vystoupal o 1,2 centů výš (+2%) na 61,325 centů za libru. Oproti loňsku je trh stále o 16% slabší. Úterní zavření nad 59,4 centů bylo nejnižší za poslední téměř 3 1/2 roku.

Memorial Day (Pondělí 27. 5. 2002) - všechny burzy zavřeny
V USA je v pondělí 27. května 2002 státní svátek tzv. Memorial Day.
Všechny burzy budou v pondělí uzavřeny a některé končí již v pátek obchodní seanci o něco dříve, než obvykle.
Níže jsou uvedeny nejdůležitější americké futures a options burzy a jejich časový rozvrh na pátek 24. 5. 2002.
(Údaje uváděny ve východoamerickém čase, pro převod do našeho SEČ času přičtěte 6 hodin).

CBOT  http://www.cbot.com
Obilniny - obchodování končí v obvyklou dobu 14:15 (20:15 SEČ)
Finanční trhy - obchodování končí v 13:00
DOW index - obchodování končí v obvyklou dobu 16:15

CME/IMM http://www.cme.com
Zemědělské trhy - obchodování končí v 13:00
Měny - obchodování končí v 13:00
Úrokové sazby - obchodování končí v 13:00
GSCI - obchodování končí v 13:00
Akciové trhy (equities) - obchodování končí v obvyklou dobu 16:15

NYCE http://www.nybot.com
Produkty Finex - obchodování končí v 13:00
Pom.džus, bavlna - obchodování končí v obvyklou dobu
CRB & SPCI - obchodování končí v 13:15
NYFE - obchodování končí v obvyklou dobu 16:15

COMEX http://www.nymex.com
Měď - obchodování končí v 12:05
Stříbro - obchodování končí v 12:05
Zlato - obchodování končí v 12:10

NYMEX http://www.nymex.com
Palladium - obchodování končí v 12:00
Platina - obchodování končí v 12:10
Energie - obchodování končí v 13:00
Electricity - obchodování končí v 13:00

CSCE http://www.nybot.com
Káva, cukr, kakao - obchodování končí v obvyklou dobu

KCBOT http://www.kcbt.com
Pšenice - obchodování končí v obvyklou dobu
Value line - obchodování končí v obvyklou dobu

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE