Nastává zlom trendu na hovězím?

04.06.2002 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Rekordní výše zisku zpracovatelů masa, nižší ceny kukuřice a opouštění krátkých zajišťovacích pozic dopomohlo k tomu, že hovězí maso zahájilo týden limitním vzestupem.

Rekordní výše zisku zpracovatelů masa, nižší ceny kukuřice a opouštění krátkých zajišťovacích pozic dopomohlo k tomu, že hovězí maso zahájilo týden limitním vzestupem. Červnový kontrakt live cattle obchodovaný na Chicago Mercantile Exchange vzrostl o 1,5 centu na 61,975 centů za libru a ke konci obchodování zůstalo stále neuspokojeno 150 kontraktů na nákup. Na trhu nebyl nikdo, kdo by chtěl prodávat. Při kalkulaci syntetického futures kontraktu vychází hodnota červnového futures na 62,15 centu za libru.

Ostatní měsíce rovněž posílily, ale ne o limit. Zpracovatelé masa dosahují v poslední době rekordních zisků až 71,40 USD z jednoho kusu. Někteří farmáři držící krátké zajišťovací pozice se rozhodují o jejich uzavření před důležitou statistikou Cattle-on-feed report, kterou americké ministerstvo zemědělství zveřejní 21. června. Na trhu se začíná spekulovat o možnosti, že američtí farmáři v květnu dali do výkrmu menší počet telat v souvislosti s dramatickým propadem ceny v posledních deseti týdnech.

Pokles byl zapříčiněn očekáváním přebytku nabídky v letních měsících. Současné nízké ceny vedou farmáře k tomu, aby prodávali dobytek dříve, i pod jateční váhou. Tato skutečnost může zapříčinit, že přebytek nabídky v létě ve skutečnosti vůbec nenastane. Nejbližší měsíc dodání je dokonce levnější, než spotový trh díky vysoké poptávce zpracovatelů, což vede farmáře k uzavírání krátkých zajišťovacích pozic.

Dnes mají možnost koupit zpět futures kontrakt za dobrou cenu a ještě prodat dráž svoji produkci. Ještě dramatičtější situace byla na trhu mladých býčků - feeder cattle, kde všechny měsíce dodání uzavřeli na limitech nahoře, tedy o 2 centy výše. V srpnovém měsíci dodání zůstaly neuspokojeny objednávky na nákup 200 kontraktů, v záři 25, v říjnu 120 a v listopadu 20 kontraktů. Aktivní, srpnový kontrakt uzavřel na 75,975 centech za libru.

Autor článku

Jiří Šťastný  

Články ze sekce: INVESTICE