Nepoužívejte v Chorvatsku mobil v autě a ušetříte 500 kun!

10.06.2002 | , Finance.cz
Domovská stránka


Na co si dávat pozor v autě na cestách? Už je pryč doba, kdy jezdili na dovolenou do bývalé jugoslávie jen ti vyvolení. Dnes stačí sednout do auta a vzhůru směr Makarská riviéra. Ovšem pozor! Na cestách číhají různá nebezpečí ve formě dopravních značení a předpisů.

Téma: Na co si dávat pozor v autě na cestách?

Už je pryč doba, kdy jezdili na dovolenou do bývalé Jugoslávie jen ti vyvolení. Dnes stačí sednout do auta a vzhůru směr Makarská riviéra. Ovšem pozor! Na cestách číhají různá nebezpečí ve formě dopravních značení a předpisů.

Ještě před odjezdem se ujistěte, že platnost Vašeho pasu je minimálně na dobu pobytu.  Mějte také na paměti, že na trase ČR, Rakousko, Slovinsko a Chorvatsko vyžadují namátkově policejní orgány všech projíždějících republik doklad o zaplaceném povinném ručení a zelenou kartu.

V Chorvatsku raději moc nevěřte dopravnímu značení a spolehněte se na svou mapu. Dálniční poplatky jsou vybírány formou mýtného na každém kousku dálnice, který projedete. Povolená rychlost je na dálnici 130 km/hod. Na silnicích pro motorová vozidla smíte jet maximálně 100 km/hod a když pojedete mimo chorvatské osady, tak můžete jet maximálně 80 km/hod.  V osadách je povoleno pouhých 50 km/hod.

Víte o tom, že v od 1. června 2002 platí v Chorvatsku nová vyhláška o silniční dopravě? Mezi nejdůležitější změny nové vyhlášky patří zvýšení sankcí za porušení dopravních předpisů. Zde je přehled nejdůležitějších: Za používání mobilu během jízdy zaplatíte pokutu 500,- kun (HRK), za nepoužití pásů 400,- kun , za řízení v opilosti od 1000,- do 3000,- kun a za špatné parkování zaplatíte od 400,- do 500,- kun. Při překročení povolené rychlosti do 10 km/hod dostanete pokutu 400,- kun. Při překročení od 10 - 30 km/hod zaplatíte 800,- kun a při jízdě vyšší přes 30 km/hod bude Vaše peněženka lehčí o 1000,- kun.

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Domovská stránka