Kolik stojí pohřeb

03.09.2018 | , Finance.cz
Spotřebitel


Na některé věci člověk připraven není nikdy, i když se na ně bůhvíjak připravuje, nebo je dokonce očekává. Určitě mezi ně patří smrt někoho blízkého.

Ale i smrt patří k životu, i když to někomu může znít cynicky. A pokud se to stane, musíme začít zařizovat všechny věci, které je se zařídit musí. A připravte se na to, že to něco bude stát.

Havrani: ceny? Ani náhodou

Zemře-li nám někdo doma, je nutné zavolat lékaře, který úředně potvrdí smrt. Pak voláme pohřební službu. Pokud jste tušili, že k smrti v nejbližší době nejspíš dojde, už jste se asi podívali na webové nabídky pohřebních služeb v místě, kde bydlíte. Ve větších a velkých městech je velká „havraní“ konkurence a pohřební služby se mnohdy podbízejí nejrůznějšími „bonusy“:

  • Pozůstalým zajistíme skromnější a levnější verzi obřadu, případně splátkový kalendář.
  • Pohřební ústav nabízí využití výrazné finanční pomoci, o jejímž poskytování vás rádi budeme informovat na jakékoliv naší pobočce nebo přímo na tel. čísle.
  • Slevy, které vám byly písemně nabídnuty v jiné pohřební službě, plně akceptujeme a můžete je v plné výši využít při uzavírání objednávky u naší společnosti.

Konkrétní ceny se ale z webu nedozvíte. Důvody jsou tak trochu pochopitelné. Pokud nejde o pohřeb (zpopelnění) bez obřadu, tedy nejekonomičtější variantu odchodu z tohoto světa, pak se k základní částce připočítávají další a další položky (typ rakve, květiny, řečník, hudba atd.), mezi kterými je ale opět velký cenový rozptyl. Dalším důvodem je, že zákon o regulaci reklamy zakazuje pohřebním službám inzerovat ceny svých služeb a možná by někdo mohl uvedení ceny jako inzerci chápat.

Pokud zemře někdo v nemocnici, její zaměstnanci vám to oznámí a vy opět kontaktujete pohřební službu. A protože se z webu ceny skutečně nedozvíte, je dobré se do pohřebního ústavu vypravit a na všem se domluvit.

Varianty odchodu

Jak bylo popsáno, když chcete ušetřit a není vám příjemné pomyšlení na plačící příbuzné a uslzené vzpomínky, můžete zvolit zpopelnění bez obřadu. Stojí zhruba 10 tisíc Kč, v Brně jsme našli o tisícovku levnější nabídku, v Praze naopak v jedné službě chtěli necelých 14 tisíc Kč.

Další možností je zpopelnění s obřadem a uložení do země s obřadem. Při všech třech variantách musíte počítat s cenou za transport zemřelého (z domu / nemocnice do pohřebního ústavu) a uložení zemřelého v pohřebním ústavu do termínu pohřbu.

Kolik stojí pohřeb

(foto: Shutterstock)

Obřady

Zpopelnění s obřadem znamená, že si vyberete smuteční síň (je-li to možné), typ rakve, květinovou výzdobu (povinné to samozřejmě není) a smutečního řečníka. Tady je to opět velmi citlivé. Smuteční profesionálové vám slíbí vytříbený projev, který si vyberou z osmi či deseti šablon, které běžně používají, jen změní podle potřeby pohlaví a jméno. Může z toho být ale skutečná nepříjemnost, když se ve smutečních klišé řečník jen vzdáleně trefuje do osobnosti zemřelého. Z obřadu se taky může stát fraška. Doporučujeme tedy projev před obřadem pročíst a případně opravit.

Málokterý obřad je bez hudby. Pokud nechcete živou hudbu, můžete si přinést CD s vlastní hudbou.

To vše vás bude stát mezi až ke 20 tisícům Kč, pokud se uskromníte a vyberete si nejlevnější položky.

Pohřeb do země je nejdražší. Zde už hodně záleží na rakvi, která může stát od 4 až 5 tisíc až po šesticiferné částky, vykopání hroby se pohybuje od 5 tisíc Kč, záleží ale také na ročním období. Vykopání hrobu v zimě, je práce, kterou hrobníkovi nezávidíte. Zde se tedy dostáváme jistě nad 30 tisíc Kč.

Kolik stojí pohřeb - příklad cen

  • smuteční rozloučení + uložení do hrobu: 25 000 až 50 000 Kč (horní částka ale může být daleko vyšší),
  • smuteční rozloučení + kremace: 20 000 až 40 000 Kč,
  • kremace bez smutečního rozloučení: 10 000 až 15 000 Kč

Také si přečtěte:

Štítky:

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 69 krát

Články ze sekce: Spotřebitel