Hlavní navigace

Zásilky z Číny budou od roku 2021 dražší. Končí výjimka pro DPH

Sdílet

Zdroj: Redakce

V celé EU přestane od 1. 1. 2021 platit osvobození od DPH u malých zásilek v hodnotě do 22 eur (550 Kč) odeslaných z mimounijních zemí. Ministerstvo financí již včera poslalo do připomínkovacího řízení novelu, která evropské nařízení zavede i do českého zákona.

Je dobře, že se Evropa dokázala dohodnout na společném postupu k odstranění této nerovnosti. Firmy z České republiky i dalších zemí Evropské unie musejí jako plátci odvádět DPH bez ohledu na to, kolik prodávané zboží stojí. Naopak firmy ze třetích zemí si díky osvobození od DPH mohou dovolit to stejné zboží prodat za výrazně nižší cenu a mají tak oproti těm evropským velkou konkurenční výhodu,“ říká ministryně financí Alena Schillerová.

Současná situace přitom přímo svádí k fiktivnímu podhodnocování zboží, aby jeho cena nepřesáhla limit 22 eur a zásilka se tak nemusela danit. Zrušení výjimky pro malé zásilky ze třetích zemí omezí prostor pro obcházení DPH a pomůže účinněji potírat přeshraniční daňové úniky,“ dodává Schillerová.

TIP: Češi častěji nakupují v čínských e-shopech než v EU nebo USA

Nový zákon se dotkne zejména těch, kteří nakupují v čínských e-shopech jako AliExpress, Wish apod. Ty mají často bezplatnou dopravu, takže se hodnota celé zásilky vejde do oněch 22 eur. Za cetky poslané přes celý svět ve výsledku zaplatí méně než v tuzemských obchodech.

Dle nových pravidel bude třeba doplatit DPH a navíc také zastoupení přepravce v celním řízení. Za to si Česká pošta účtuje 200 Kč. Drobnost v hodnotě dolaru tak rázem nebude stát 23 korun, ale 228 Kč. Takový nákup si již lidé nejspíš rozmyslí, nehledě na to, že se doručení prodlouží a zvýší se celková administrativa.

Cloud24

TIP: České e-shopy na Černý pátek manipulovaly s původními cenami

Pravděpodobně tím ale také vzroste úsilí čínských e-shopů v budování nebo pronajímání evropských skladů (AliExpress má jeden i v Česku). Zboží, které se odesílá z nich, se totiž doručují rychleji a na cestě k zákazníkům nepodléhají celnímu řízení.

Byl pro vás článek přínosný?