Jak postupovat při řešení dopravní nehody v zahraničí

26.04.2023 | , Finance.cz
Spotřebitel


Stali jste se účastníkem nehody v zahraničí? Někdy stačí vyplnit takzvaný europrotokol, jindy je potřeba volat policii. Co když ale nerozumíte protokolu, který vám dávají k podpisu?

Když se vám stane dopravní nehoda v České republice, je to bezpochyby stresová a nepříjemná situace. Nakonec ji ale vždy nějak vyřešíte, třeba s pomocí operátora pojišťovny nebo přivoláním Policie ČR. 

Ovšem při nehodě v zahraničí? Kromě stresu ze samotné nehody nastupuje ještě jazyková bariéra a možná i neznalost správného postupu. 

Zdroj: Shutterstock

Zastavte a zabezpečte místo nehody

Bezprostředně po nehodě své auto zastavte a místo nehody zabezpečte. Ještě před vystoupením z vozu si nasaďte reflexní vestu. To platí pro všechny členy posádky vozu, správně by tedy v autě měla být pro každého jedna vesta.

Následně umístěte do příslušné vzdálenosti výstražný trojúhelník

Tip: Jaké kroky je třeba podniknout po bouračce anebo srážce se zvěří?

Co když se někdo zranil?

Pokud došlo ke zranění, ať už vašemu, nebo posádky nějakého z vozů, zahajte v rámci svých schopností poskytnutí první pomoci a zavolejte místní záchrannou službu. Za tímto účelem je vhodné mít v mobilu uložena čísla na záchrannou službu těch států, kterými plánujete projíždět. 

Pokud se vám nehoda stala na území Evropské unie, můžete vytočit číslo 112. Jde o jednotné evropské číslo tísňového volání. 

Tip: Tipy, jak ušetřit na povinném ručení

Kdy volat policii?

V České republice platí, že policii musíte k dopravní nehodě zavolat zejména v případě, že někdo zemře, někdo se zraní, dojde ke hmotné škodě nad 100 000 Kč, poškodíte majetek třetí osoby, poškodíte pozemní komunikaci a její součásti, nemůžete zabezpečit obnovení provozu nebo se neshodnete, kdo nehodu zavinil.

U nehody v zahraničí je těžší určit, kdy policii volat a kdy to nutné není. Záleží na tamních zákonech. Je tedy potřeba si buď nastudovat, za jakých okolností musíte policii v daném státě k dopravní nehodě zavolat, nebo ji zkrátka zavolat, když si nejste jisti.

Za tímto účelem si také můžete předem zjistit telefonní čísla na policii ve státech, kterými plánujete projíždět.

Tip: Jaká rizika kryje havarijní pojištění?

Do protokolu pište česky

Pokud policii přivoláte, pravděpodobně s vámi bude sepisovat protokol a tehdy se může projevit jazyková bariéra. Platí, že protokol podepište jen v případě, že mu plně rozumíte. Pokud mu vůbec nerozumíte, nebo rozumíte jen částečně, vepište do něj česky svou verzi vyjádření o dopravní nehodě. 

A pokud policii nepřivoláte?

V případě, že k dané nehodě policii nepřivoláte, zůstává sepsání záznamu o dopravní nehodě na vás a na ostatních účastnících. Pro tyto účely vozte v autě tzv. europrotokol. Do něj zapište:

  • místo a čas nehody,
  • údaje o účastnících,
  • údaje o vozidlech,
  • příčinu nehody, její průběh a následky. Vhodné je udělat nákres místa nehody a situace, i když s sebou formulář nemáte – použijte volný kus papíru. Mobilem pořiďte fotografie z nejrůznějších úhlů.

Následně musí protokol podepsat oba účastníci dopravní nehody. Rozhodně se doporučuje zapsat si:

  • SPZ druhého vozidla,
  • VIN druhého vozidla,
  • značku a typ vozu,
  • jména, příjmení a bydliště řidičů,
  • údaje o pojištění (číslo zelené karty, doba platnosti, číslo pojistné smlouvy, název pojišťovny),
  • jména a adresy svědků.

Tip: Jak je to s nárokem na odškodné při dopravní nehodě?

Kdy můžete s vozidlem odjet?

Pokud je nutné znovu obnovit provoz na pozemní komunikaci, můžete vozidla ze silnice popovézt, ale jen v případě, že jste nehodu nahlásili policii, vyznačili jste sprejem konečné postavení vozidel (případně za pomoci křídy, písku apod.), a vytvořili jste dostatečnou fotodokumentaci.

Kromě toho se také musíte na odstranění vozidel shodnout se všemi účastníky dopravní nehody. Pokud jste se neshodli, nechte vozidla, jak jsou.

Tip: Cestujete se psem? Nezapomeňte ho v autě zajistit a registrovat čip

Kontaktujte svou pojišťovnu

Následně kontaktujte svou pojišťovnu, u které máte uzavřené povinné ručení nebo havarijní pojištění. Asistenční služba s vámi probere podrobnosti, nabídne vám odtah vozidla, zajistí opravu, případně náhradní vozidlo.

Asistenční službu volejte i tehdy, když nevíte, co dál, a nejste si jisti daným postupem. Lidé na asistenční lince se s podobnými případy setkávají každý den a mají bohatou praxi.

 

Autor článku

Veronika Doskočilová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: Spotřebitel