Můžete vlastnit živnostenské oprávnění, a přitom neplatit daně a pojištění?

04.04.2023 | , Finance.cz
DANĚ


Přemýšlíte o založení živnostenského oprávnění, ale ještě není vaším záměrem přímo podnikatelskou činnost vykonávat? Můžete mít třeba 10 let živnostenské oprávnění a neplatit daň z příjmů a zálohy na zdravotní a sociální pojištění?

Se založením živnosti se obvykle pojí povinnost nejen návštěvy živnostenského úřadu, ale také registrace k dani z příjmů fyzických osob na finančním úřadu, přihlášení k platbě záloh na zdravotní pojištění u své zdravotní pojišťovny a přihlášení k zálohám na důchodové pojištění a politiku zaměstnanosti u OSSZ.

Zdroj: Shutterstock

Přihlášení k dani z příjmů a zálohám na pojistné není povinné

A i přesto, že se můžete ihned na živnostenském úřadu registrovat k dani z příjmů a zálohám, není to vaší povinností.

Podle zákona o daních z příjmů musí poplatník daně z příjmů fyzických osob podat přihlášku k registraci k dani nejpozději do 15 dnů pouze tehdy, když:

Začal vykonávat činnost, která je zdrojem z příjmů ze samostatné činnosti, nebo když přijal příjem ze samostatné činnosti = tudíž samotné založení živnosti neukládá povinnost odvádět daň a zálohy na pojistném.

Stejně tak se může podnikatel přihlásit k DPH či identifikované osobě. S tím rozdílem, že k DPH se nemusí registrovat hned, jak začne vykonávat podnikatelskou činnost, ale až poté, co přesáhne během 12 po sobě jdoucích kalendářních měsíců obrat 2 milionu korun. Plátcem DPH je tedy podnikatel od 1. dne, který následuje po měsíci, ve kterém tuto hranici překročil. K registraci k DPH lze využít online formulář v aplikaci Moje daně.

K identifikované osobě se podnikatel přihlásí, pokud v rámci podnikání obchoduje s ostatními zeměmi EU. Přihlášku podá nejpozději do 15 dnů ode dne, kdy došlo k činnosti, z níž plyne povinnost přihlášení k identifikované osobě (faktura do zahraničí). Pro přihlášení se využívá stejný formulář jako při registraci k DPH.

Pokud nechcete rušit živnost, stačí, když se pouze odhlásíte od daně a záloh na pojištění

V podnikání se vám nedaří a chtěli byste se stát zaměstnancem s tím, že by se vám nynější živnost mohla ještě hodit?

V takové situaci se stačí pouze odregistrovat od daně z příjmů fyzických osob a záloh na zdravotní a sociální pojištění. Živnostenské oprávnění si můžete nechat klidně po několik let a neplatit daň a zálohy na pojistné.

Odregistrovat od daně z příjmů se můžete pomocí formuláře Žádost o zrušení registrace, kde se lze odhlásit zároveň z vícero daní najednou, tudíž nemusíte pro každé zrušení daně posílat zvlášť formulář.

Pokud odregistraci od daně neprovedete a nebudete mít žádné příjmy z podnikání, budete muset podat nulové daňové přiznání nebo zaslat prohlášení o nulových příjmech.

Tip: Jak požádat o snížení záloh na pojistné, když vyděláváte méně než loni

Formuláře k odhlášení od záloh na zdravotní a sociální pojištění

Při nulových příjmech z podnikání daň platit sice nebudete, ale zálohy na zdravotní a sociální pojištění musíte platit stále, pokud se z nich neodhlásíte.

Proto po ukončení podnikatelské činnosti byste měli do 8 dnů podat na zdravotní pojišťovnu Oznámení o ukončení samostatné výdělečné činnosti. Pozor si dejte, jaké datum pro ukončení zvolíte, nejde volit zpětně. Například pokud se odhlásíte k 1. dubnu, budete muset zálohu na zdravotní pojištění zaplatit i za duben.

Do 8 dnů od ukončení podnikatelské činnosti byste se měli odhlásit i u OSSZ pomocí formuláře Oznámení OSVČ o ukončení výkonu samostatné výdělečné činnosti.

Musíte podat daňové přiznání, když vlastníte živnostenské oprávnění, ale reálně nepodnikáte?

Jestliže vlastníte živnostenské oprávnění, ale nejste přihlášení jako OSVČ k FÚ, ZP a OSSZ, daňové přiznání z příjmů z podnikatelské činnosti nepodáváte. To ale neznamená, že se na vás nemůže vztahovat povinnost si jej podat sami – například tehdy, pokud jste souběžně pracovali pro více zaměstnavatelů.

Přihlášku i přerušení můžete vyřešit jedním formulářem u živnostenského úřadu

Pokud si chcete zjednodušit život, můžete řešit přihlášení k živnosti i její pozastavení jedním formulářem podaným k živnostenskému úřadu. V něm zaškrtnete, které další instituce má kontaktovat. Při zřizování živnosti elektronickým podáním navíc ušetříte dvacet procent z poplatku. Pozastavení živnosti pak ohlásíte Změnovým listem.


Čtěte také: 

Jak na daňové přiznání, když jste zaměstnanci a pronajímáte nemovitost?

 

Autor článku

Veronika Němcová

Veronika Němcová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: DANĚ