Letošní výdělky a další položky, se kterými nemůžete počítat při výpočtu důchodu

10.05.2023 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Při výpočtu starobního důchodu platí, že čím vyšší hodnocené příjmy během produktivního života a vyšší získaná doba pojištění, tím vyšší starobní důchod. Některé příjmy se však při výpočtu starobního důchodu nehodnotí a stejně tak doba pojištění, v praxi tedy může nastat situace, že předčasný důchod je vyšší než řádný důchod. Jak je to možné?

Výpočet starobního důchodu ovlivňuje celý průběh pojištění, vždyť aktuálním žadatelům o starobní důchod se hodnotí v zákonném rozsahu i doba studia. Někteří občané mají vyšší důchod než očekávají, jiní naopak nižší. 

Zdroj: Depositphotos

Příjmy z aktuálního roku se nepočítají

Do výpočtu starobního důchodu vstupují rozhodné příjmy, ze kterých bylo zaplaceno sociální pojištění, od roku 1986. Příjmy, ze kterých v produktivním věku nebylo zaplaceno sociální pojištění, nemají na výpočet starobního důchodu žádný vliv, vůbec do výpočtové formule nevstupují. Při výpočtu starobního důchodu v roce 2023 se hodnotí rozhodné příjmy v letech 1986 až 2022. Dosažené příjmy v roce 2023 již do výpočtové formule roku 2023 nevstupují, bez ohledu na to, zda se do starobního důchodu odešlo začátkem roku, nebo se odejde koncem roku 2023.

Tip: Důchodová kalkulačka pro rok 2023

Odpracované dny navíc „propadají“

Měsíční částka starobního důchodu výrazně závisí na získané době pojištění v celých ukončených letech. Do doby pojištění se započítávají odpracované roky, kdy je z příjmu odváděno sociální pojištění, i tzv. náhradní doby pojištění (např. péče o dítě do 4 let věku, péče o závislou osobu, studium před rokem 2010 v zákonném rozsahu). V případě, že je získána doba pojištění např. v rozsahu 45 let a 250 dní, do výpočtové formule vstupuje pouze 45 let. Dny navíc nad ukončený rok pojištění již nemají vliv na výši starobního důchodu.

Nelze mít vyšší základní výměru starobního důchodu

Každý starobní důchod se skládá ze základní a procentní výměry. Základní výměru důchodu mají všichni penzisté stejně vysokou. V roce 2023 činí základní výměra státního důchodu 4040 Kč. Ani velmi vysoké příjmy v produktivním věku nebo práce po celý produktivní život (tj. ihned od ukončení školy až do důchodu) nejsou důvodem pro vyšší základní výměru státního důchodu. Rovněž počet vychovaných dětí nebo současná majetková situace základní výměru státního důchodu neovlivňují. Základní výměru státního důchodu mají dokonce shodně vysokou řádní důchodci i předčasní důchodci, dřívější odchod do starobního důchodu základní výměru nekrátí.

Mimořádné valorizace platí pouze v daném roce

Během roku 2022 proběhly dvě mimořádné valorizace, které zvýšily státní důchod všem příjemcům státního důchodu. Nárok na obě mimořádné valorizace měli i občané, kteří odešli do státního důchodu v prosinci 2022. Při výpočtu starobního důchodu v roce 2023 se však tyto dvě mimořádné valorizace z minulého roku nehodnotí.

Čtěte také: Mimořádnou valorizaci důchodů by mohl nahradit dočasný inflační příspěvek

Výchovné k důchodu nemá každý rodič

Legislativní novinkou roku 2023 je výchovné k důchodu na každé vychované dítě ve výši 500 Kč. Nárok na výchovné přitom mají zpravidla ženy, muži výjimečně při splnění zákonných podmínek. Výchovné tedy neobdrží oba rodiče a mnoho rodičů výchovné k důchodu nedostane, přestože své děti vzorně vychovali. Výchovné náleží pouze ke starobním důchodům, a to i předčasným. Invalidní důchodci nemohou výchovné k důchodu dostat, obdrží ho až v budoucnu při přiznání vlastního starobního důchodu.

Předčasný důchod může být vyšší než řádný starobní důchod

V roce 2022 došlo k důchodovému paradoxu, kdy pro lidi v předdůchodovém věku bylo finančně výhodnější odejít do předčasného důchodu v roce 2022 než odejít do řádného starobního důchodu v roce 2023. Důvodem byly dvě mimořádné valorizace během roku 2022. V roce 2023 opět proběhne mimořádná valorizace, loňský scénář se tedy může opakovat. Odchodu do státního důchodu je tedy vhodné věnovat dostatek pozornosti a termín odchodu naplánovat tak, aby se maximalizovala měsíční částka starobního důchodu.

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 16 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY