Právně neukotvené náhradní mateřství v ČR. Ztíží stát byznys s náhradními matkami a jejich dětmi?

14.06.2023 | , Finance.cz
Spotřebitel


Náhradní mateřství v Česku není prozatím nijak legislativně ukotveno. Běžně je tato forma však páry využívaná v tzv. altruistické podobě. Plánuje vláda v blízké době náhradní mateřství regulovat?

Některé české kliniky umožňují využít formu náhradního mateřství pro páry, ve kterých žena nemůže ze zdravotních důvodů donosit dítě. Kterou ženu pár osloví se záměrem náhradního mateřství, je čistě na páru a souhlasu náhradní matky.

Často se náhradními matkami stávají ženy z blízkého okolí páru, především příbuzní ženy. V tomto případě je za motivací stát se náhradní matkou ve většině případů silný emocionální vztah k biologické matce.

Nevylučuje se ovšem ani to, aby se náhradní matkou mohla stát i cizí osoba, pokud s tím bude souhlasit.

Náhradní mateřství v Česku

Zdroj: Depositphotos

Náhradní mateřství z biologického hlediska

Náhradní mateřství lze označit jako proces, během kterého se vzniklé embryo z pohlavních buněk biologických rodičů vloží do dělohy náhradní matky. Dojde tedy k otěhotnění náhradní matky, které končí klasicky porodem dítěte, které nemá biologické vazby k náhradní matce. Narozeného dítěte se pak žena vzdává ve prospěch biologické matky. 

Výše zmíněný proces je nazýván úplným náhradním mateřstvím.

Do rodného listu je zapsána náhradní matka, nikoliv ta biologická

Kdo je oficiální matkou dítěte, a je tedy zapsán do rodného listu, upravuje v České republice občanský zákoník.

Podle § 775 je matkou dítěte žena, která jej porodila. Z toho důvodu si musí biologická matka dítě osvojit, dá-li k tomu náhradní matka souhlas. Po osvojení zaniká náhradní matce příbuzenský vztah k dítěti. Naopak biologická matka příbuzenský vztah k dítěti nabývá a je rovněž zapsána do rodného listu dítěte.

Jakého má narozené dítě oficiálního otce?

Je-li náhradní matka provdaná, stává se otcem dítěte její manžel, který je rovněž zapsán do rodného listu.

Osvojí-li si biologická matka své biologické dítě od náhradní matky, stane se rovněž i její manžel oficiálním otcem dítěte.

Pokud náhradní matka provdaná není, postupuje se v praxi tak, že je hned za otce považován ten biologický, který je také zapsán do rodného listu.

Za normálních okolností si nelze osvojit osobu, která je v přímé linii s případnými osvojiteli, avšak občanský zákoník uvádí pro náhradní mateřství výjimku.

„Osvojení je vyloučeno mezi osobami spolu příbuznými v přímé linii a mezi sourozenci. To neplatí v případě náhradního mateřství.“

Výše uvedený § 804 občanského zákoníku je jediným, který zmiňuje pojem náhradního mateřství.

Tip: Co je nutné zařídit před a po narození dítěte?

Má náhradní matka právo na finanční kompenzaci od biologických rodičů?

V ČR podle zákona není možné, aby náhradní matka dostávala za „výkon“ této služby finanční odměnu. Uvádí to občanský zákoník v části o osvojení v paragrafu § 798.

„Z činností souvisejících se zprostředkováním osvojení nesmí nikdo získat nepatřičný zisk.“

Náhradní matka má však právo na úhradu nákladů, které vzniknou v souvislosti s těhotenstvím a porodem. Tyto náklady by měl hradit biologický otec dítěte. Jestliže je ale náhradní matka vdaná, nárok na úhradu nákladů jí nevznikne.

A i přesto, že je oficiálně dovolená pouze „altruistická“ forma náhradního mateřství, i v Česku se objevily případy, kdy docházelo k obchodování s dětmi a náhradními matkami.

Obchod s ukrajinskými náhradními matkami a jejich dětmi v Praze

Jako první na událost dříve poukázala redakce Seznam Zprávy. Šlo o případ, kdy si ukrajinská reprodukční klinika z Charkova vybrala Česko pro realizaci obchodování s dětmi a jejich náhradními matkami, a to především kvůli benevolenci českého právního systému.

Reprodukční klinika měla chudé ukrajinské ženy, které byly vybrány za náhradní matky, podněcovat k porodu v Česku, konkrétně v Praze. V Praze také měla klinika tým, který se o tyto náhradní matky staral a rovněž jim pomáhal při komunikaci s úřady.

Klienti ukrajinské kliniky si mohli určit, jak by chtěli, aby jejich dítě vypadalo. Klinika pak na základě požadavků vybrala vhodnou dárkyni vajíčka. Sperma poskytl objednavatel dítěte. Vzniklé embryo pak bylo vloženo do těla náhradní matky, která v Česku předstírala, že dítě je její biologické. Poté bylo na matrice sepsáno prohlášení o otcovství, kdy byl za otce prohlášen objednatel dítěte.

Po porodu se náhradní matka dítěte vzdala a otec-klient s ním mohl odcestovat.

Na Ukrajině lze náhradní mateřství využít za podmínky, že se jedná o manžele, kteří jsou neplodní. Klinika tak s pomocí Česka obcházela ukrajinský právní systém. Za obchodování s dětmi již bylo na Ukrajině obviněno několik lidí. 

V Česku kvůli téměř žádné české legislativě, která by náhradní mateřství regulovala, nelze za takový čin nikoho obvinit. Podle českých detektivů dál k obchodování s dětmi v Česku dochází.

Tip: Místo „matka“ a „otec“ pouze označení „rodič“. Děti homosexuálních rodičů dostanou nové rodné listy

Chystá se v ČR legislativní úprava pro náhradní mateřství?

Ačkoliv je náhradní mateřství docela významným institutem, nebyla Českou republikou přijata zatím žádná právní úprava, která by náhradní mateřství vymezovala. Stojí tak někde na hranici mezi legálností a nelegálností s tím, že je náš právní stát toleruje. V Evropě je nulová tolerance náhradního mateřství v Německu, Rakousku, Polsku a Francii.

S nevymezením náhradního mateřství souvisí i problematika čerpání sociálních dávek vztahujících se k mateřství a rodičovství, které za normálních okolností čerpá biologická matka. Do té doby, než je dítě osvojené biologickou matkou, náleží tyto státem vyplácené příspěvky náhradní matce.

Poslankyně z hnutí ANO vyžadují úplné zrušení náhradního mateřství

Poslankyně z hnutí ANO, Helena Válková a Zuzana Ožanová, představily návrh na vydání zákona, kterým by se upravil současný občanský a trestní zákoník v souvislosti s náhradním mateřstvím. 

Návrh poslankyň zakazuje veškeré formy náhradního mateřství. Rovněž navrhovaly tento potenciální trestný čin sankcionovat až deseti lety odnětí svobody. Podle nich je forma náhradního mateřství pouze černým obchodem s náhradními matkami a jejich dětmi. Jako legální alternativu k náhradnímu mateřství vidí pěstounskou péči a adopci.

Válková s Ožanovou vidí podle důvodové zprávy Česko jako místo, které využívají zahraniční reprodukční kliniky k realizaci černého obchodu s dětmi a jejich náhradními matkami.

„Navrhovaná úprava může rovněž zásadní měrou přispět k tomu, aby zahraniční reprodukční kliniky nevyužívaly Českou republiku k realizaci porodů a následných procesů osvojení narozených dětí jejich zahraničními klienty; tedy k realizaci obchodu, jehož předmětem je jednak dítě narozené z náhradního mateřství a dále (mnohdy nedobrovolně poskytované) služby náhradní matky,“ stojí v důvodové zprávě návrhu zákona.

Vláda návrh Válkové a Ožanové projednala 17. května a vydala nesouhlasné stanovisko s uznáním, že chybějící právní úprava není ideální. Avšak nechce jít cestou absolutního zákazu náhradního mateřství, jako navrhují v důvodové zprávě poslankyně. Přijala by pouze taková opatření, která budou formu náhradního mateřství regulovat a jasně vymezovat jeho pravidla.

Vláda se na základě tohoto návrhu zavázala, že pro formu náhradního mateřství předloží nejpozději do 31. května 2024 návrh zákona, který by upravoval náležitosti náhradního mateřství v Česku.


Čtěte také:

Jaké doklady jsou třeba k vyřízení dětského pasu nebo občanky?

Úmrtí dítěte po porodu: Máte nárok na pohřebné, porodné, mateřskou a rodičovskou?

Jak se v roce 2023 zvýšila odměna pro profesionální pěstouny

Nejhezčí porodní fotky roku 2023 podle asociace fotografů

Autor článku

Veronika Němcová

Veronika Němcová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: Spotřebitel