Třetí Milostivé léto začne již 1. července. Jak se zbavit dluhů na daních a sociálním pojištění?

29.06.2023 | , Finance.cz
DANĚ


V rámci třetího Milostivého léta se budou moci lidé zbavit dluhů na daních a sociálním pojištění. Milostivé léto začíná již 1. července a končí 30. listopadu 2023. O odpuštění dluhů mohou požádat jak fyzické, tak právnické osoby.

Stát opět odpustí dlužníkům některé dluhy vůči němu. Třetí Milostivé léto je pokračováním dvou předchozích stejnojmenných akcí, které proběhly v roce 2022. V jejich rámci stát odpouštěl dluhy, které se dostaly do soudního exekučního řízení.

Dluhů na daních a sociálním pojištění se však lidé nezbavili, jelikož tyto dluhy vymáhají především samotné instituce.

Zdroj: Depositphotos

Jaké podmínky pro oddlužení musíte splnit?

Podmínkou pro to, aby mohlo dojít k prominutí některých dluhů, je to, že samotný dluh (jistina) na daních nebo sociálním pojištění vznikl nejpozději do 30. září 2022.

Druhým krokem je podání žádosti o odpuštění dluhu a splacení původního dluhu v rozhodném období, tedy od 1. července do 30. listopadu 2023.

Dluhy na daních i sociálním pojištění, které jsou vyšší než 5000 Kč, mohou dlužníci uhradit ve vícero splátkách

Jestliže dlužníci tyto podmínky splní, stát jim promine neuhrazené příslušenství dluhu, jako jsou úroky, penále, pokuty apod. Samotný původní dluh tedy stát neodpouští a dlužník jej musí uhradit nejpozději do konce Milostivého léta.

Tip: Doba oddlužení se pravděpodobně zkrátí z pěti let na tři

Které dluhy na daních mají být odpuštěny?

Pro to, aby se dlužníci zbavili dluhu vůči finanční správě, je potřeba, aby splatili jistinu, tedy původní dluh. Stát jim pak promine dluhy na příslušenství daně.

Konkrétně se má jednat o odpuštění:

  • úroku z prodlení,

  • úroku z posečkané částky,

  • penále,

  • pokuty za opožděné tvrzení daně,

  • nákladů na řízení včetně exekučních nákladů.

Jak zjistit, zda nedlužíte na daních, popisujeme v tomto našem článku.

Minimální nedoplatky na dani a příslušenství daně do výše 200 Kč mají zaniknout automaticky. Jestliže má poplatník těchto nedoplatků více, dlužná částka zanikne pouze tehdy, pokud jejich celková výše nepřesáhne 1000 Kč u jednoho správce daně.

Jak podat žádost o odpuštění dluhu na daních?

Podat žádost o odpuštění dluhů lze písemně i elektronickou formou na adresu konkrétního úřadu. Formát žádosti není nijak stanovený. Měl by však obsahovat základní údaje (vaši adresu i adresu příjemce, informace o tom, že se chcete zúčastnit Milostivého léta, výši dluhu a případnou žádost o rozložení dluhu do splátek, je-li vyšší než 5000 Kč).

Které dluhy na sociálním pojištění mají být odpuštěny?

U správy sociálního zabezpečení bude odpuštěno penále a exekuční náklady, které vznikly z případného neuhrazeného pojistného. 

Opět je nutné splnit podmínku, aby základní dluh na sociálním pojištění vznikl nejpozději do 30. září 2022 a v době konání třetího Milostivého léta požádat o odpuštění dluhů a v této době rovněž dluh zaplatit. Případně, když je dluh vyšší než 5000 Kč, požádat správu sociálního zabezpečení o jeho rozložení do splátek.

  • Dluhy do 50 000 Kč je možné rozdělit do 12 měsíčních splátek,
  • dluhy nad 50 000 Kč je možné rozdělit do 60 měsíčních splátek.

První splátku na sociální pojištění musí dlužník uhradit nejpozději do 31. prosince 2023 a každou další nejpozději v poslední den kalendářního měsíce.

Tip: Kalkulačka srážek ze mzdy 2023

Jak požádat o odpuštění dluhu na sociálním pojištění?

Podle vyjádření ČSSZ budou dlužníci na sociálním pojištění podávat žádost výhradně přes ePortál ČSSZ. Tam rovněž mohou zjistit i výši svého dluhu a případné penále s exekučními náklady.

Do portálu se lze přihlásit skrze identitu občana nebo datovou schránkou.

Ti, co splatí základní dluh ještě před počátkem Milostivého léta, žádost o odpuštění dluhu neposílají, ten jim bude automaticky odpuštěn.


Čtěte také:

Dluží nám peníze a nic z toho nemáme, stěžují si věřitelé. Srážky ze mzdy přestávají fungovat

Autor článku

Veronika Němcová

Veronika Němcová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: DANĚ