Češi by mohli sdílet svou výrobu elektřiny s dalšími lidmi. Parlament posoudí návrh

27.06.2023 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Ministerstvo průmyslu a obchodu připravilo návrh zákona, který umožní sdílet elektřinu třeba z vlastní fotovoltaické elektrárny s dalšími lidmi. Nyní bude návrh zákona projednávat Poslanecká sněmovna.

Vláda 21. června schválila novelu zákona, která má reagovat na současnou kritickou situaci na trhu s energií tím, že podpoří sdílení vyrobené elektřiny mezi rodinami, občany, firmami, obcemi apod.

Spotřebitelé se tak stanou méně závislými na externích dodavatelích elektřiny a zároveň sdílením elektřiny ušetří na nákladech za elektřinu. Nejčastěji se bude jednat o přerozdělování elektřiny získané prostřednictvím fotovoltaické elektrárny. Může však jít také o energii z větrných či vodních elektráren.

Zákon vymezuje tzv. komunitní energetiku, která má za úkol podpořit obnovitelné zdroje energie a snížit závislost na fosilních palivech. Přerozdělování obnovitelných zdrojů může také přispět ke snížení emisí skleníkových plynů.

„Je třeba umožnit občanům, obcím a malým podnikatelům zapojit se do komunitní energetiky a snížit jejich závislost na fosilních palivech prostřednictvím lokální výroby energie a jejího sdílení a zmírnit tak dopady extrémně vysokých cen energie na zákazníky,“ stojí v popisu návrhu zákona.

Zdroj: Depositphotos

Aktivní zákazník a energetická společenství

Ke sdílení vyrobené elektřiny má docházet v rámci dvou nových institutů, a to prostřednictvím tzv. aktivního zákazníka a energetického společenství. Sdílení elektřiny má být dostupné pro fyzické i právnické osoby.

Sdílení elektřiny v rámci aktivního zákazníka

Aktivní zákazník bude moci přebytkovou elektřinu z jedné nemovitosti využívat i v ostatních svých nemovitostech. Předpokládá se, že tato forma sdílení bude nejvíce využívaná mezi rodinnými příslušníky. Může jít například o předávání elektřiny vyrobené v rekreační chatě do rodinného domu či třeba do bytu prarodičů.

Nemusí jít ale pouze o sdílení v rámci rodinných příslušníků. Například firma se základnou v Praze může svoji vyrobenou elektřinu přeposílat do své pobočky v Brně, Ostravě a Pelhřimově. Tímto způsobem půjde elektřinu zasílat až na 10 odběrných míst.

Aktivní zákazník rovněž umožní vytvořit skupinu 10 osob, kteří vyrobenou elektřinu budou moci sdílet mezi sebou.

Na aktivního zákazníka se nevztahuje ani žádné územní omezení, jak tomu má být u energetických společenství. Lze tedy vyrobenou elektřinu sdílet s dalšími několika lidmi po celém území Česka.

Tip: Od září startuje další kolo dotací Nová zelená úsporám. Dosáhnete na ně tentokrát i vy?

Sdílení elektřiny v rámci energetických společenství

Druhou možností bude sdílení elektřiny v rámci větší skupiny, tzv. energetického společenství, ve kterém se bude moci sdílet elektřina od zvolených výrobních míst až do tisícovky odběrných míst. Členy takového společenství mohou být například domácnosti, obce, školy, ale třeba i společenství vlastníků jednotek.

Podmínkou je, že se vyrobená elektřina bude sdílet maximálně do tří obcí s rozšířenou působností nebo na území hlavního města Prahy. Členové energetického společenství mohou sdílet elektřinu zdarma, ale i za poplatek. Odběratelé, kteří jsou součástí energetického společenství, dostanou vždy vyúčtování za využití sdílené elektřiny od energetického společenství.

Pro vznik energetického společenství je třeba vznik právnické osoby a následná registrace u Energetického regulačního úřadu.

„Členové společenství se zároveň dohodnou na tom, kdo kolik bude odebírat elektřiny (tzv. alokační klíč), a tyto informace, včetně EAN kódů, nahlásí společenství na Elektroenergetické datové centrum, které je následně předá operátorovi trhu,“ vysvětluje Ministerstvo průmyslu a obchodu.

Pro to, aby mohl nový institut komunitní energetiky fungovat, bude muset stát založit Elektroenergetické datové centrum (EDC), které má mít za úkol evidovat údaje o výrobě a spotřebě elektřiny v rámci výrobních a odběrných míst.

Osoby, které se budou chtít do sdílení elektřiny z obnovitelných zdrojů zapojit, budou muset vlastnit pro přesné měření sdílené elektřiny speciální elektroměr. Instalaci elektroměru a jeho údržbu má mít na starost distributor elektřiny, který bude mít povinnost uhradit i vzniklé náklady s instalací a údržbou elektroměru.

Odpovědi na nejčastější otázky kolem komunitní energetiky jsou zveřejněné na webu energiezamene.cz

Sdílet elektřinu s dalšími osobami by mělo být možné od 1. července 2024.


Čtěte také:

Nízkopříjmové domácnosti mohou v létě 2023 žádat o kotlíkové dotace

Dosáhli byste v současné době na hypotéku? Podívejte se na příklady

 

Autor článku

Veronika Němcová

Veronika Němcová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ