Máte nárok na mateřskou, když jste v práci jen pár měsíců nebo pracujete jen brigádně?

13.07.2023 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


O tom, jestli máte nárok na peněžitou pomoc v mateřství, rozhoduje délka nemocenského pojištění a to, zda se ho stále účastníte. A nezáleží na tom, zda se podílíte jako zaměstnanec, OSVČ, nebo brigádník.

Ženy často tápou, jak je to s jejich nároky na peněžitou pomoc v mateřství (PPM) neboli mateřskou, když pracují jen pár měsíců, mají jen přivýdělky formou brigády a podobně. Přinášíme proto jednoduché rozčlenění, jak se nárok na peněžitou pomoc v mateřství určuje.

Zdroj: Shutterstock

Pracuji jen půl roku, mám nárok na výplatu PPM?

Při pročítání internetových diskuzí často narazíte na dotazy typu, jak je to s peněžitou pomocí v mateřství, když žena před porodem pracuje jen pár měsíců či rok. Pro zaměstnané ženy i pro ženy podnikatelky (OSVČ) platí, že aby měly nárok na peněžitou pomoc v mateřství, musí mít ke dni nástupu na mateřskou dovolenou splněny 2 podmínky:

1.    V den nástupu na PPM jsou účastny nemocenského pojištění nebo jsou v den nástupu na PPM v tzv. ochranné lhůtě.
2.    V období dvou let před dnem nástupu na PPM jsou pojištěny nejméně 270 dnů (cca 9 měsíců).

Obě podmínky si rozebereme podrobněji.

Tip: Co je dobré vědět o ochranné lhůtě?

Co to znamená v praxi?

Zaměstnanci jsou účastni nemocenského pojištění povinně a odvádí jej za ně zaměstnavatel. Stačí tedy být v den nástupu na mateřskou dovolenou zaměstnankyní (nebo být v ochranné lhůtě). 

Ochranná lhůta se týká pouze zaměstnankyň. „Ochranná lhůta může trvat až 180 dnů od skončení zaměstnání (při kratším zaměstnání je i ochranná lhůta kratší), pokud pojištěnka byla v době skončení zaměstnání těhotná,“ říká Jitka Drmolová, tisková mluvčí České správy sociálního zabezpečení. Pokud jste v den nástupu na mateřskou dovolenou zaměstnankyní, nebo jste stále v ochranné lhůtě, máte na peněžitou pomoc v mateřství nárok

Zároveň platí, že v den nástupu na mateřskou dovolenou musíte být pojištěny alespoň 270 dnů z uplynulých 2 let. 

U OSVČ platí mírně odlišné podmínky. Pro OSVČ je účast na nemocenském pojištění dobrovolná. Nic se jim tedy samo nestrhává a musí se aktivně přihlásit k účasti na nemocenském pojištění. I pro ženy podnikatelky platí, že v den nástupu na mateřskou dovolenou musí být účastny na nemocenském pojištění alespoň 270 dnů z uplynulých 2 let. Kromě toho ale musí splnit i podmínku, že jsou v den nástupu na mateřskou dovolenou pojištěny alespoň 180 dní v období posledního roku.

Těchto 180 dnů se započítává do zmíněných 270 dnů. U OSVČ je zkrátka potřeba, aby měly v uplynulých 2 letech alespoň 270 dnů nemocenského pojištění a zároveň v uplynulém roce alespoň 180 dnů nemocenského pojištění. 

Tip: Čerpání nemocenského v souvislosti s porodem u OSVČ

Jak se počítá 180/270 dnů?

Dále ženy občas tápou, jak se zmíněných 180 či 270 dnů počítá. Zda jde o kalendářní dny, odpracované dny apod. „Účast na pojištění se počítá na kalendářní dny včetně víkendů, tedy všechny dny, kdy pojištěnce trvala nemocensky pojištěná činnost – od vstupu do ní až po její skončení. Nejedná se o odpracované dny,“ informuje Jitka Drmolová.

Výpočet je tedy poměrně jednoduchý. Pokud jste zaměstnankyně, váš pracovní poměr trvá kontinuálně. Pracujete sice například jen ve všední dny od pondělí do pátku, ale nemocensky pojištěna jste po celý kalendářní měsíc. Proto se i celý kalendářní měsíc započítává do zmíněných 270 dnů. Potřebných 270 dnů nemocenského pojištění nemusíte mít z jednoho zaměstnání. Můžete sčítat doby pojištění z různých zaměstnání.

U OSVČ je výpočet podobně jednoduchý. Účast na nemocenském pojištění se platí také za celý kalendářní měsíc. Pokud jste tedy daný měsíc byly účastny nemocenského pojištění, počítají se vám všechny kalendářní dny z toho měsíce do zmíněných 270 kalendářních dnů potřebných pro vznik nároku.

Tip: Mateřskou nedostane každý. Komu nevzniká nárok?

Rozhodující je den nástupu na mateřskou dovolenou

Potřebná doba 270 dnů nemocenského pojištění za poslední dva roky, u OSVČ navíc i 180 dnů za poslední rok, se zjišťuje ke dni nástupu na mateřskou dovolenou. „Na peněžitou pomoc v mateřství může žena nastoupit 6 až 8 týdnů před očekávaným dnem porodu a k tomuto dni vztahujeme podmínku účasti na pojištění či trvání ochranné lhůty,“ uvádí Jitka Drmolová.

Platí, že nástup na mateřskou dovolenou si v tomto rozmezí volíte vy samy. Samy se rozhodujete, zda na mateřskou dovolenou nastoupíte už 8 týdnů před plánovaným porodem, nebo až 6 týdnů před plánovaným porodem, aby se vám ještě 2 týdny započítaly do nemocenského pojištění.

Pozdější datum nástupu na mateřskou dovolenou si ale zvolit nemůžete. „Podmínka potřebné doby pojištění musí být splněna nejpozději k 6. týdnu před porodem,“ dodává Jitka Drmolová.

A co rizikové těhotenství nebo pracovní neschopnost?

Hlavu dokáže zamotat i rizikové těhotenství či pracovní neschopnost. Uvažujme extrémní příklad. Dosud nemáte žádnou dobu nemocenského pojištění, která by se vám mohla započítat. Například jste v uplynulých dvou letech nepracovala, nebo jste vykonávala samostatně výdělečnou činnost, kde jste si nemocenské pojištění neplatila. 

Nastoupíte do zaměstnání na hlavní pracovní poměr, nebo si začnete platit nemocenské pojištění jako OSVČ. Následně ale jdete do pracovní neschopnosti. Kvůli nemoci, rizikovému těhotenství apod. Na nárok na peněžitou pomoc v mateřství to vliv nemá. „I v době pracovní neschopnosti trvá účast na pojištění, tedy tuto dobu započítáváme,“ dodává Jitka Drmolová. Vliv to může mít na její výši.

Tip: Jak vám může pracovní neschopnost zasáhnout do výpočtu mateřské?

Důležité je, abyste splnila výše zmíněné dvě podmínky. Pokud tedy nastoupíte do zaměstnání, kde se vám teprve začne počítat doba nemocenského pojištění a otěhotníte, je důležité, abyste ke dni nástupu na mateřskou dovolenou byla nemocensky pojištěna alespoň 270 dnů (cca 9 měsíců). Pokud tedy do zaměstnání nenastupujete již těhotná, ale teprve otěhotníte, doba nemocenského pojištění přesáhne 270 dnů do doby nástupu na mateřskou dovolenou.

I kdyby žena většinu těhotenství byla na rizikovém těhotenství, tato doba se stále započítává do zmíněných 270 dnů. 

A co když pracujete jen brigádně?

Trochu ošemetná může být situace v případě přivýdělků formou brigád. Stále ale platí zmíněné pravidlo.

Nárok na peněžitou pomoc v mateřství mají pojištěnci, kteří vykonávají nemocensky pojištěnou činnost, tedy: „Mají uzavřený pracovní poměr či dohodu o pracovní činnosti (sjednaný příjem alespoň 4000 Kč měsíčně), dohodu o provedení práce (příjem nad 10 000 Kč měsíčně) nebo jsou OSVČ,“ uvádí Jitka Drmolová.

Rozdíl částečného či plného úvazku má vliv pouze na výši dávky, jelikož dávka se vypočítává z příjmů.

Tip: Peněžitý příspěvek v mateřství (mateřská) 2023

Nárok má i otec dítěte

Pro úplnost dodáváme, že PPM může dostat např. i otec dítěte místo jeho matky (kromě prvních 6 týdnů po narození dítěte), pokud splní stejné podmínky nároku na dávku (doba pojištění atd.) a uzavře s matkou dohodu, že bude o dítě pečovat. „Písemná dohoda, kterou musí s matkou uzavřít, musí obsahovat den, od kterého se bude o dítě starat, den porodu dítěte, úředně ověřený podpis matky (lze podepsat i přímo na okresní správě sociálního zabezpečení) a vyplněný tiskopis Žádost o peněžitou pomoc v mateřství při převzetí dítěte do péče,“ dodává Jitka Drmolová.

Tip: Otec na mateřské dovolené: co potřebujete vědět?

Výkon práce během pobírání PPM?

Ještě dodáme, že během pobírání peněžité pomoci v mateřství není možné vykonávat činnost, ze které tyto dávky náleží.

Tedy jako zaměstnankyně nemůžete po dobu pobírání PPM pracovat a jako OSVČ nemůžete během pobírání dávky PPM vykonávat samostatně výdělečnou činnost.

Tip: Kdy můžete pracovat na mateřské a rodičovské?

Na rodičovský příspěvek dosáhnou všichni

Pokud na peněžitou pomoc v mateřství nedosáhnete, tedy nesplníte ke dni nástupu na mateřskou dovolenou zmíněné dvě podmínky, nezůstanete zcela bez peněz. Místo peněžité pomoci v mateřství začnete rovnou čerpat rodičovský příspěvek. Na něj má nárok ten, kdo celodenně pečuje o dítě mladší 4 let. Bez ohledu na dobu nemocenského pojištění. Zároveň můžete během pobírání rodičovského příspěvku vykonávat samostatně výdělečnou činnost či alespoň částečně pracovat v zaměstnání.

Tip: Kalkulačka mateřské 2023

 

Autor článku

Veronika Doskočilová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY