Chcete se s dětmi odstěhovat do zahraničí? Jen se souhlasem druhého z rodičů

08.08.2023 | , Finance.cz
Spotřebitel


Stěhovat se s dětmi bez souhlasu druhého z rodičů nemůžete ani v rámci České republiky, natož do zahraničí. Někdy může být dokonce problém i vaše vlastní stěhování, pokud máte děti ve střídavé péči. V extrémním případě musí rozhodnout soud.

Polovina manželství končí rozvodem. Někdy nesporným a někdy sporným, když se manželé nedomluví a panují mezi nimi nedobré vztahy. Pokud z manželství vzešly děti, upravuje se při rozvodu i forma péče o ně. Zpravidla se děti svěří buď do výhradní péče jednoho z rodičů, nebo do střídavé péče. V obou případech ale může být komplikované, pokud se rozhodnete odstěhovat do zahraničí a děti vzít s sebou.

Zdroj: Shutterstock

Modelový příklad z praxe

Představme si situaci na jednoduchém příkladu. Vaše manželství bylo spokojené, ale po čase jste zjistili, že každý v životě směřujete jinam a nejste spolu šťastní. Dohodnete se tedy na rozvodu. Ten proběhne bez problémů, domluvíte se na rozdělení majetku i na formě péče o společné dvě děti.

S vaším exmanželem či exmanželkou udržujete i nadále dobré vztahy. Časem si najdete nového partnera či partnerku, se kterým vaše děti dobře vychází a přijímají ho. Znovu tedy vstoupíte do manželství. Následně je ale váš manžel či manželka pracovně převelen nebo převelena do zahraničí. Vy jej/ji chcete následovat a i děti se na změnu prostředí těší. Bohužel to ale automaticky neznamená, že se můžete společně odstěhovat.

Tip: Jak na rozvod dohodou v roce 2023, kolik to bude stát?

Druhý rodič musí souhlasit

Podle zákona totiž platí, že změna bydliště dětí, respektive rodiče, který má děti ve střídavé či výlučné péči, by vždy měla proběhnout jen se souhlasem druhého z rodičů. A to dokonce i když je to jen v rámci České republiky. Pokud jsou tedy děti ve střídavé péči, mělo by správně stěhování jednoho či druhého z rodičů proběhnout jen se souhlasem druhého z rodičů. I v rámci České republiky. V případě, že jsou děti ve výlučné péči jednoho z rodičů, měl by mít souhlas druhého z rodičů vždy ten, kdo má děti ve své péči. 

Pokud souhlas nemáte a chcete se stěhovat třeba jen o dvě ulice vedle, může podle zákona jít o vnitrostátní únos. V praxi ale soudy takto přísné nebývají. „V praxi (která se ovšem může měnit) platí, že pokud jde o stěhování do cca 20–30 km v rámci Česka, o únos nejde,“ říká advokátka Olga Hudcová. Pochopitelně to ale nelze říci plošně, protože praxe se může měnit a záleží, jak konkrétní situaci vyhodnotí soud. I kdyby ji ale vyhodnotil tak, že o únos nejde, může vám stěhování bez souhlasu druhého z rodičů přitížit, i kdyby šlo jen o stěhování o pár kilometrů. „V opatrovnickém řízení může být stěhování bez souhlasu druhého rodiče problém, když k takovému jednání může soud přihlédnout a vyhovět např. navrhované změně výchovného prostředí,“ dodává Olga Hudcová.

Tip: Manželé vůči sobě mají vyživovací povinnost: Kdy přetrvá a alimenty „ex“ se platí i po rozvodu?

Stěhování do zahraničí není bez souhlasu druhého rodiče možné 

Příklad z úvodu článku by tak mohl být pro rodinu komplikací. Chcete svého nového manžela či manželku následovat do zahraničí, ale zároveň máte v péči dvě děti a jejich druhý rodič nedal souhlas se stěhováním. I pokud děti do zahraničí chtějí, nemůžete jim vyhovět. Pokud byste se s dětmi odstěhovali, jednalo by se o mezinárodní únos. Co tedy dělat? „Pokud rodič souhlas se změnou bydliště od druhého rodiče nedostal, měl by věc učinit předmětem soudního řízení (souhlas druhého z rodičů může nahradit soud svým rozhodnutím),“ informuje Olga Hudcová. Teprve s rozhodnutím soudu byste se mohli odstěhovat.

Tip: Jak postupovat při rozvodu manželství, abyste se vyhnuli zbytečným komplikacím?

Dal druhý rodič souhlas? Chtějte ho písemně

Někdy bývá druhý rodič velmi vstřícný a s udělením souhlasu nemá problém. Ve stěhování do zahraničí může vidět příležitost pro své děti na lepší vzdělání a zlepšení jazykových schopností. Rodiče se navíc dobře domluví tak, aby děti nadále mohly udržovat vztah s oběma rodiči, například formou návratu do České republiky na prázdniny, víkendy, návštěvy druhého z rodičů v zahraničí apod. I pokud vám ale druhý rodič souhlas dá, chtějte ho písemně. V případě stěhování mimo ČR to platí dvojnásob. „Souhlas je praktický pouze v písemné podobě, jinak hrozí, že bude ústní souhlas popřen. V mezinárodních právních jednáních pak je písemný souhlas nutný a samozřejmý. Mezinárodní únosy dětí jsou aktuálně velmi precizně řešeny v rámci mezinárodní justiční spolupráce. I pro jakékoliv jiné vycestování do zahraničí s dítětem jsou vyžadovány písemné plné moci, souhlasy a jiné dokumenty,“ upozorňuje Olga Hudcová.

Tip: Kolik stojí rozvod?

Nesouhlasí se stěhováním prarodiče? Nemají žádné slovo

Platí, že pokud se domluvíte s druhým rodičem a dá vám své písemné potvrzení, můžete se bez obav odstěhovat. Pokud by proti stěhování byli například prarodiče, z pohledu zákona to nehraje žádnou roli. „Prarodiče do záležitostí rodičů nemají prakticky možnost zasahovat, jsou kusé případy, kdy soud vyhoví návrhu prarodičů na stanovení rozsahu styku s vnoučaty. To však s názory prarodičů na případné stěhování vůbec nesouvisí, do toho zasahovat nemohou,“ dodává Olga Hudcová.

Prarodiče by se tedy eventuálně mohli bránit soudně a trvat na určení rozsahu styku s vnoučaty, ale samotnému stěhování zabránit nemohou, ani se v případě stěhování přes jejich nesouhlas nejedná o mezinárodní či vnitrostátní únos.

Tip: Vysoká mzda v náročném povolání = vyšší výživné na dítě, ale menší podíl na výchově?

 
Štítky:

Autor článku

Veronika Doskočilová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: Spotřebitel