Jak žádá otec o peněžitou pomoc v mateřství při převzetí dítěte do péče

12.07.2023 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Na mateřské nebo rodičovské dovolené je v Česku čím dál více tatínků, stále jich však není mnoho. Jak vlastně otec dítěte žádá o peněžitou pomoc v mateřství a co všechno musí pro přiznání dávky splnit?

Peněžitou pomoc v mateřství (PPM) je po dobu mateřské dovolené možno čerpat až 28 týdnů, anebo 37 týdnů, pokud se narodí více dětí. Otec pak musí splnit stejně jako matka potřebnou délku účasti na nemocenském pojištění. V tomto případě se jedná minimálně o 270 dnů v posledních dvou letech v případě zaměstnanců.

Otcové, kteří patří mezi OSVČ, mají nárok na dávku, jestliže splnili účast na pojištění o délce 180 dní v období jednoho roku před nástupem na dávku a současně minimálně oněch 270 dnů v posledních dvou letech. V případě živnostníka i zaměstnance navíc platí, že musejí být nemocensky pojištěni v době nástupu na PPM.

Jak dlouho trvá ochranná lhůta u otce při nástupu na mateřskou?

Ochranná lhůta u otce, který by chtěl na mateřské vystřídat matku, činí pouze 7 kalendářních dnů od zániku pojištění, popř. ještě méně, pokud trvala účast na pojištění kratší dobu. Ochranná lhůta se úměrně zkrátí v rámci délky pojištění.

TIP: Rodičovský příspěvek

Kdy může otec nastoupit na mateřskou?

Tatínek nemůže na mateřskou dovolenou nastoupit kdykoliv. Lze to nejdříve po uplynutí šestinedělí, tedy rodiče se mohou vystřídat až po uplynutí prvních 6 týdnů po porodu. Toto období totiž náleží výhradně matce. Žádost o mateřskou při převzetí dítěte do péče otcem

Zdroj: Depositphotos

 

Jak žádá otec o peněžitou pomoc v mateřství při převzetí dítěte do péče?

Žena dostává žádost o PPM od svého ošetřujícího gynekologa již v době těhotenství. Otec ji pak získá na kterékoli OSSZ nebo MSSZ s tím, že se nebude jednat o totožnou žádost, nýbrž o formulář Žádost o peněžitou pomoc v mateřství při převzetí dítěte do péče. Tiskopis lze také stáhnout na webu ČSSZ.

V dokumentu vyplníte identifikační údaje o sobě i zaměstnavateli a následně i o dítěti. To můžete udělat už na sociálce, kde předložíte i rodný list dítěte. Důležité bude zaškrtnout, z jakého důvodu přebíráte dítě do péče. Důvody převzetí dítěte do péče jsou:

  • na základě rozhodnutí orgánu,
  • z důvodu úmrtí matky,
  • z důvodu závažného dlouhodobého onemocnění matky,
  • na základě dohody.

Následně bude nutné vyplnit údaje pro platbu. Peněžitá pomoc v mateřství může být vyplacena poukázáním na účet u banky v ČR nebo v cizině, případně poštovní poukázkou na adresu v ČR.

Otec, který je zaměstnancem, žádost o peněžitou pomoc v mateřství při převzetí dítěte do péče společně s kopií rodného listu předá svému zaměstnavateli. Ten ji doručí na příslušnou OSSZ. OSVČ ji pak na OSSZ nebo MSSZ dodávají samy.

Čtěte také: Kdy má OSVČ nárok na mateřskou?

Dohoda o převzetí dítěte do péče

Pokud nejde o převzetí dítěte do péče z důvodu úmrtí matky anebo pro její dlouhodobou nemoc, k žádosti o PPM se navíc ještě musí přidat dohoda o převzetí dítěte do péče. Matka totiž musí s tím, že bude o dítě pečovat otec, souhlasit.

Dohodu k vyplnění údajů vám opět dají na sociálce, kde ji rovnou můžete vyplnit. Obsahuje především údaje o matce i otci dítěte, den nástupu otce na dávku a podpisy obou rodičů. Ty musí být navíc úředně ověřené, což se provede tak, že se rodiče podepíší před pracovníkem úřadu. Za ověření podpisů se v tomto případě nic neplatí.

K podepsání dohody budete potřebovat výše zmíněnou žádost o peněžitou pomoc v mateřství při převzetí dítěte do péče, rodný list dítěte, občanské průkazy obou rodičů a sezdaný pár navíc dodá ještě oddací list.

Řádně vyplněná a podepsaná dohoda se přikládá k žádosti pro zaměstnavatele nebo sociálku.

Čtěte také: Můžete pracovat na rodičovské dovolené?

Jak vysoká je mateřská pro otce?

Dávka činí 70 % denního redukovaného vyměřovacího základu, který se navíc ještě upravuje pomocí tří redukčních hranic. Orientační výši své peněžité pomoci v mateřství si můžete vypočítat na naší kalkulačce. U OSVČ se mateřská počítá z výše částky, která je odvedena na měsíční dobrovolné nemocenské pojištění.

Pokud by otec dítěte nestrávil v zaměstnání alespoň 30 dnů před nástupem na dávku, a nešlo tak zjistit měsíční vyměřovací základ z výplaty, mateřská se bude počítat z jeho hrubé měsíční mzdy.

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY