Prodávat nasbírané houby z cizího lesa je zakázané, apeluje na houbaře ministerstvo

25.08.2023 | , Finance.cz
Spotřebitel


Houbařská sezona je v plném proudu a nemálo houbařů se dopouští nezákonného chování tím, že nasbírané houby prodává ostatním spotřebitelům. Přitom český právní řád dovoluje sbírat houby v lesích pouze pro vlastní potřebu. Na problematiku upozornilo Ministerstvo zemědělství.

Houbaření se v ČR těší velké oblibě. Už jen ze statistik zveřejněných Ministerstvem zemědělství nasbírali Češi za loňský rok 38,96 tisíce tun lesních plodů, z toho bylo 24,99 tisíce tun hub celkem za 5,2 miliardy korun.

Celkově zašel český občan do lesa v roce 2022 podle statistiky 36,76krát, což je nejvyšší číslo od roku 2016, kdy se data začala zpracovávat.

Prodej hub

Zdroj: Depositphotos

Ministerstvo zemědělství apeluje na nelegální prodejce hub

Ne všichni si však nasbírané houby nechávají pro svoji vlastní spotřebu. Lesní zákon sice dovoluje sbírat houby v lesích, nikoliv však prodej hub dalším osobám

Ministerstvo zemědělství (MZ) v polovině srpna svým prohlášením reagovalo na reportáž z veřejnoprávní televize, která zmiňovala houbaře, který si přivydělává prodejem lesních plodů, které mu nepatří. Na základě reakcí od veřejnosti se MZ rozhodlo vydat prohlášení.

„Varujeme před trendem komerčních houbařů a sběračů lesních plodů. Nedávno v televizi proběhla reportáž, která ukázala podnikatele, který si sběrem lesních plodů přivydělává, a může být tak inspirativním příkladem pro další návštěvníky lesa. Důležité je však upozornit, že lesní zákon z hlediska užívání lesů dovoluje sbírat lesní plody pouze pro vlastní potřebu. Pokud si tedy člověk nasbírá plody a houby na území lesa, který mu nepatří, neměl by je podle zákona dále prodávat,“ stojí v prohlášení Ministerstva zemědělství.

Zároveň podle vyjádření ministerstva tito komerční houbaři lesy převážně drancují, což může ohrožovat zdejší ekosystémy.

K drancování lesů rovněž přispívají i facebookové skupiny zaměřené na sběr lesních plodů, a to zejména hub. Tyto komunity jsou zaměřené na sdílení informací o tom, kde se momentálně nachází nejvíce hub či jiných lesních plodů. Kvůli tomu na vytipovaná místa chodí nemalé množství lidí, kteří lesy, i když mnohdy nevědomky, poškozují.

Sběr hub z pohledu lesního zákona

Jak jsme již zmínili, sběr lesních plodů upravuje v lesním zákonu § 19.

„Každý má právo vstupovat do lesa na vlastní nebezpečí, sbírat tam pro vlastní potřebu lesní plody a suchou na zemi ležící klest. Při tom je povinen les nepoškozovat, nenarušovat lesní prostředí a dbát pokynů vlastníka, popřípadě nájemce lesa a jeho zaměstnanců.“

Hlavním bodem v tomto zákoně je spojení „pro vlastní potřebu“, tedy zákon neumožňuje lesní plody rozprodávat někomu jinému. 

Houby mohou prodávat pouze ti, kteří je mají ze svých zdrojů, nebo je nasbírali s povolením vlastníka

Prodej hub je povolen pouze těm, kteří je mají ze svých vlastních zdrojů, tedy z vlastních lesů, farem apod. K problematice se sběrem hub za účelem prodeje se vyjádřilo Sdružení vlastníků obecních, soukromých a církevních lesů v ČR (SVOL). „Návštěvník lesa nepřekračuje rámec zákona, jen pokud provádí sběr lesních plodů proto, aby je sám spotřeboval, nikoliv proto, aby vlastnické právo k nim převedl na jiného. Lesní plody nabyté na základě práva obecného užívání lesů proto nelze zcizovat; jejich komerční sběr je vyhrazen vlastníkovi lesa a osobám, jimž vlastník lesa toto právo přenechal, například formou služebnosti braní lesních plodů podle § 1261 občanského zákoníku.“

Sběr hub pro vlastní potřebu mohou lidé vykonávat jak v soukromých, tak státních lesích. 

Za sběr lesních plodů způsobem, který poškozuje les (vstup do oplocených míst, vstup na místa těžby apod.), mohou sběrači dostat pokutu až do výše 100 000 Kč od orgánu státní správy lesů

Tip: Tito podnikatelé se věnují řemeslu. Podívejte se, co jim vzniká pod rukama

Kolik kilogramů hub si smíte nasbírat v nejbližších státech?

Česko nemá zákonem vymezeno, jaké množství hub si mohou fyzické osoby z lesa odnést. V některých státech EU jsou však jasně dané množstevní limity na osobu.

Například v Chorvatsku mohou lidé nasbírat 3 kg na osobu, a to jen pokud k tomu mají speciální povolení.

V Rakousku je tento limit do 2 kg s tím, že se houby mohou sbírat pouze od 7 do 9 hodin.

V Německu se pak množství odvíjí podle lokalit, horní možná hranice však nepřekračuje 2 kg hub

Slovensko stejně tak jako Česko žádný množstevní limit pro sběrače hub nemá.

Prodejem hub si mohou přivydělávat pouze lidé s odbornou zkouškou

Ještě v roce 2002 mohl kdokoliv s živnostenským oprávněním houby prodávat. To se však od 16. června 2002 změnilo a prodejci hub musejí pro podnikání splnit odborné mykologické zkoušky a zároveň projít lékařským vyšetřením, kde se převážně hodnotí zrak žadatele. 

Osvědčení k prodeji hub vydává orgán veřejného zdraví, tedy krajská hygienická stanice. Za vydání osvědčení zaplatí absolventi zkoušky správní poplatek 500 Kč.

Osvědčení se nevztahuje pouze na prodejce, ale také na osoby, které houby využívají k přípravě pokrmů, tedy například na provozovatele restauracíVíce informací o mykologických zkouškách naleznete zde.

Zdroj: Ministerstvo zemědělství, Sdružení vlastníků obecních, soukromých a církevních lesů v ČR (SVOL)


Čtěte také: 

PODCAST: Duhový Charizard stojí až 6 tisíc korun, říká majitel e-shopu s Pokémon kartami

Jak to bude s finančními náhradami při home office?

Autor článku

Veronika Němcová

Veronika Němcová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 19 krát

Články ze sekce: Spotřebitel