Blíží se lhůta, po které některé nemovitosti propadnou státu. Není mezi nimi i ta vaše?

04.10.2023 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Vlastníte nemovitost? A jste si jistí, že jste v katastru dobře identifikováni jako vlastník? Pokud by to tak nebylo, vaše nemovitost by brzy propadla státu.

V České republice je evidováno přes 330 000 nemovitostí, které mají nedostatečně identifikovaného majitele. Nejvíce z nich se přitom nachází v Jihomoravském a Středočeském kraji. Špatnou zprávou pro jejich majitele je, že pokud se co nejdříve nepřihlásí, o nemovitost přijdou. Propadne totiž státu.

Kolik nemovitostí má v katastru nedostatečně identifikovaného majitele?

V katastru nemovitostí bylo k 1. únoru 2023 evidováno celkem 121 423 nedostatečně identifikovaných osob, na které bylo zapsáno 342 952 položek. Reálně se jedná o 150 559 unikátních nemovitostí (147 004 pozemků a 3555 staveb), neboť jednu nemovitost může spoluvlastnit více nedostatečně identifikovaných vlastníků a stejně tak jeden neidentifikovaný vlastník může být majitelem několika nemovitostí.

Důvody, proč jsou někteří majitelé nemovitostí pro stát nedostatečně identifikovaní, hledejme v minulosti. Před rokem 1989 údajně nedocházelo k dostatečnému udržování katastru nemovitostí, a v některých případech se informace dokonce ani neevidovaly.

Čtěte také: Jak snadno a rychle najít majitele nemovitosti

Jak zjistím, zda jsem jako vlastník nemovitosti dostatečně identifikován?

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) vytvořil seznam nemovitostí, staveb a nedostatečně identifikovaných osob, který rozděluje podle krajů. Tento úřad také vytvořil brožuru s názvem Nedostatečně identifikovaní vlastníci, ve které si každý může ověřit, zda jemu nebo jeho předkům nepatří nějaká nemovitost, o které nemají ani ponětí.

Nedostatečně identifikovaní vlastníci seznam

Zdroj: Pixabay

 

Jak vypadá nedostatečně identifikovaný vlastník?

V prvním případě takový vlastník nemusí být vůbec znám, resp. v katastru o něm chybí jakákoliv informace. Ve druhém případě taková osoba může být známa, ale katastr o ní neobsahuje údaje, které slouží k její jednoznačné identifikaci. Takovým údajem může být např. adresa nebo datum narození.

Do kdy se lze k nemovitosti přihlásit?

K nemovitosti se lze přihlásit nejpozději do 31. prosince 2023. Tímto datem totiž uběhne lhůta stanovená občanským zákoníkem a majetek propadne státu.

Čtěte také: Co všechno vám může prozradit katastr nemovitostí?

Co se stane s nemovitostí propadlou státu?

Ve chvíli, kdy nemovitost připadne jako majetek státu, bude ÚZSVM usilovat o co nejrychlejší předání takto nově nabytého nemovitého majetku specializovaným státním institucím na základě toho, zda takový majetek potřebují ke své činnosti.

V praxi to bude vypadat tak, že se např. zemědělská půda převede pod Státní pozemkový úřad a třeba lesní pozemky půjdou pod státní podnik Lesy České republiky.

Co když zemědělskou půdu někdo využívá?

V případě propadnutí zemědělské půdy státu však ještě nic nekončí. Státní pozemkový úřad totiž začne v prvé řadě zjišťovat, zda pozemek nemá nějakého uživatele. Jestliže ano, bude od uživatele požadovat náhradu za využívání pozemku. Důležité je vědět, že takovou náhradu může požadovat pouze a jedině od 1. ledna 2024. Případné nájemní nebo pachtovní smlouvy mohou být uzavřeny po tomto datu.

Čtěte také: Daň z nemovitosti se zvýší

Zdroj: Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM)

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ