Jak prokázat vlastnictví, aby vaše nemovitost nepropadla státu?

09.10.2023 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Některé nemovitosti po Novém roce 2024 propadnou do vlastnictví státu. Jak můžete postupovat v případě, že je mezi nimi ta vaše?

Do konce roku 2023 se mohou nedostatečně identifikování vlastníci přihlásit ke své nemovitosti. Pokud tak neučiní, začátkem roku 2024 připadne státu. Pojďme se proto společně podívat, jak v takovém případě obhájit své vlastnictví.

Jak a kde dohledat nemovitost?

Svou spornou nemovitost jednoduše dohledáte v seznamu, který připravil Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) k 1. září 2023. V něm pak budete nemovitost hledat vždy podle místa, kde leží. Po rozkliknutí města anebo území se dostanete k excelovým přílohám. V nich následně máte rozlišeny okresy, obce, katastrální území, oprávněný subjekt, ID vlastnictví, spoluvlastnický podíl, parcelu a druh pozemku (lesní pozemek, orná půda apod.).

V excelovém sešitu je pak jasně vidět, jaké informace o majiteli nemovitosti chybí. Předně jde o jméno majitele nebo o jeho adresu.

Čtěte také: Blíží se lhůta, po které některé nemovitosti propadnou státu. Není mezi nimi i ta vaše?

Co když je v seznamu nemovitost, jejímž jsem vlastníkem?

Pokud najdete nemovitost, která spadá do vašeho majetku, bude třeba vás před katastrem nemovitostí dostatečně identifikovat. O tom, jaké dokumenty budete potřebovat, se můžete informovat přímo na katastru anebo se obrátit na místně příslušné pracoviště ÚZSVM. Úřad by vám měl poradit, jaké listiny bude třeba obstarat a kde je můžete vyhledat.

Základem pro zápis vlastnictví do katastru nemovitostí jsou především listiny týkající se nedostatečně identifikovaných osob, jako jsou rodné listy, oddací listy, úmrtní listy anebo rozhodnutí z dědických řízení. Nicméně i vlastnictví nemovitosti budete muset nějak dokázat. S tím vám právně pomohou kupní nebo darovací smlouvy, směnné smlouvy anebo výpisy z dřívějších pozemkových evidencí.

Úřad by vás proto měl předně nasměrovat na matriku, obecní úřad anebo do archivů kvůli pozemkovým knihám.

Čtěte také: Jak lze s pomocí historických map zjistit, na jakém místě měli vaši předci dům nebo pole?

Jak prokázat vlastnictví: nedostatečně identifikovaný vlastník

Zdroj: Depositphotos

 

Co když nemovitost patří zemřelému?

Může se stát, že se v katastru nemovitostí nachází zápis, který svědčí o vlastnictví osob, které ale již nežijí. V takové situaci vám pomůže pravomocně ukončené dědické řízení. Pokud by však tyto nemovitosti nebyly zahrnuty do dědictví, kvůli prokázání vlastnictví bude nutné zahájit dodatečné projednání dědictví. Dědickým řízením se pak bude zabývat soud v místě posledního bydliště zemřelé osoby.

Ještě složitější situace pak nastane, pokud bude nutné hledat předky. S tím již ÚZSVM přímo nepomůže, ale může vás alespoň nasměrovat na matriční úřad anebo na odbornou pomoc s právní a archivní kvalifikací.

Čtěte také: Co všechno vám může prozradit katastr nemovitostí?

Jak jinak ještě dokázat vlastnictví nemovitosti?

Důvody, proč nemá obrovské množství nemovitostí v České republice správně zapsaného majitele, hledejme mezi lety 1948 a 1989. Právě v tomto období byla na nějakou dobu povinnost evidence vlastnictví nemovitosti zrušena a následně po zavedení opětovné povinnosti se začaly evidovat informace, které jsou však dnes nedostačující.

Snadno se tedy může stát, že katastrálnímu úřadu nebudou stačit vámi předložené listiny, anebo je zkrátka neuzná jako dostatečné. Možné je navíc i to, že potřebné listiny vůbec nebudou k dispozici. Při takovém problému se lze obrátit na soud s žalobou o určení vlastnictví. Důkazní břemeno však bude ležet na osobě, která návrh podává. ÚZSVM navíc jasně poukazuje na to, že půjde o velmi složité případy, ve kterých bude nutná pomoc advokáta.

Podobně navíc budete postupovat i v případě, kdy v seznamu, který vytvořil úřad, najdete svou nemovitost, která ale bude zapsána na jiného vlastníka. Podat žalobu na určení vlastnictví bude jediná možnost, jak se domáhat nápravy.

Zdroj: ÚZSVM

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ