Jak to bude po konci zastropování cen energií?

22.11.2023 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Na konci roku s největší pravděpodobností skončí cenový strop elektřiny a plynu. Co se stane pak a jak se zachovat, pokud dodavatel usíná na vavřínech?

Maximální ceny elektřiny a plynu byly v letošním roce určeny státem a platit budou ještě do konce roku. Tzv. zastropování cen platí pro všechny odběratele energií, kteří mají ve svých smlouvách vyšší ceny, než je onen strop, a právě těm mělo pomoci zvládnout vrchol energetické krize, která vypukla koncem roku minulého. Cenový strop se ale pravděpodobně chýlí ke konci. Jak se to dotkne spotřebitelů?

Kolik je cenový strop na elektřinu a plyn?

Stanovená cenová hranice na elektřinu činí 6050 Kč za MWh, a to včetně DPH. U plynu se jedná o 3025 Kč za jednu MWh, nicméně připočíst musíme ještě měsíční platbu v maximální výši 157,30 Kč. Jde o obchodní část ceny. K té se navíc připočítávají státem regulované ceny za distribuci a případné další poplatky.

Spotřebitelé, kteří mají ve svých smlouvách vyšší cenu, platí maximálně tyto stropové částky. Těch, kteří mají s dodavatelem ujednanou cenu nižší, se cenový strop nijak netýká.

Čtěte také: Více než 4 procenta domácností a malých firem mají ještě ceny energií zafixované nad cenovými stropy

Konec cenového stropu energií: co dělat

Zdroj: Shutterstock

 

Co když mám smlouvu na dobu určitou zafixovanou i na další rok?

Tato situace se podle Energetického regulačního úřadu týká zhruba 370 000 zákazníků. Podle průzkumu ERÚ se však rozhodne většina dodavatelů řešit tyto případy tím, že své odběratele osloví s jinou nabídkou.

Na novou nabídku nemusíte přistoupit. Důležité je však vědět, že na ni budete muset reagovat. Dodavatel navíc musí obdržet váš souhlas, aby mohl smlouvu změnit, a dále také podpis, aby byla vůbec platná.

Pokud by se vám dodavatel neozval a vám hrozí, že budete příští rok platit cenu nad hranici stropu, určitě jej zkuste kontaktovat sami a zjistit, zda má pro vás lepší cenovou nabídku, než je ta stávající. V každém případě si neváhejte srovnat nabídky i od ostatních dodavatelů na trhu, ať máte přehled, zda jinde nebudete platit méně.

Podle JUDr. Markéty Zemanové je pak dobré zvážit, zda nebude lepší odejít k jinému dodavateli s nižší cenou i za předpokladu, že by od stávajícího dodavatele mohla hrozit smluvní pokuta. Vše je však potřeba si dobře spočítat. Ale při vysokých cenách energií může být i pokuta výhodnější než platit měsíčně o tisíce více.

Čtěte také: Nové ceníky energií jsou o polovinu nižší než loňské „vražedné“ ceny. Vyplatí se delší fixace?

Co se stane, když nebudu reagovat na nabídky dodavatele?

Pokud nebudete nějak aktivně reagovat na novou nabídku dodavatele, nebo jej vy sami neoslovíte v případě jeho neaktivity, musíte počítat s tím, že se smlouva s automatickou prolongací na dobu určitou prodlouží. 

Je třeba podotknout, že smlouvy s automatickým prodloužením můžete minimálně 20 dnů před jejich výročím ukončit. Dodavateli však opět musíte dát vědět a mezitím si najít jiný produkt, popř. jiného dodavatele.

Opravdu končí zastropování cen energií?

Naprostá většina spotřebitelů elektřiny a plynu platí již teď díky tomu, že ceny energií na jaře letošního roku postupně klesaly, nižší částky než ty zastropované. Právě proto mnozí usoudili, že cenový strop již nemá smysl. Přesto se vláda k finálnímu rozhodnutí ještě oficiálně nerozhoupala. A i když je vysoce pravděpodobné, že strop k 31. prosince 2023 skončí, mnozí dodavatelé u smluv, kterým uplyne lhůta až v roce 2024, vyčkávají právě na finální vládní rozhodnutí.

Odběratelům, kteří mají cenu energií nad stropem a zároveň jim končí smlouva ještě tento rok, by se měl ozvat s řešením sám dodavatel. Platí však, co jsme psali výše. Pokud by se dodavatel dlouho neozýval, musíte jej kontaktovat sami a situaci aktivně řešit, abyste se příští rok vyhnuli vysokým cenám nad letošním stropem.

TIP: Srovnejte si ceny energií

Zdroj: JUDr. Markéta Zemanová

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2.5
Hlasováno: 6 krát