Co je dobré vědět, pokud jste dostali udržovací nabídku od dodavatele energií

04.12.2023 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Rozhodli jste se změnit dodavatele energií, máte už uzavřenou smlouvu, ale původní dodavatel se vám ozval s ještě výhodnější nabídkou? Co můžete v takové situaci dělat?

Pokud se vám dodavatel ještě stále neozval s novou nabídkou kvůli konci cenového stropu energií, určitě s ní přijde v blízké době. Vy buď jeho návrh přijmete, nebo zkusíte štěstí jinde. Pokud si však patřičně srovnáte ceny, vyberete dodavatele nového, podepíšete smlouvu, je možné, že se vám ten původní ozve s tzv. retenční nabídkou.

Retenční nabídka (nazývána také jako udržovací) má za úkol udržet zákazníka a láká především na nižší cenu nebo zvýhodněnou službu. Snadno tak může být atraktivnější než to, co jste si ujednali s novým dodavatelem. Na co byste však neměli zapomenout?

Co dělat, když dostanu udržovací nabídku?

Pokud se novou nabídkou vůbec chcete zabývat, nechte si alespoň na e-mail zaslat návrh smlouvy od nového dodavatele. Tu si pečlivě prostudujte, ať si můžete být jistí, že chce dodavatel opravdu dodržet, co slíbil. Důležité bude zjistit, zda je nabízená cena fixovaná, či nikoliv. Na základě toho vám totiž (ne)může později zdražit produkt. Podstatnou informací také bude, zda půjde o smlouvu na dobu určitou, či neurčitou a také to, jakým způsobem se z ní bude možné případně vyvázat.

Čtěte také: Jak to bude po konci zastropování cen energií?

Retenční nabídka od dodavatele: na co si dát pozor

Zdroj: Depositphotos

 

Jak postupovat, když se chci vrátit k původnímu dodavateli?

Ihned potom, co si prostudujete smlouvu, vezměte smlouvu stávající a najděte podmínky pro její ukončení. Zajímat vás bude především možnost odstoupení, podání výpovědi, ale i to, zda se tím nejedná o porušení smlouvy. Právě proto se pokuste vyčíst i to, zda vám za odchod hrozí i nějaké sankce.

Pokud byste opravdu měli za ukončení smlouvy obdržet pokutu, je vhodné propočítat, zda se vám sankce nevyplatí víc než zůstat. Vzhledem k vysokým cenám za plyn nebo elektřinu se to totiž může opravdu stát.

Čtěte také: Co všechno tvoří cenu elektřiny od vašeho dodavatele

Kdy lze vypovědět smlouvu u dodavatele bez sankce?

Tyto podmínky budou uvedeny ve smlouvě. Mnoho spotřebitelů však v tomto případě chrání zákon. Ten jasně říká, že pokud klient uzavřel smlouvu o dodávce elektřiny distančním způsobem (přes telefon nebo internet) nebo mimo obchodní prostory dodavatele, závazek můžete vypovědět bez sankce. Bude tomu tak ale jen tehdy, pokud tak spotřebitel učiní nejpozději do 15. dne od zahájení dodávky elektřiny.

Výpovědní doba je zde dlouhá pouze 15 dnů a začne běžet prvním dnem měsíce, který následuje po měsíci, v němž byla doručena výpověď. Dále lze také u uzavření smlouvy na dálku nebo mimo prostory protistrany odstoupit od smlouvy do 14 dnů od data podpisu.

Čtěte také: Co byste měli vědět o spotové ceně energií a jak vypovědět spotový tarif

Vyplatí se nechat jednat dodavatele za mě?

Celou situaci si lze na první pohled ulehčit tím, že novému dodavateli podepíšete plnou moc k zastupování. Mnoho z nich vám to také nabídne jako výhodnou neplacenou službu, díky které nebudete muset nic řešit. Nezapomeňte však na to, že jste to předně vy, kdo by se měl nejprve informovat právě o podmínkách ukončení smlouvy. Nový dodavatel s plnou mocí sice může jednat za vás, ale vystavujete se tím riziku, že právě kvůli vlastní nevědomosti budete muset zaplatit pokutu za předčasné ukončení smlouvy, která pro vás může být nevýhodná.

Pokud jste si však podmínek ukončení vědomi, sankce vám nehrozí nebo s ní počítáte, podepsání plné moci dodavateli vám může výrazně ušetřit čas.

Čtěte také: Úřad práce začne sám komunikovat se zaměstnavateli a dodavateli energií. Příjemcům dávek odpadne část papírování

Zdroj: ERÚ

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 9 krát