Co dělat, když ještě pořád nemáte novou nabídku od dodavatele energií?

05.12.2023 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Rok 2023 se pomalu chýlí ke konci a společně s ním i strop na ceny energií. Pokud se vám dodavatel s cenami nad vládním stropem ještě pořád neozval s novou nabídkou, nabízíme možnosti, jak postupovat.

Mnoho spotřebitelů má cenu ještě pořád nad cenovým stropem. Dodavatelé se již dávno měli ozvat. Pokud tak ale ještě neučinili, pojďme se společně podívat, co v takové situaci můžete dělat.

Můžu dodavatele kontaktovat sám?

Nejenže můžete, ale rozhodně byste to měli udělat. V jiném případě se může velmi snadno stát, že příští rok budete platit za energie daleko víc, než byste mohli. Dodavatele proto raději co nejdříve kontaktujte sami. Důvodů, proč se vám ještě neozval sám, může být mnoho. Jedním z nich je například to, že jste smlouvu uzavírali nikoliv přímo s dodavatelem, ale vše bylo vyřízeno přes zprostředkovatele. Zprostředkovatel vás pak sám s nabídkou nového produktu oslovit nesmí.

Srovnejte si nabídky ostatních dodavatelů

Ať už máte novou nabídku energií, či nikoliv, udělejte si sami průzkum na trhu a porovnejte si ceny plynu a elektřiny.

Mějte však na paměti, že nízká cena energií ještě pořád neznamená, že jste našli to pravé ořechové. Pokud se rozhodnete změnit dodavatele energií a najdete takového, který vás zaujal, prozkoumejte internet a najděte si reference a zkušenosti ostatních zákazníků. Zvlášť na pozoru byste se pak měli mít, pokud si stávající nebo bývalí klienti stěžují na špatnou komunikaci, problémy s vracením přeplatků anebo na vymáhání pochybných pokut a sankcí.

Čtěte také: Co můžete dělat, když vám dodavatel zvedne cenu a zálohy na energie

Co dělat, když ještě nemám novou nabídku od dodavatele

Zdroj: Depositphotos

 

Co dělat, když chci změnit dodavatele?

Zajímat by vás měly hlavně dvě věci. Tou první je návrh smlouvy s dodavatelem, kterého jste si vybrali. Ještě předtím, než novou smlouvu podepíšete, je nutné si ji pořádně prostudovat a číst především všeobecné obchodní podmínky. Zajímat by vás také měly případné sankce a další poplatky.

Druhá podstatná věc, kterou si musíte zjistit, je to, zda vás za ukončení stávající smlouvy nečekají sankce. Ty se budou odvíjet především od toho, zda máte sjednanou smlouvu na dobu určitou, nebo neurčitou.

Čtěte také: Na elektřině v roce 2024 neušetříte. Co se na vás chystá ve vyúčtování? (příklady)

Smlouva na dobu určitou vs. na dobu neurčitou

Smlouva na dobu neurčitou je pro mnohé jednodušší, neboť ji můžete ukončit v podstatě kdykoliv, aniž byste museli udávat důvod nebo od dodavatele obdržet sankci. Důležité je však nezapomenout na výpovědní lhůtu, ta obvykle trvá 3 měsíce. Právě proto je nutné s novým dodavatelem sjednat zahájení dodávek, které bude navazovat na uplynutí výpovědní doby. Nelze totiž energie odebírat od dvou dodavatelů zároveň.

U smlouvy na dobu určitou je to pak o něco složitější. Tu až na zákonem stanovené podmínky nebo specifická ujednání ve smlouvě vypovědět bez sankce nebo pokuty nelze. Mezi zákonné podmínky můžeme zařadit např. stěhování nebo jednostranné zvýšení ceny.

JUDr. Markéta Zemanová z Energetického regulačního úřadu radí, aby se spotřebitelé případných pokut nebáli a vše si raději propočítali. Může se totiž stát, že jiný dodavatel nabídne o tolik výhodnější cenu plynu nebo elektřiny, že se zaplacení pokuty za předčasné ukončení smlouvy na dobu určitou vyplatí více než zůstat a platit vysoké ceny za energie.

Výši sankce za předčasné ukončení dodávek energie u dodavatele pak zjistíte právě ve smlouvě.

Čtěte také: Co všechno tvoří cenu elektřiny od vašeho dodavatele

Zdroj: Energetický regulační úřad

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 5 krát