Kdy může dárce požadovat po obdarovaném vrácení nejen vánočního dárku?

08.01.2024 | , Finance.cz
Spotřebitel


Dárce může být zklamán z nevděku obdarovaného, zvláště z nehezkého chování k němu nebo k jeho rodině. Pak může dar, který poskytl, odvolat. Podobnou možnost má, pokud se ocitl v hmotné nouzi, i když mu obdarovaný nic neprovedl.

Dárce si může rozmyslet darování. Může tzv. odvolat dar, jak tomu říká občanský zákoník. A to ze subjektivních důvodů pro nevděk obdarovaného nebo z objektivních důvodů pro svou nouzi. V prvém případě si tak za povinnost vrátit dar může obdarovaný sám, zaviní si ho svým špatným chováním. Kdežto ve druhém případě je příčinou zhoršená sociální situace dárce.

Zdroj: Shutterstock

Po Vánocích lidé mohou vystřízlivět ze své velkorysosti

Sváteční atmosféra se rozplyne, sentiment odejde, vánoční doba, kdy se každý přinejmenším v rodině snaží být vlídný ke každému, je ta tam. Mezilidské vztahy se ve dnech všedních a nesvátečních vrátí na svou obvyklou úroveň. Může dojít k hádce, padnout mohou vulgarity, výčitky, urážky, jiná zlá slova. V tom horším případě může jít nejen o slova, ale třeba neposkytnutí pomoci dárci, poškození majetku, práv, nebo dokonce zdraví dárce a jeho tělesné integrity v podobě fyzického napadení.

Ublížil-li obdarovaný dárci úmyslně nebo z hrubé nedbalosti tak, že zjevně porušil dobré mravy, může dárce od darovací smlouvy pro jeho nevděk odstoupit. I darování je smlouvou, majetko-právním jednáním, kdy dárce něco bezplatně přenechává obdarovanému. A dárce může za určitých okolností, a to nevděku obdarovaného, nebo nouze dárce, darovací smlouvu zrušit odvoláním, čímž vznikne obdarovanému povinnost vrátit dar.

Trestá se přitom nejenom úmysl, tedy zlomyslnost, ale i netaktní, necitlivé jednání, když obdarovaný ublíží dárci z nedbalosti.

Odvoláním daru lze potrestat i zlé chování ke členům rodiny dárce

Obdarovaný může dárci ublížit slovem i skutkem natolik, že si dárce darování rozmyslí. Odvolat dar může dárce i tehdy, pokud obdarovaný ublíží členům rodiny nebo jiným osobám blízkým dárci

Pokud obdarovaný nevrátí dar dobrovolně, může si dárce vymoci vrácení daru, pokud prokáže soudu, že se závadné jednání obdarovaného vůči jeho rodině či blízkým jeho samotného dotklo natolik, že jej lze považovat za nevděk vůči dárci samotnému.

Nárokovat si vrácení daru mohou i dědici

Právo odvolat dar přechází na dárcova dědice, zabránil-li obdarovaný dárci v odvolání daru nebo zabránila-li v tom dárci vyšší moc. Jestliže tedy dárce zemřel, neznamená to, že je závadné chování obdarovaného anulováno, automaticky prominuto. Potrestat obdarovaného a získat zpět dar mohou i dědici.

Tip: Vyděděný potomek se může bránit u soudu. Lépe může projít zkrácení dědického podílu

Zrušit darování lze do jednoho roku

Dárce může dar pro nevděk odvolat do jednoho roku ode dne, co obdarovaný dárci ublížil, ale dozví-li se o tom dárce později (nejde-li třeba o výslovnou urážku při hádce, ale poškození zájmů, práv či majetku dárce), do jednoho roku ode dne, kdy získal vědomost o důvodu pro odvolání daru. Dědic dárce pak může dar odvolat nejpozději do jednoho roku od smrti dárce. 

Odvolání daru pro zchudnutí čili nouzi dárce

Předpokladem odvolání daru pro nouzi dárce je skutečnost, že dárce poté, co došlo k darování, upadne do takové nouze, že nemá prostředky ani na nutnou výživu vlastní nebo nutnou výživu osoby, k jejíž výživě je povinen. Pak může dar odvolat. Tady zajisté nepůjde o odvolání nějakých drobných darů, ale především těch drahých, hodnotných (naproti tomu při odvolání daru pro nevděk může dárce zrušit darování i levných věcí, které však pro něj mají vysokou symbolickou, morální hodnotu, tzv. cenu obliby).

Odvolat dar pro nouzi však nemůže třeba zkrachovalý miliardář, který bude mít najednou průměrné příjmy jako běžný člověk. Nouzí pro účely odvolání daru se rozumí upadnutí do tak nepříznivé sociální situace, že dárce nemá zajištěnu nutnou výživu, tedy uspokojování základních životních potřeb – zajištění základních potravin, ale i bydlení či ošacení.

Jestliže třeba bohatý člověk někomu věnoval jako dar vůz zn. Ferrari, na který byl rovněž sám zvyklý, nemůže požadovat jeho vrácení jen proto, že sám najednou musí jezdit vozidlem zn. Fiat, Dacia či Mitsubishi. Uspokojováním základních životních potřeb se nerozumí nadstandardní živobytí. Takže ani propadnutí vily třeba v exekuci či insolvenci, pokud má dárce k dispozici byt, nevede k jeho nároku na vrácení daru.

Tip: Jaké musíte zaplatit daně, když něco dostanete?

Při nouzi dárce není potřeba mu vrátit celý dar nebo jeho cenu, stačí mu pomoci se živobytím

Odvolání daru pro nouzi však platí jen v tom rozsahu, v jakém se dárci nedostává prostředků k výživě (jeho samého nebo osob, které je povinen vyživovat, zejména děti). A tak obdarovaný nemusí vydat celý dar, ale postačí, když poskytne dárci to, co je potřeba k jeho výživě nebo jeho rodinných příslušníků.

Stačí tak, když obdarovaný dárci věnuje určitou peněžitou částku. Tím také zneguje možnost odvolání daru, protože odpadnou důvody, které k tomu zavdaly příčinu.

Ovšem ani přispět na výživu nemusí dárci obdarovaný, natož mu vracet dar, pokud si dárce přivodil svou nouzi úmyslně nebo z hrubé nedbalosti, např. závislostí na alkoholu a jiných návykových látkách – drogách nebo hazardních hrách. Ale ani v situaci, kdy si dárce bral úvěry zjevně bez možnosti a ochoty takové dluhy splácet a pak skončil po krk v exekucích. Na vrácení daru nemá nárok ani ten, kdo se vyhýbá obživě vlastní prací apod.

Místo vydání daru je možné zaplacení jeho ceny nebo její části

V případě odvolání daru pro nouzi závisí rozsah toho, co je obdarovaný povinen vrátit, především na potřebě dárce (nebo osob, které je povinen vyživovat). V případě, že obdarovaný již nemá ani dar, ani jeho plnou hodnotu, je povinen vydat to, co z daru ještě zbývá, pokud darovanou věc třeba prodal

V případě odvolání daru pro nevděk je obdarovaný povinen vydat předmět daru, a není-li to možné, je povinen uhradit cenu obvyklou v době darování, a to i celou, když věc třeba prodal nebo daroval někomu jinému.


Čtěte také:

O dědictví I: Kdo a jakým podílem bude dědit bez závěti?

Důležité změny pro zaměstnance i zaměstnavatele od roku 2024

Spadá do společného jmění manželů i dědictví? A co když ho prodáte a utržíte peníze?

Autor článku

Terezie Nývltová Vojáčková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: Spotřebitel