Dlužníci na zdravotním pojištění budou moci požádat o odpuštění některých dluhů

19.01.2024 | , Finance.cz
Spotřebitel


Stát umožní prominutí některých dluhů na zdravotním pojištění, konkrétně půjde o prominutí penále a exekučních nákladů. Akce má navazovat na již proběhlá milostivá léta. Návrh poslanců 17. ledna podpořila vláda. 

Odpuštění penále a exekučních nákladů u dluhů na zdravotním pojištění se má týkat fyzických osob, které jsou plátci pojištění – tedy hlavně osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) a osob bez zdanitelných příjmů (OBZP).

Zdroj: Depositphotos

Prominutí penále a exekučních nákladů se má dotknout pouze takových pohledávek, které jsou vymáhány prostřednictvím exekuce podle daňového řádu. Tento postup vymáhání upřednostňuje především Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP), tudíž se pokračování Milostivého léta bude týkat převážně pojištěnců u VZP.

Tzv. daňovou exekuci provádějí instituce nejčastěji srážkami ze mzdy a z důchodu nebo přikázáním pohledávky z účtu poskytovatele platebních služeb.

Tip: Co vám nově proplatí zdravotní pojišťovny?

Předchozí oddlužovací akce cílily pouze na dluhy na zdravotním pojištění vymáhané soudními exekutory

Jak uvádí důvodová zpráva návrhu zákona, ostatní pojišťovny upřednostňují vymáhání využíváním standardních metod s pomocí soudních exekutorů. Na tento druh vymáhání byla určena předchozí milostivá léta, proto se již tato novela nevztahuje na vymáhání dluhů touto formou, ale pouze na ty pohledávky, které jsou vymáhány prostřednictvím exekuce podle daňového řádu.

Cílem návrhu je tedy odstranit nevýhodu pojištěnců, kteří se nemohli zúčastnit předchozích oddlužovacích akcí, jelikož nesplňovali zákonné podmínky.

Návrhu předcházelo oddlužení na daních a sociálním pojištění

Novela navazuje na poslední prodloužení Milostivého léta, kdy bylo fyzickým osobám odpuštěno penále a exekuční náklady na daních a sociálním pojištění. Rovněž šlo o takovou situaci, kdy byly pohledávky vymáhané přímo institucemi, a nikoli prostřednictvím soudních exekutorů.

Oproti předchozí akci, kdy se mohli dlužníci zbavit dluhů na penále a exekučních nákladech, se má tento návrh vztahovat pouze na penále, které již je k rozhodnému dni (31. prosince 2023) předmětem daňové exekuce.

Důvodová zpráva tento krok vysvětluje tím, že tzv. penále tvoří velký příjem do tzv. fondu prevence zdravotních pojišťoven, ze kterého jsou hrazené preventivní zdravotní programy pro pojištěnce.

Pokud by se oddlužovací akce vztahovala na všechna penále, tedy i na ta, která ještě nejsou předmětem daňové exekuce, došlo by podle navrhovatelů zákona k výraznému výpadku příjmů v tomto fondu a nemohly by být pojištěncům vypláceny příspěvky na zdravotní péči ve stejné míře jako v současné době.

Dalším důvodem je to, že osoby, které mají již vyměřené penále, které není zatím předmětem daňové exekuce, mohou požádat podle § 53a zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění, o tzv. o „odstranění tvrdosti“, ve kterém je žadatelům ve většině případů odpuštěno až 50 % z dluhů na penále.

Okolnosti účasti navrhovaného odpuštění některých dluhů na zdravotním pojištění:

- navrhované odpuštění se bude týkat neuhrazeného příslušenství (penále a exekučních nákladů),

- odpuštění se bude týkat fyzických osob jako plátců pojistného na veřejné zdravotní pojištění, za plátce pojistného se považuje i bývalý plátce pojistného,

- odpouští se dluh na penále, pro jehož vymožení byla nejpozději ke dni 31. prosince 2023 nařízena daňová exekuce,

- dlužníkům se umožňuje rozložení plateb dlužného pojistného do splátek – v případě dluhu do 50 tisíc Kč se jedná o 12 měsíčních splátek, v případě dluhu nad 50 tisíc Kč to bude 36 po sobě jdoucích měsíčních splátek, v případě nesplacení některé ze splátek je pokračováno v přerušené daňové exekuci.

Zdroj: Důvodová zpráva návrhu zákona

O tom, jaké administrativní kroky bude muset zájemce o oddlužení provést, budeme informovat až po ukončení celého legislativního procesu tohoto návrhu. Informace o tom, jak postupovat, by měla vydat samotná zdravotní pojišťovna.

Návrh 17. ledna podpořila vláda, nyní poputuje do Poslanecké sněmovny. Účinnost zákona je navržena na 1. července 2024.


Čtěte také:

Jak na daň z nemovitých věcí v roce 2024?

Spočítejte si, kolik procent ze mzdy nebo platu dostanete při pobírání nemocenských dávek

Jaké je zdanění práce na dohodu v roce 2024?

 

Autor článku

Veronika Němcová

Veronika Němcová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 10 krát

Články ze sekce: Spotřebitel