Daně tvoří více než polovinu ceny benzínu

21.11.2013 | , Finance.cz
DANĚ


Pohonné hmoty, stejně jako další vybrané druhy zboží nejsou zdaňovány pouze daní z přidané hodnoty, ale také tzv. spotřební daní. A právě obě zmíněné daně se více než padesáti procenty podílejí na konečné ceně pohonných hmot.

Ceny pohonných hmot se během roku mění.  Klíčovými faktory, které přispívají k těmto změnám, jsou cena surové ropy a rafinérského produktu (benzínu a motorové nafty) a v neposlední řadě také konkurence mezi čerpacími stanicemi.  Ceny rafinérských produktů jsou ovlivňovány sezónními změnami poptávky po konkrétních produktech. V zimním období na severní polokouli prudce narůstá poptávka po naftě a petroleji na výhřev domů a kanceláří. V létě naopak stoupá poptávka po benzínu, protože lidé více cestují.

Cena pohonných hmot na čerpací stanici v sobě zahrnuje cenu produktu, daně (daň spotřební a daň z přidané hodnoty) a distribuční marži. Ta v sobě nese náklady na skladování a manipulaci, distribuční náklady a velkoobchodní a maloobchodní marže. Na pohonné hmoty se vztahuje spotřební daň a daň z přidané hodnoty. Spotřební daň je daní z objemu pohonných hmot vystupujících z palivového depa. DPH je daní vztahující se na cenu pohonných hmot u čerpacích stanic, do základu daně z přidané hodnoty pro určení výše této daně se zahrnuje cena produktu, spotřební daň a distribuční marže.

Na pohonné hmoty stejně jako na líh, pivo, víno nebo třeba tabákové výrobky se vztahuje mimo daně z přidané hodnoty ve výši 21%, také spotřební daň.  Benzín a nafta jsou zdaněny konkrétně daní z minerálních olejů. Výše daně je dána zařazením daného paliva do příslušné skupiny:

 Tabulka: Výše spotřební daně z minerálních olejů

Kód nomenklatury Text Sazba daně
2710 motorové a technické benziny a letecké pohonné hmoty benzinového typu s obsahem olova do 0,013g/l včetně  12840 Kč / 1000 l
motorového a technické benziny a letecké pohonné hmoty benzinového typu s obsahem olova nad 0,013g/l  13710 Kč / 1000 l
střední oleje, těžké plynové oleje a těžké topné oleje  8150 Kč / 1000 l

 

Zdroj: Zákon o spotřebních daních

Cenu PHM tvoří z více než 53 % daně


Jízda automobilem je pro většinu denní nutností. Bohužel to obnáší nemalé náklady na pohonné hmoty.  Pro zajímavost si ukážeme jak se daně podílí na ceně paliva. Pro příklad si vezmeme cenu benzínu (s obsahem olova do 0,013).

Pro náš výpočet budeme předpokládat, že cena benzínu, kterou spotřebitelé platí je 36,00 Kč a spotřební daň z jednoho litru je 12,84 Kč.

 

Tabulka: Složení ceny za jeden litr benzínu

 

Obsah olova Konečná cena Spotřební daň DPH 21% Daně celkem Cena bez daní
do 0,013g/l 36,00 Kč 12,84 Kč 6,25 Kč 19,09 Kč 16,91 Kč

 

Z tabulky je na první pohled vidět, že z ceny, kterou zaplatíme (36 Kč) připadá na spotřební daň 12,84 Kč a na daň z přidané hodnoty 6,25 Kč, dohromady tedy do státního rozpočtu směřuje  z jednoho litru benzínu 19,09 Kč. Tedy více než 53 % z ceny, kterou zaplatí na čerpací stanici konečný zákazník. O zbývající část ceny se dělí rafinerie (cena produktu) a tzv. distribuční marže. Přičemž cena produktu tvoří zhruba kolem 30 - 35 % z konečné ceny a zbytek potom připadá na prodejce a další náklady.

Zatímco výše spotřební daně se odvíjí od objemu paliva, její výše je pevně dána  - 12840 Kč na tisíc litrů, výše daně z přidané hodnoty závisí na všech složkách ceny, neboť se z nich vypočítává procentem (21 %). Jak spotřební daně, tak také daň z přidané hodnoty tvoří příjmy státního rozpočtu. Pro zajímavost v loňském roce bylo vybráno díky spotřebním daním 140,4 mld korun a na dani z přidané hodnoty ještě téměř o 140 mld korun více.   

Autor článku

Elena Ondrová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 4 krát

Články ze sekce: DANĚ