Investice do umění? Proč ne!

29.12.2008 | , Finance.cz
INVESTICE


Pod pojmem investice si většina z nás představí cenné papíry či jiné finanční instrumenty. Existují však i jiné, méně tradiční způsoby, jak zhodnotit volné finanční prostředky. Patří mezi ně i investice do umění.

Téma: Netradiční alternativní investice


Aukční síně a umělecké galerie si v poslední době na nedostatek zájmu nemohou stěžovat. Poněkud netradiční investice do umění totiž láká stále více lidí. A nemusí jít pouze o boháče, kteří jsou ochotni za Abstraktní kompozici od Františka Kupky dát 13,4 milionu korun. Právě díla současných a ještě žijících autorů za relativně přijatelný peníz mohou v průběhu několika příštích let nabídnout velice zajímavé zhodnocení. Ovšem odhadnout, který z umělců má potenciál stát se hvězdou a jeho díla žádaným zbožím, není jednoduché.

Přestože při investici do umění nemusíte být boháčem, okruh možností se s množstvím finančních prostředků, které se rozhodnete investovat, výrazně zvyšuje. Najdou se však i dílka za přijatelnou cenu. A nemusí jít pouze o obrazy, zajímavou investicí mohou být plastiky, kresby, fotografie a jiné umělecké předměty.


Kde nakupovat?


Zájemcům o tento netradiční způsob investice lze doporučit galerie či výstavy a návštěvu vybraných aukcí. Přijít může každý a to nejen s úmyslem nakupovat. Před samotnou aukcí bývá tzv. předaukční výstava, na které jsou vystaveny předměty určené k prodeji. Chcete-li se zúčastnit samotné aukce, stačí zapůjčit dražební číslo a u vybraného díla jej zvednout. Před samotnou aukcí není na škodu nahlédnout do aukčního katalogu dražených položek, který pomůže orientovat se v nabídce i vývoji cen uměleckých předmětů. Stačí jej předem prolistovat, vytipovat kýžený umělecký předmět a vyrazit na aukční lov.


Internet je všemocný


Další možnost, jak si pořídit umělecký předmět, nabízí nejširší pavučina světa zvaná internet, resp. internetové aukce. Dražby mimo aukční síně nejsou ničím neobvyklým. Tímto způsobem jsou prodávaná především méně hodnotná díla, která by se v aukcích vůbec neobjevila. On-line aukcí se zpravidla účastní několik stovek zájemců, kteří si před samotnou aukcí mohou prohlédnout nabízený předmět v reálu. Ne každý je však ochoten podniknout cestu přímo do aukční síně a tak si musí vystačit s fotografií.


I umění má svá rizika


Nejen aukce jsou zdrojem uměleckých děl. Stačí navštívit některé ze starožitnictví, kde sice nehrozí navyšování ceny a licitace (kdyžtak pouze s prodavačem), zato existuje vyšší pravděpodobnost koupení padělku. Na ten však můžete narazit prakticky kdekoliv. Právě díky netrpělivým a nezkušeným kupcům se falzifikátorům vcelku daří. Umění tak zdaleka není zcela bezrizikovou investicí. Proto při investici do umění není od věci poradit se s odborníky. Ty je možné nalézt pod hlavičkou renomovaných aukčních síní nebo galerií.


Investice pro každého


Ať už zvolíte aukční nebo mimoaukční nákup, je třeba mít na paměti, že investice do umění je běh na dlouhou trať. Nejkratší investiční horizont by podle odborníků měl být nejméně pět let. Jen málokomu se poštěstí, že se cena právě nakoupeného obrazu zněkolikanásobí během pár měsíců. Stejně jako u ostatních investičních nástrojů, i umění vyžaduje trpělivost, správný odhad a načasování. Přitom investovat lze i menší částky v rozmezí šesti až třiceti tisíc korun, čímž se tento způsob zhodnocování prostředků stává dostupným široké veřejnosti.

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: INVESTICE