Jak si stojí koruna, euro a dolar ? (Ruesch)

28.03.2002 | , Ruesch International
INVESTICE


Včerejší obchodování koruny vůči euru se opět  neslo v očekávání dnešního zasedání centrální banky, kdy obchodníci nejsou ochotni otevírat své pozice.

Včerejší obchodování koruny vůči euru se opět  neslo v očekávání dnešního zasedání centrální banky, kdy obchodníci nejsou ochotni otevírat své pozice. Kurz koruny se pohyboval v úzkém pásmu 31,09 - 31,17 CZK/EUR. Dnes se tedy trh dočká výsledku zasedání bankovní rady a případné reakce ČNB na úroveň kurzu koruny, která dosáhla v tomto měsíci nových historických maxim ve vztahu k euru. Případná absence jakékoliv komentáře centrální banky by znamenala otevření cesty pro další posílení koruny pod hranici 31,00 CZK/EUR. Trh neočekává změny v nastavení úrokových sazeb v situaci, kdy klíčová repo-sazba se nachází na historickém minimu 4,25 %.

Také vůči americkému dolaru bylo obchodování s korunou včera klidné, kurz se pohyboval v rozmezí 35,52-35,63 CZK/USD. Pouhý den poté, co se jeden z představitelů americké centrální banky vyjádřil o mírně nadhodnoceném dolaru, ministr financí Paul O'Neil zdůraznil neměnnost pozice americké administrativy ve vztahu k politice silného dolaru. Včera byl zveřejněn únorový ukazatel prodeje nových domů v USA, který vykázal po lednovém poklesu růst ve výši 5,3%.

Pro dnešní den bude kromě zmiňovaného zasedání ČNB zajímavé sledovat ukazatel evropské peněžní zásoby M3, výsledek německé průmyslové výroby za leden, z americké ekonomiky pak konečný ukazatel růstu HDP za poslední čtvrtletí minulého roku, regionální index PMI z Chicaga a index podnikatelského sentimentu měřený Michiganskou universitou.

Autor článku

Ing. Roman Kmoníček  

Články ze sekce: INVESTICE