Komoditní trhy v kostce

04.04.2002 | , Futures Info
INVESTICE


Po vyšším otevření kvůli očekávanému zlepšení aktivity na cash trzích, zavřely ve středu futures kontrakty na dobytek na Chicago Mercantile Exchange se ztrátou.

Dobytek oslabil pod vlivem sousedních lean hogs
Po vyšším otevření kvůli očekávanému zlepšení aktivity na cash trzích, zavřely ve středu futures kontrakty na dobytek na Chicago Mercantile Exchange se ztrátou. Velký podíl na slabosti tohoto trhu měly sousední lean hogs. Na již tak slabém trhu s vepřovým masem se totiž projevily negativní zprávy, že maloobchodníci budou v měsíci dubnu upřednostňovat nákup drůbežího masa.
Americké ministerstvo zemědělství včera v poledne oznámilo, že hodnoty boxed beef se zvýšily, avšak tento fakt trhu dobytka nedokázal pomoci.
"Dobytek se několikrát pokusil o cenový růst, ale hogs klesaly stále na nová minima a postupně mazaly veškerý optimismus z tohoto trhu," říká jeden zkušený obchodník. Nárůst cen omezovaly také opce.

Technický propad cen sóji
Futures kontrakty na sojové boby ke konci středeční seance na Chicago Board of Trade sklouzly do negativní oblasti a zavřely na sedmidenních minimech. Za poklesem cen se skrývala prodejní vlna ze strany komisních domů a místních obchodníků, přičemž k prodeji je inspirovaly hlavně technické indikátory.
Květnové boby klesly o 11 1/2 centu níž, což představuje ztrátu 2,3% hodnoty, a zavřely na značce $4,61 3/4 za bušl. Květnový soymeal zaznamenal podobné ztráty. Oslabil o 2,1%, tedy o $3,40, a zavřel na $156,90 za tunu. Květnový soyoil podlehl odpolednímu tlaku a přišel do zavření o 26 bodů. Skončil tak na značce 16,24 centů za libru.
Podle obchodníků si pohrával sojový komplex s poklesem cen již poslední tři seance, ale teprve včera se býci zcela vzdali, neboť si uvědomili, že jejich snahy nechrání žádná fundamentální podpora. Květnový kontrakt klesl pod supporty na několika klíčových úrovních a cestou dolů navíc spouštěl řadu sell-stop příkazů.
Ačkoliv byl pokles cen hlavně technické povahy, přispěly k němu i fundamentální faktory. Jedním z nich byly například spekulace o tom, že čínská poptávka po sóji z USA bude menší, než se očekávalo. V tomto týdnu totiž představitelé Číny oznámily, že celkový import sóji do země dosáhne v roce 2001-02 celkem 7 - 8 miliónů metrických tun, a ne 13 miliónů, jak dříve předpovídalo americké ministerstvo zemědělství.
Negativním faktorem je také pokračující sklizeň bobů v Jižní Americe. Počasí místním zemědělcům velmi přeje.
Aby to nebylo málo, začínají se obchodníci stále více domnívat, že konečný počet akrů osetých v tomto roce sojovými boby bude vyšší, než 73 miliónů, jak předpovědělo ve své čtvrteční zprávě ministerstvo zemědělství. Za posledních 20 let bylo nakonec 13x oseto více akrů, než uváděl březnový vládní odhad a podle mnoha obchodníků nebude ani letošní rok výjimkou.

Nižší zavření bavlny
Futures kontrakty na bavlnu zakončily svou středeční seanci na New York Cotton Exchange ve ztrátě, když pozdní prodejní vlna ze strany spekulantů a místních obchodníků nenarazila na žádný support a trh tak mohl nakonec klesnout až k denním minimům.
Zahájení seance nebylo pro trh příliš příznivé. Květnová bavlna klesla na své denní minimum na 38,05 centů za libru, přičemž pád cen byl důsledkem prodejního tlaku souvisejícího s opcemi. Později se ale začali obchodníci zaměřovat na úterní maxima na 38,70 jako na svůj příští cíl. Díky agresivnímu nakupování u červencového kontraktu došlo skutečně k růstu cen i u květnového kontraktu, zmiňovanou úroveň ale překonat nedokázal. V první polovině seance se tak bavlna pohybovala uvnitř obchodního pásma z předchozí seance.
Později ale kupní síla utichala, neboť obchodníky "strašila" úroveň rezistence nad úterními maximy, a tak začali držitelé dlouhých pozic vystupovat z trhu a kvůli nízkému kupnímu zájmu již měli spekulanti prostor k mírnému prodávání. Zisky trhu se tak nakonec změnily na ztráty.
Tržní účastníci budou dnes čekat na vydání pravidelné týdenní zprávy o exportu, kterou vydává každý čtvrtek ráno americké ministerstvo zemědělství. Panují názory, že nejnovější údaj jak ohledně prodeje tak dodávek bude pro trh příznivý a zřejmě předčí data z minulého týdne.

CBOT, KCBT pšenice v zisku i přes propad sóji
Futures kontrakty pšenice na Chicago Board of Trade i na Kansas City Board of Trade dokázaly zavřít ve středu s mírným ziskem a překonat tak negativní vliv přicházející na trh z arény sojových bobů na CBOT. Ten mimochodem způsobil propad cen kukuřice na CBOT na nová kontraktní minima.
Techničtí obchodníci také poukazují na nízký obchodní objem a na to, že pšenice koncem minulého týdne již dosti značně oslabila.
Podporu trhu přinášely znepokojivé zprávy o kvalitě a stavu úrody pšenice ozimé v USA. Ačkoliv jsou předpovídány pro některé oblasti, kde se pšenice pěstuje, příznivé srážky, které přinesou dočasnou úlevu HRW pšenici, má být množství srážek v nejvíce postižených oblastech velmi nízké.
Býky těší také spekulace, že čínská poptávka po pšenici z USA by se mohla o něco zvýšit. Tyto domněnky jsou založeny na nedávném nákupu 100 000 metrických tun americké HRW pšenice a na zprávách, že tato země začala vydávat importní licence domácím společnostem.
Květnová a červencová pšenice na CBOT zavřely o 1/4 centu za bušl výš, květnový kontrakt skončil na úrovni $2,83 1/2. Květnová pšenice na KCBT zavřela o 1 cent výš na $2,97 1/2 a červencová o 1 3/4 centu výš na $3,04 3/4. Květnová pšenice na MGE zavřela se ztrátou 1 3/4 centu na úrovni $3,05 3/4.
Ropný komplex ve ztrátě; API, DOE
Ropa a heating oil zakončily svou středeční seanci na New York Mercantile Exchange s mírnou ztrátou, zatímco futures kontrakty na benzín zaznamenaly mnohem prudší propad cen, který byl důsledkem obrovského zvýšení zásob benzínu za uplynulý týden a snižující se poptávky po tomto palivu.
Ropný komplex přesto skončil nad svými denními minimy. Faktorem, který umožnil odraz cen ode dna bylo opět zostřující se násilí mezi Izraelem a Palestinou a také možnost vojenského útoku USA na Irák a s tím související možnost zastavení dodávek ropy z této země.
Egypt ve středu oznámil, že omezuje diplomatické kontakty s Izraelem. Tuto zprávu vnímají obchodníci jako býčí faktor, i přestože Egypt dodal, že svá pouta s touto zemí zcela nepřetrhne, a to ani navzdory nátlakům protestantů proti Izraelské ofenzívě na západním břehu řeky Yordán.
Rostoucí násilí na středním východě pomohlo včera zmírnit ranní tlak z až nečekaně nepříznivých dat o výši zásob ropy a benzínu v USA. Ministerstvo energetiky (DOE) ve středu ráno více méně potvrdilo úterní odpolední data API (American Petroleum Institute).
DOE uvedlo zvýšení zásob ropy o 6,1 miliónů barelů, API mluví o 6,5 miliónech. Data DOE ukazují zvýšení zásob benzínu o 4,3 miliónů barelů, data API o 3,9 miliónů barelů.
Po pádu cen na základě těchto dat se ale obchodníci zaměřili také na příznivější aspekt zmiňovaných zpráv, kterým bylo snížení zásob destilátů o 4,3 miliónů barelů. Díky tomuto údaji začal posilovat heating oil, který dodal sílu i svým kolegům, a celý ropný komplex využil také zmíněných zpráv z Egypta o zastavení kontaktů s Izraelem.
Analytikové a obchodníci se domnívají, že válečná prémie, která nyní činí 4 - 5 dolarů za barel, je přehnaně velká. Americký útok na Irák nevypadá v současné chvíli jako reálná a brzká hrozba a napětí na středovýchodě zřejmě nebude mít přímý vliv na dodávky ropy.

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE