Amrické trhy v týdnu od 15. 04. do 19. 04. 2002

22.04.2002 | , Böhm&Partner
INVESTICE


Index Dow Jones Industrial Average v minulém týdnu vzrostl o 0,7 procent, Nasdaq Composite přidal 2,3 procent a Standard & Poor´s 500 posílil 0,13 procent.

16. týden na amerických trzích - Akciové indexy v uplynulém týdnu posílily

Index Dow Jones Industrial Average v minulém týdnu vzrostl o 0,7 procent, Nasdaq Composite přidal 2,3 procent a Standard & Poor´s 500 posílil 0,13 procent. Uplynulý týden byl zcela ve znamení reportovaných čtvrtletních výsledků. Doposud své výsledky odhalilo přibližně 220 firem tvořících bázi indexu Standard & Poor´s 500. 131 společností (60 %), přišlo s lepšími než očekávanými výsledky a pouze 30 firem (14 %) vykázalo horší než analytiky očekávané výsledky. Zbývající firmy reportovaly výsledky v souladu s odhady analytiků.
Na začátku minulého týdne reportoval své výsledky hospodaření za uplynulý kvartál finanční gigant Citigroup Inc. (C). Společnost v prvním čtvrtletí zaznamenala zisk ve výši 74 centů na akcii, což bylo o čtyři centy na akcii horší, než očekávali analytici.
Se svými výsledky na trh přišly i automobilky General Motors (GM) a Ford Motor (F). Obě firmy reportovaly za uplynulé čtvrtletí lepší než analytiky očekávané výsledky. První jmenovaná se pochlubila ziskem 1,39 dolarů na akcii,  a překonala tak očekávání analytiků ve výši 1,14 dolarů na akcii. Automobilka Ford vykázala za uplynulý kvartál ztrátu 6 centů na akcii, zatímco analytici počítali se ztrátou na úrovni 15 centů na akcii.
V polovodičovém sektoru investory potěšila společnost Texas Instruments (TXN), jenž v prvním čtvrtletí zaznamenala lepší než očekávané výsledky, a firma Intel Corp. (INTC), která za uplynulé čtvrtletí oznámila zisk v souladu s odhady analytiků.
Vývoj akciových trhů v minulém týdnu ovlivnil svými výsledky i největší světový výrobce mobilních telefonů, společnost Nokia Corp. (NOK), který zároveň s výsledky hospodaření za uplynulé čtvrtletí vydal varování ohledně nižších než původně očekávaných tržeb za tento rok.
Hardwarový sektor svými výsledky podpořila společnost International Business Machines (IBM), která za uplynulé čtvrtletí reportovala výsledky v souladu s očekáváním analytiků a zároveň potvrdila finanční výhled pro celý letošní rok.
Softwarový sektor byl  ve znamení hospodářských výsledků společnosti Microsoft (MSFT). Firma za uplynulé čtvrtletí vykázala zisk ve výši 49 centů na akcii, což bylo o dva centy na akcii horší, než se očekávalo. Společnost současně vydala varování ohledně horších než očekávaných výsledků hospodaření za čtvrté čtvrtletí.
V uplynulém týdnu byla rovněž zveřejněna řada ekonomických ukazatelů. Největší nárůst průmyslové výroby od května 2000 spojený s nárůstem míry využití kapacit za minulý měsíc a nižším než očekávaným nárůstem indexu spotřebitelských cen za stejný měsíc ujistily investory, že se americká ekonomika opravdu zlepšuje.

V tomto týdnu se svými výsledky hospodaření mimo jiné pochlubí společnosti ExxonMobil Corp. (XOM), DuPont Co. (DD), Eastman Kodak (EK), The Walt Disney Co. (DIS), Amazon.com Inc. (AMZN), AOL Time Warner (AOL), Tyco International Ltd. (TYC), 3M Co. (MMM), AT&T Corp. (T) a WorldCom (WCOM).

Očekávané události:
Pondělí: -
Úterý: Spotřebitelská důvěra za duben, Béžová kniha amerického FEDu
Středa: Objednávky zboží dlouhodobé spotřeby za březen (oček. 0,5 %), Prodej nových domů za březen (oček. 880 000 jednotek)
Čtvrtek: Nově vzniklé nároky na podporu v nezaměstnanosti v týdnu do 20. dubna (oček. 425 000), Prodej existujících domů za březen (oček. 5,60 milionů jednotek)
Pátek: Hrubý domácí produkt za první čtvrtletí - upravený odhad (oček. 5,0 %), Index spotřebitelské důvěry podle Michiganské univerzity za duben - upravený odhad (oček. 95,0)

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE