Jak si stojí koruna, euro a dolar? (Ruesch)

29.04.2002 | , Ruesch International
INVESTICE


Během pátečního obchodování se koruně podařilo korigovat své ztráty z předchozího dne, kdy ČNB svým razantním a nečekaným rozhodnutím o snížení úrokových sazeb poslala korunu o deset haléřů níže na 30,45 CZK/EUR.

Během pátečního obchodování se koruně podařilo korigovat své ztráty z předchozího dne, kdy ČNB svým razantním a nečekaným rozhodnutím o snížení úrokových sazeb poslala korunu o deset haléřů níže na 30,45 CZK/EUR. Z otevírací úrovně 30,41 CZK/EUR koruna oslabila na 30,50 CZK/EUR,  kde se však trend otočil a koruna začala vytrvale posilovat až na úroveň 30,24 CZK/EUR. V odpoledních hodinách se kurz stabilizoval těsně nad 30,30 CZK/EUR a závěr týdne koruna ukončila na 30,275 CZK/EUR. Pro její další vývoj v tomto týdnu bude důležité, zda-li se Česká národní banka odhodlá k intervenčnímu kroku a naváže tím tak na svůj slib k použití všech dostupných prostředků ve snaze o oslabení české měny. Pokud ne, vytvoří se zde prostor pro další posílení na úroveň 30,00 CZK/EUR.

Ve vztahu k americkému dolaru se koruna vzhledem ke klidnému pátečnímu obchodování na eurodolarovém trhu řídila podle vývoje na trhu s eurem. Z úvodních 33,87 CZK/USD koruna oslabila na 33,96 CZK/USD. Poté však měla posilující tendenci a během dne se dostala až na hranici 33,65 CZK/USD, což je nejsilnější úroveň od října 1999. Její zhodnocení bylo podpořeno částečnou ztrátou dolaru vůči euru. Na kurs koruny nemělo vliv ani zveřejnění amerického HDP za první čtvrtletí letošního roku, který vzrostl na 5,8% a překonalo tak  očekávání  trhu, který počítal s 4,8%. Z dalších makroekonomických údajů z USA byly zajímavé výsledky týkající se indexu spotřebitelské důvěry, vyhodnocovaný University of Michigan, který opět zaznamenal pokles o 1,5 bodu na 93 indexových bodů. Tento ukazatel způsobil obrat ranního pozitivního sentimentu na amerických  akciových  trzích v následný  odprodej.  Technologický  index  NASDAQ  se propadl o -2,90% na 1663,96,  index Dow Jones oslabil o -1.21% a uzavíral na 9915,64 bodů.

Dnes nebudou zveřejněny žádné domácí makorekonomické ukazatele, ani ze zahraničí nepřijdou zásadní údaje.

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE