Americké trhy v týdnu od 22. 04. do 26. 04. 2002

29.04.2002 | , Böhm&Partner
INVESTICE


Uplynulý týden byl pro americké akciové trhy nejhorší od teroristických útoků na Spojené státy z 11. září loňského roku.

17. týden na amerických trzích - Akciové trhy v USA v uplynulém týdnu s výrazným poklesem

Uplynulý týden byl pro americké akciové trhy nejhorší od teroristických útoků na Spojené státy z 11. září loňského roku. Dow Jones Industrial Average vykázal v minulém týdnu pokles o 3,4 procent, Nasdaq Composite ztratil 7,4 procent a Standard & Poor´s 500 oslabil o 4,3 procenta. Za rok 2002 Dow Jones doposud poklesl o 1,19 procent.
Pozitivní zprávou minulého týdne byl růst hrubého domácího produktu Spojených států za první čtvrtletí. Ten za tento kvartál vzrostl o 5,8 %, zatímco ekonomové počítali s nárůstem o 5,0 %.
Doposud své výsledky za uplynulé čtvrtletí odhalilo 77 procent firem tvořících bázi indexu Standard & Poor´s 500, z nichž 47,2 procent překonalo svými výsledky očekávání analytiků, 18 procent vykázalo výsledky v souladu s předpoklady analytiků a 11 % zaznamenalo horší než analytiky očekávané výsledky. Jak však poznamenal James McGlynn ze společnosti Summit Everest Fund, americké firmy vykazují lepší než očekávané výsledky v důsledku toho, že analytické firmy snížily své predikce poté, co se americká ekonomika ponořila do recese.
Se svými výsledky na trh přišel v minulém týdnu americký konglomerát Tyco International (TYC), který spolu s výsledky hospodaření za uplynulé čtvrtletí vydal varování ohledně horších než očekávaných výsledků hospodaření za letošní rok. Společnost dále odvolala plány na rozdělení firmy na čtyři samostatné jednotky s tím, že udělala chybu.
Americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) zahájila v minulém týdnu formální vyšetřování analytiků z Wall Streetu ve věci střetu zájmů. Cílem vyšetřování je zjistit, zda analytici nevydali příznivá investiční hodnocení, aby tak přilákaly nebo udrželi své klienty.

V nadcházejícím týdnu se svými výsledky mimo jiné pochlubí společnosti Procter & Gamble Co. (PG), Dynegy Inc. (DYN) a Cigna Corp. (CI).

Očekávané události:
Pondělí: Osobní příjmy za březen (oček. 0,5 %), Osobní spotřeba za březen (oček. 0,4 %)
Úterý: Index chicagského nákupního managementu za duben (oček. 55,0), Spotřebitelská důvěra za duben (oček. 108,0)
Středa: Stavební výroba za březen (oček. -0,1 %), Index institutu řízení dodávek za duben (oček. 54,6)
Čtvrtek: Nově vzniklé nároky na podporu v nezaměstnanosti v týdnu do 27. dubna, Průmyslové zakázky za březen (oček. 0,7 %)
Pátek: Průměrná hodinová mzda za duben (oček. 0,3 %), Změna počtu pracovních míst za duben (oček. 60 000), Míra nezaměstnanosti za duben (oček. 5,8 %), Index institutu řízení dodávek pro nevýrobní sektor za duben (oček. 57,5)

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE