Kolik zaplatíte za úvěr u stavební spořitelny?

02.05.2002 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Rozhodli jste se otázku pořízení nového bydlení či vylepšení svého stávajícího bydlení řešit pomocí stavebního spoření? A víte na kolik vás vyřízení úvěru u jednotlivých stavebních spořitelen přijde? 

Uzavřít smlouvu o stavebním spoření není žádný problém. Denně na nás útočí ze všech stran reklamy, které nabízí, vychvalují a slibují. Stavební spořitelny pořádají pro své nové klienty mnoho akcí a soutěží, které je mají motivovat k uzavření stavebního spoření právě u té jejich. A opravdu pokud chceme pouze spořit a víme, že úvěr potřebovat nebudeme, je celkem jedno u které stavební spořitelny si smlouvu uzavřeme. Asi se budeme nejvíce dívat na různá zhodnocení či prémie, která nám spořitelna oproti jiným nabídne, aby náš výnos ze stavebního spoření byl co nejvyšší.

Pokud ovšem hodláte čerpat z tohoto spoření úvěr je dobré zvážit, kromě jiných podmínek stavebních spořitelen, i poplatky za uzavření smlouvy o úvěru nebo smlouvy o překlenovacím úvěru.  Pokud již máte smlouvu uzavřenu, tak vám asi nezbude nic jiného než se přizpůsobit podmínkám vaší spořitelny. Naopak jste-li ve fázi,  kdy si hodláte smlouvu o stavebním spoření založit, podívejte se i na kolik vás úvěr přijde na poplatcích. Jistě není to jediné a asi ani to nejdůležitější kriterium pro výběr stavební spořitelny, ale asi nás potěší pokud víme, že bychom u konkurence třeba museli platit, ale zde máme vše zdarma.

Šest stavebních spořitelen se k  možnosti platit za uzavření smlouvy o úvěru postavilo různým způsobem. Českomoravská stavební spořitelna a Raiffeisen stavební spořitelna umožňují svým klientům uzavření úvěrových smluv (klasický i překlenovací úvěr) zcela zdarma. Ostatní stavební spořitelny účtují svým klientům poplatky  za uzavření úvěrových smluv.  Konkrétní výše poplatků u stavebních spořitelen si můžete srovnat v následující tabulce.


Přehled poplatků stavebních spořitelen za uzavření úvěrové smlouvy

Stavební spořitelna

Poplatek za uzavření smlouvy

Překlenovací úvěr

Klasický úvěr

Českomoravská stavební spořitelna

Zdarma

 

Zdarma

HYPO stavební spořitelna

 

2 % z výše úvěru

(min 200,- Kč)

2 % z výše úvěru

(min 200,- Kč)*

Raiffeisen stavební spořitelna

 

Zdarma

 

Zdarma

Stavební spořitelna ČS

 

1 % z výše úvěru

(min 500,- Kč, max 3 000,- Kč)

0,3 % z výše úvěru

(min 300,- Kč, max 900,- Kč)*

Všeobecná stavební spořitelna KB

 

1 % z výše úvěru

(max 20 000,- Kč)

Zdarma

Wüstenrot - stavební spořitelna

 

Zdarma

 

2 % z úvěru

 (min 100,- Kč)


*Pozn.: Tento poplatek se již neplatí, je-li klasický úvěr čerpán následně po překlenovacím úvěru.

Jak je vidět, tak za uzavření úvěrových smluv nemusíte zaplatit  ani korunu a nebo na druhou stranu to mohou být až tisícové částky. Tyto poplatky by pro vás i přesto měly být pouze orientační. Pokud skutečně chcete získat výhodný ať již klasický nebo překlenovací úvěr, dívejte se spíše na další parametry a podmínky, za kterých vám stavební spořitelna úvěr nabízí. 

Autor článku

Elena Pohanková


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ