Komoditní trhy v kostce

02.05.2002 | , Futures Info
INVESTICE


Bangkok: Inflace v Thajsku se v dubnu již druhý měsíc za sebou zrychlila, neboť prudký růst cen ropy na světových trzích vedl ke zvýšení nákladů na dopravu a výrobu.

Vyšší světové ceny ropy urychlily v dubnu v Thajsku inflaci
Bangkok: Inflace v Thajsku se v dubnu již druhý měsíc za sebou zrychlila, neboť prudký růst cen ropy na světových trzích vedl ke zvýšení nákladů na dopravu a výrobu.
Index spotřebitelských cen vystoupal v minulém měsíci o 0,5%, přičemž v březnu vyšplhal o 0,3%, jak oznámilo vládní ministerstvo vnitřního obchodu.
Celosvětové ceny ropy vystoupaly od konce ledna zhruba o třetinu výš, což způsobilo zvýšení nákladů v zemi, která vyváží téměř veškerou svou ropu. I tak centrální banka oznámila, že inflace je "stále velmi nízká" a nedosáhne v tomto roce 1%.
Oproti loňsku ceny vystoupaly o 0,4%.

Rostoucí zásoby vepřového signalizují slabší poptávku
Ceny lean hogs na futures trhu v Chicagu ve středu po třetí za poslední čtyři seance klesaly, a to na základě názorů, že rostoucí zásoby vepřového masa a velká konkurence ze strany levného kuřecího umožní velkoobchodníkům nakupovat prasata od chovatelů za nižší ceny.
Velkoobchodní ceny vepřového klesly od začátku března o téměř 15%, neboť lze pozorovat odumírající poptávku po kotletách a dalších vepřových plátcích. Spotřebitelé totiž jeví větší zájem o levnější maso, včetně kuřecího. Rostoucí zásoby zvířat připravených na porážku se také negativně projevuje na cenách, říkají analytikové.
"Zdá se, že je na trhu dostatek vepřového a poptávka je velmi slabá," říká Don Roose, analytik společnosti U.S. Commodities Inc.
Červnové lean hogs na Chicago Mercantile Exchange klesly o 0,025 centu na 52,025 centů za libru. Od začátku dubna ceny klesly o 14% a jsou o 24% níž, než vloni.

Zemní plyn doplácí na obrovské zásoby
Futures kontrakty na zemní plyn ve středu klesly z dříve vytvořených 10timěsíčních maxim a zavřely ve ztrátě, když průmyslová zpráva ukázala, že během léta bude v USA k dispozici obrovské množství tohoto paliva.
Zásoby zemního plynu v podzemních skladech vystoupaly za uplynulý týden o 2,5% výš na 1,54 biliónů kubických stop, jak uvedla ve své středeční zprávě AGA (American Gas Association). Po tomto v řadě již třetím zvýšení zásob je tak jejich výše o 81% nad loňským stavem. Analytikové a obchodníci před vydáním zprávy očekávali zvýšení zásob o 31 miliard kubických stop.
"Tento údaj více méně odpovídal tržním odhadům a prvotní reakcí cen byl pokles," říká Phil Flynn, obchodník a analytik u společnosti Alaron Trading Corp. v Chicagu.
Červnový zemní plyn na New York Mercantile Exchange klesl o 6 centů níž na $3,735 za milión britských termálních jednotek.

Deště zpomalují setbu kukuřice na americkém středozápadě
Futures kontrakty na kukuřici vystoupaly ve středu již druhý den za sebou do ziskové oblasti. Obchodníci totiž sází na to, že díky současným dešťům budou některá pole na středozápadě až příliš mokrá a rozbahněná, než aby se na nich dalo pokračovat v jarní setbě.
Přes danou oblast by se měly i dnes přehnat bouře, které přinesou podle meteorologů na kukuřičná pole v Illinois, Indianě a Ohiu 0,25 - 1 palec srážek. Také víkendové deště zastavily polní práce. I tak byla ale setba v minulém týdnu ve většině států vepředu oproti plánu, jak ukazují vládní data.
"Po deštích o víkendu už jsme více srážek nepotřebovali, takže v tomto týdnu bude setba zřejmě velmi pomalá, pokud se v ní vůbec bude pokračovat," říká Tim Hannagan, analytik společnosti Alaron Trading Corp. v Chicagu. "Pro ceny kukuřice to bude příznivé," dodává.
Červencová kukuřice na Chicago Board of Trade vystoupala o 2,5 centů (+1,2%) na $2,03 za bušl. Oproti loňsku jsou ceny o 2,2% níž.

Měď se potýká se slabší poptávkou ze strany výrobců a stavitelů
Futures kontrakty na měď ve středu v New Yorku již po třetí za sebou oslabovaly, neboť nejnovější zprávy nasvědčují tomu, že i přes probíhající zotavení americké ekonomiky po loňské krizi se poptávka po tomto kovu ze strany stavitelů a výrobců bude zvyšovat jen velmi pomalu.
Stavitelské výdaje na výstavbu nových jednogeneračních rodinných domů sice v březnu opět vystoupaly, šlo však o nejmenší nárůst za letošní rok. Zároveň také výrobní sektor v USA v dubnu expandoval mnohem méně, než se očekávalo, jak ukazují vládní a průmyslová data. Nedávné známky zotavující se ekonomiky vyvolaly mezi obchodníky naději ve vyšší poptávku po mědi, díky čemuž se její ceny odrazily od 14tiletých minim vytvořených v listopadu již o 21%.
"Stavitelská poptávka se snižuje," říká Dan Borkowski ze společnosti Hussey Copper Ltd. v Pennsylvanii, která se zabývá výrobou měděných plechů a válců užívaných ve stavitelství a výrobním sektoru. "Nemáme prostě tolik objednávek, kolik bychom v této době čekali."
Červencová měď na Comexu klesla o 1 cent níž (-1,4%) na 72,9 centů za libru. Jde o nejnižší zavření od 18. dubna. Ceny jsou oproti loňsku o 6,5% nižší.

Ropa oslabila po nečekaném zvýšení zásob
Futures kontrakty na ropu klesly ve středu o 2% níž, když API (American Petroleum Institute) ve své zprávě uvedlo nečekané zvýšení zásob v USA. Důvodem byl prudký nárůst importu, který se ocitl na nejvyšší úrovni za posledních šest měsíců.
Zásoby v uplynulém týdnu vystoupaly o 2,4% výš na 325,6 miliónů barelů, neboť import dosáhl úrovně 10 miliónů barelů denně, píše se ve zprávě. Import v minulém týdnu představoval 63% veškeré nabídky ropy na americkém trhu, přičemž loni to bylo v průměru pouze 60%. Podle analytiků by mohlo prudké zvýšení souviset s dodávkami ropy z Venezuely, které se kvůli místní stávce na začátku dubna dostaly do USA s určitým zpožděním.
Zásoby jsou na takové úrovni, na jaké "by byly, kdyby nedošlo ke stávce," říká Chester Irvin, makléř u společnosti ABN Amro Inc. v New Yorku. "Takto velké číslo již zřejmě nějakou dobu neuvidíme."
Červnová ropa na New York Mercantile Exchange klesla o 54 centů níž na $26,75 za barel. I tak jsou ale její ceny o 14% výš, než v polovině dubna, a to díky obavám, že boje mezi Izraelem a Palestinou přimějí některé islámské producenty ropy k zastavení dodávek na západ.

Růst výrobního sektoru v USA v dubnu pomalejší
Americký výrobní sektor zaznamenal v dubnu menší rozmach, než se obecně očekávalo. To je podle odborníků známkou toho, že postup ekonomického zotavení se po minulém čtvrtletí, kdy došlo k nejsilnějšímu růstu za poslední dva roky, zpomalil.
Tovární index sledovaný institutem Institute for Supply Management klesl v minulém měsíci na 53,9 z březnových 55,6. Pokles indexu je odrazem nižšího počtu objednávek a nižší zaměstnanosti v tomto sektoru. Tento index se pohybuje nad úrovní 50, což signalizuje růst, od února. Tyto nárůsty vystřídaly 18timěsíční propad, který začal v srpnu 2000.
"Rozhodně můžeme pozorovat, že ekonomické zotavení zařadilo nižší rychlost a růst je nyní jen mírný" říká John Silvia, hlavní ekonom u společnosti Wachovia Corp. v Charlotte. "Stále se tu vyrábí a jsme v plusu, ale hybná síla se zpomaluje."
Ekonomové se shodují na tom, že dokud se nezvýší spotřebitelská i obchodní poptávka, bude růst ekonomiky zřejmě pomalejší. Analytikové předpovídali údaj o indexu na úrovni 55.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE