Lze si sjednat invalidní penzi, i když pobírám invalidní důchod?

02.05.2002 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Nevíte, jak je to, když si chcete sjednat penzijní připojištění a zároveň pobíráte invalidní důchod? Můžete si sjednati i invalidní penzi?

Nevíte, jak je to, když si chcete sjednat penzijní připojištění a zároveň pobíráte invalidní důchod? Můžete si sjednati i invalidní penzi?

Na našem serveru máte možnost využít mnoha služeb. Jednou z nich je i bezplatné poradenství. Spolupracujeme totiž s renomovanými odborníky z mnoha oblastí. V této oblasti radí poradci ze společnosti FiM - finanční marketing.

Dotaz  jednoho z čtenářů zní:

"Rozhodl jsem se uzavřít si penzijní připojištění, měl bych zájem si zvolit i invalidní penzi. Můžu si ji zvolit, i když už pobírám invalidní důchod? Nebo si můžu zvolit jen starobní a výsluhovou penzi?"

Odpověď na dotaz:

"Účastník, který je již v plném invalidním důchodě a při sepsání smlouvy si zvolí invalidní penzi, pak na ni má samozřejmě nárok. Po splnění minimální doby spoření, která je podle zákona minimálně 36 měsíců, může tuto penzi čerpat.  Invalidní penze se vyplácí, i když účastník přestal být plně invalidním podle předpisů o důchodovém připojištění nebo dosáhl nároku na starobní důchod.
Důležité však je, že pokud bude účastníkovi přiznána invalidní penze, nemůže ze stejné smlouvy o penzijním připojištění vznést nárok na starobní penzi. Pokud však chce vyplácet v budoucnu i starobní penzi musí si uzavřít novou smlouvu o penzijním připojištění, ze které mu potom bude vyplácena zase starobní penze."

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY