Počasí žene pšenici a kukuřici nahoru

02.05.2002 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Středa přinesla druhý den likvidace krátkých pozic komoditních fondů na trhu pšenice. Cena pšenice tak na amerických burzách uzavřela ve středu poblíž svého maxima.

Středa přinesla druhý den likvidace krátkých pozic komoditních fondů na trhu pšenice. Cena pšenice tak na amerických burzách uzavřela ve středu poblíž svého maxima. Obchodníci začínají rovněž hovořit o dopadu počasí na poslední vývoj jarní pšenice. Ta je těsně před sklizní ohrožena posledními dešti. I přes poslední uzavírání jsou čisté ohlašované spekulativní pozice na pokles stále vysoké. Ke klidu nepřidá ani poslední pokles zásob pšenice. Zásoby v Chicagu klesly na historické minimum 215 tisíc bušlů, v porovnání s 669 tisíci před týdnem a 6,2 miliony vloni. Podobně jsou na tom i další oblasti. Pšenice s dodáním v červenci obchodovaná na Chicago Board of Trade posílila o 5 centů na 273 ľ centu za bušl.
Pozadu nezůstala ani kukuřice. I ta již druhý den v řadě posiluje. Obchodníci mají obavu, že silné deště na některých místech středozápadu by mohly znemožnit setbu. Ke konci minulého týdne bylo v USA osázeno 26 % ploch v porovnání s 13 % před týdnem a 25 % pětiletého průměru. Problémy se setím se zatím nedotkly největšího domácího produkčního státu, když v Iowě bylo oseto 33 % ploch proti pětiletému průměru 19 %. Naopak v americké dvojce, Illinois, bylo oseto jen 25 % ploch a pětiletý průměr činí 32 %. Američtí farmáři by podle předpokladu měli letos osít 79 milionů akrů, což je o 4,3 % více, než před rokem. Fondy ve středu nakoupily zhruba 3 tisíce kontraktů, čímž se jejich čisté ohlašované pozice na pokles snížily na 32 513 kontraktů. Naopak zajišťovatelé prodali cca 1 tisíc kontraktů. Kukuřice s dodáním v červenci obchodovaná na burze Chicago Board of Trade posílila ve středu o 2 ˝ centu na 203 Usc za bušl. 

Autor článku

Jiří Šťastný  

Články ze sekce: INVESTICE