Jak si stojí koruna, euro a dolar? (Ruesch)

03.05.2002 | , Ruesch International
INVESTICE


Včerejší obchodování po středečním volném dni znamenalo návrat investorů zpět na trh, což se vlivem vývoje eura vůči dolaru odrazilo i na kurzu koruny.

Včerejší obchodování po středečním volném dni znamenalo návrat investorů zpět na trh, což se vlivem vývoje eura vůči dolaru odrazilo i na kurzu koruny. Ta se z otevírací hodnoty 30,65 CZK/EUR během krátké doby dostala až na úroveň 30,53 CZK/EUR, kde se však její posilování zastavilo a z této hladiny prakticky po celý zbytek dne postupně oslabovala.V době zveřejnění evropského indexu nákupčích manažerů se euro ochodovalo v kurzu 30,57 CZK/EUR, ale jeho lepší než očekávané zvýšení z březnových 50,0 bodů na současných 50,7 bodů (jde o první zvýšení průmyslové výroby od března 2001) poslalo českou měnu na uzavíracích 30,65 CZK/EUR. Poslední trend koruny naznačuje, že návrat zpět na hranice historických maxim je v současné době nepravděpodobný.

K americkému dolaru se koruna včera pohybovala převážně v negativním trendu. Z úrovně 33,70 CZK/USD postupně ztrácela až na úroveň 33,90 CZK/USD. Ani během odpoledního obchodování nedošlo ke změně a koruna pokračovala ve svém oslabování, když závěr dne ukončila na 33,94 CZK/USD. Ze včerejších ekonomických indikátorů byl zveřejněn index průmyslové aktivity v USA, který je všeobecně považován za barometr obchodních investic a je důležitý pro nastínění potenciálu ekonomického růstu. Tento ukazatel v dubnu zaznamenal pokles na 53,9 bodů z březnových 55,6 bodů. Všeobecně platí, že hodnota  tohoto indexu překračující hranici 50 bodů, poukazuje na pokračující expanzi, avšak dubnový pokles naznačuje, že tempo investičních výdajů se v největší ekonomice světa zpomalilo.

Z dnešních důležitých makroekonomických ukazatelů bude zveřejněn index inflace    evropských průmyslových výrobců, ale trh bude především zajímat odpolední oznámení míry nezaměstnanosti v USA.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE