Anonymní vkladní knížky končí!

03.05.2002 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Od prvního ledna příštího roku se přestanou úročit peníze uložené na vkladních knížkách na doručitele. Jejich existence byla zrušena novým Zákonem o bankách, který začal platit od 1. května letošního roku.

Od prvního ledna příštího roku se přestanou úročit peníze uložené na vkladních knížkách na doručitele. Jejich existence byla zrušena novým Zákonem o bankách, který začal platit od 1. května letošního roku.
Vkladním knížkám na doručitele se někdy také říká anonymní vkladní knížky. Musíte je však odlišovat od vkladních knížek na jméno. Ty musí mít: jméno, příjmení klienta, adresu a datum narození a doložku "na jméno". Pokud chybí i jeden z těchto údajů, tak potom vlastníte vkladní knížku na doručitele, i když tam třeba máte uvedeno jméno a příjmení.
Vybrat peníze z těchto knížek můžete ještě 10 let od konce tohoto roku, nebudou se však již po datu 31. 12. 2002 úročit. Když nechcete vkladní knížku na doručitele úplně zrušit, stačí ji převést na vkladní knížku na jméno. V bance do vaší vkladní knížky dopíšou identifikační údaje a doplní text "na jméno". A klidně můžete spořit dál.
Nejvíce těchto knížek vede Česká spořitelna a to přes 6,5 miliónu. Podle MfDnes musí banka vyměnit denně 40 tisíc knížek denně, aby to do konce roku stihla. Spořitelna tedy připravuje zvláštní přepážky pro výměnu vkladních knížek. Mluvčí také uvedla, že spořitelna plánuje, že umožní výměnu i mimo běžnou pracovní dobu.
V současnosti jsou vkladní knížky již přežitkem, stálo by za to se zamyslet nad alternativními možnostmi spoření. Pokud chcete zůstat věrni spoření s jistotou můžete využít termínovaných vkladů či nákupu vkladových listů u bank, stavebního spoření nebo penzijního připojištění.
Chcete-li zkusit investovat s trochu větším rizikem a větším ziskem, můžete využít nabídky investičních společností a peníze uložit do otevřených podílových fondů. O něco menším rizikem je investice např. do dluhopisových fondů. Ještě odvážnější investují do fondů akciových, kde je možnost zisku podstatně větší.

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ