Žádost o úvěr a změna zaměstnání - ano či ne?

06.05.2002 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Hodláte si vzít úvěr, ale naskytla se Vám výhodnější pracovní příležitost? A je tu problém s dokládáním zaměstnání  bance. Co radí naší čtenářce odborník na poradenstvi.finance.cz?

Je to opravdu nemilé, pokud ve stejném okamžiku potřebujete žádat např. o hypoteční úvěr a zároveň se vám nabízí možnost získat lepší zaměstnání. A co teď? Vždyť banky vyžadují, aby žadatel o úvěr nebyl minimálně ve zkušební době a  některé dokonce vyžadují (především u hypotečních úvěrů), aby klient byl minimálně půl roku zaměstnán. Tak nyní se podíváme na  konkrétní dotaz naší čtenářky, který položila na poradna.finance.cz a na radu od finančního poradce.

Dotaz čtenářky:
"Chystáme se s manželem vzít hypotéku na stavbu rodinného domu. Podle zatím zjištěných informací  bychom neměli mít problém hypotéku od banky získat (máme čím ručit, máme dostatečné platy atd.). Momentálně jsem dostala velmi zajímavou nabídku na lukrativnější zaměstnání. Vím, že v žádosti o hypoteční úvěr musím uvést výši platu,  nesmím být ve výpovědní nebo zkušební lhůtě. Ale tak dlouho by mi nová příležitost nepočkala. Neexistuje nějaká výjimka? Nebo pokud bych se s budoucím zaměstnavatelem dohodla na zkrácení zkušební lhůty - uznala by to banka?"

Odpověď finančního poradce společnosti FiM - Finanční marketing:
"Pokud bude ve smlouvě uvedeno, že nejste ve zkušební době, neměl by to být příliš velký problém. Doložíte příjem z předchozího zaměstnání a alespoň jeden příjem z nového působiště, a podepřete to třeba platovým výměrem od nového zaměstnavatele."

I v tomto případě tedy podle našeho odborníka existuje řešení. Ale je vždy přece jen lepší se dotázat úvěrového pracovníka banky, jestli tento postup uznají a nebudou to považovat za překážku pro schválení úvěru. Vždy záleží na konkrétním posouzení případu zaměstnance banky, který schvaluje úvěr.

Štítky:

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ