Zpomalení růstu životního pojištění

07.05.2002 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Oproti minulému roku došlo k nižšímu nárůstu životního pojištění za první čtvrtletí 2002. Loňský nastartovaný růst tak letos zatím poněkud ochabl.

Společnosti sdružené v České asociaci pojišťoven vybraly za první čtvrtletí 2002 v rámci životního pojištění osm miliard korun. To představuje meziroční nárůst o 18,5 procenta. Ve stejném období loňského roku ale dynamika činila 26,9 procenta.
A jak si vedou jednotlivé pojišťovny? U České pojišťovny je růst životního pojištění za první tři měsíce pouze 3,7, zatím co loni to bylo zvýšení o 45 procent.  Kooperativa vykázala zvýšení v rámci životního pojištění  o 6 procent, loni to bylo meziroční zvýšení 120 procent. IPB pojišťovna vykazuje růst  za první čtvrtletí o 9,3 procenta a UNIQA zaznamenala nárůst o 38 procent, což je o 10 procent více než ve stejném období loňského roku. Výjimkou je Pojišťovna České spořitelny, která vykázala meziroční nárůst v životním pojištění o 320 procent za letošní první čtvrtletí.

Na výrazný růst pojištění mělo v minulém roce vliv především nově zavedené daňové zvýhodnění životního pojištění, které začalo platit od ledna minulého roku. Tato možnost, kdy si lze odečíst až 12 000 (zaměstnavatel až 8000) Kč od základu daně, se projevila na zvýšeném zájmu právě o životní pojištění v minulém roce, což mělo bezesporu vliv na vynikající výsledky pojišťoven.

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ