Jak si stojí koruna, euro a dolar? (Ruesch)

09.05.2002 | , Ruesch International
INVESTICE


V důsledku chybějících makroekonomických ukazatelů bylo úterní obchodování koruny vůči euru spíše technického charakteru.

V důsledku chybějících makroekonomických ukazatelů bylo úterní obchodování koruny vůči euru spíše technického charakteru. Z otevíracích 30,53 CZK/EUR se koruna po krátké době vyšplhala až na úroveň 30,59 CZK/EUR. Z této hladiny poté začala postupně posilovat, když se krátce po poledni dostala až na 1,5 týdenní maximum na úroveň 30,33 CZK/EUR. Hlavním faktorem za posílením koruny na tuto hranici bylo především oznámení společnosti Unipetrol o prodejní nabídce 51 procentního podílu v České rafinérské společnostem Conoco a Agip Petroli. V závěru dne koruna mírně korigovala své předchozí zisky a uzavírala na 30,47 CZK/EUR.

Ve vztahu k americkému dolaru se české měně tak nedařilo. Koruna zahájila své obchodování na úrovni 33,22 CZK/USD a ihned poté začala ztrácet až na denní minimum 33,43 CZK/USD. Zde se její vývoj otočil a koruna se začala vracet zpět k hladině 33,20 CZK/USD, když krátce dosáhla 33,19 CZK/USD. Odtud však již po zbytek dne oslabovala až na závěrečných 33,39 CZK/USD. Výraznější oslabení koruny vůči dolaru bylo zapříčiněno údaji z USA o produktivitě práce za 1. čtvrtletí, která dosáhla 8,6% oproti očekávaným 7% a dále nákladech na práci (-5,4% oproti -3,6%). Dalším důvodem bylo posílení dolaru vůči japonskému jenu na základě zpráv, že japonské ministerstvo financí je připraveno proti své měně zasáhnout, jestliže i nadále bude pokračovat posilující trend jenu proti americké měně.

Pro dnešek se neočekávají žádné zásadní ekonomické údaje kromě zveřejnění záznamu z úterního zasedání Federálního rezervního úřadu.

Autor článku

Ing. Roman Kmoníček  

Články ze sekce: INVESTICE