Komoditní trhy v kostce

09.05.2002 | , Futures Info
INVESTICE


Irák, třetí největší vývozce ropy ze zemí středního východu, ukončil své měsíc trvající embargo na export ropy, které zahájil, aby tak podpořil Palestince.

Irák ukončil embargo a začne dnes opět vyvážet ropu
Irák, třetí největší vývozce ropy ze zemí středního východu, ukončil své měsíc trvající embargo na export ropy, které zahájil, aby tak podpořil Palestince. Ode dneška začne opět nakládal ropné tankery a obnoví dodávky do celého světa. Oznámila to místní zpravodajská agentura INA.
Irák začne "naloďovat" ropu opět ve čtvrtek a bude tak i nadále činit v rámci prodejního programu kontrolovaného OSN, řekl podle INA irácký naftový ministr. Prezident Sadám Hasajn zastavil export 8. dubna, s tím, že embargo bude trvat nejméně 30 dní nebo do doby, než izraelské jednotky neopustí palestinská území.
Izraelské jednotky, které se začaly stahovat z oblastí spravovaných Palestinou minulý týden, by mohly znovu obsadit některá další arabská města, potom, co v noci na středu došlo blízko Tel Avivu k sebevražedným bombovým útokům, které si vyžádaly 16 obětí. Premiér Ariel Sharon ukončil předčasně svou úterní návštěvu Spojených států, neboť předpokládá, že Izrael na tyto útoky zareaguje. Obnovení násilí zvyšuje mezi obchodníky obavy, že by mohlo opět dojít k přerušení dodávek ropy.
"Důvěra je silně otřesená," říká Shervin Limbert, obchodník na ropných trzích u dubajské společnosti Gulf Interstate oil Company. "Irácká ropa se bude muset prodávat za zajímavé ceny, aby byly země ochotné riskovat poslání tankerů na území Iráku," říká.

Zemní plyn věří v silnější poptávku
Futures kontrakty na zemní plyn ve středu již druhý den za sebou posilovaly. Obchodníci totiž předpokládají, že jak se americká ekonomika zotavuje z loňské krize, bude se zvyšovat i průmyslová poptávka po plynu ze strany výrobního sektoru.
V prvním čtvrtletí letošního roku byl ekonomický růst v USA nejrychlejší za poslední dva roky. To je signál, že by se mohla opět začít výrazně zvyšovat poptávka ze strany výrobců, kteří spotřebují přibližně jednu čtvrtinu veškerého zemního plynu v USA. V minulém roce byla průmyslová poptávka velmi nízká a tak se zásoby tohoto paliva dostaly na extrémně vysoké úrovně a ceny klesly v září až na 2 1/2letá minima.
"Až přijde léto, bude se spalovat mnohem více plynu," říká Mike Hiley, makléř new yorské společnosti ABN Amro Inc.
Červnový zemní plyn vystoupal na New York Mercantile Exchange o 7,3 centů výš (+2%) na $3,746 za milión britských termálních jednotek. Od 26. září, kdy ceny plynu spadly na dno na úrovni $1,76, se jeho hodnota již více než zdvojnásobila, ale stále je trh o 12% slabší, než vloni v tuto dobu.

Ropa posiluje; Izrael zvažuje odpověď na sebevražedné bombové útoky
Ceny ropy ve středu na futures trzích vyskočily na nejvyšší úroveň za téměř 8 měsíců, neboť sebevražedné bombové útoky, které si vyžádaly 16 izraelských obětí, vyvolávají mezi obchodníky opět obavy, že násilí na středním východě by mohlo vést k dalšímu přerušení dodávek ropy z této oblasti, kde se těží přibližně jedna třetina veškeré světové ropy.
"Lidé jsou z toho nervózní.Bojí se, že by mohla vzniknout skutečná válka mezi Izraelem a Arabskými zeměmi," říká Phil Flynn, obchodník a analytik u společnosti Alaron Trading Corp. v Chicagu.
Ceny ropy v tomto roce vystoupaly o 40% výš, právě díky zostřujícímu se násilí mezi Izraelem a Palestinou. Irák zastavil na jeden měsíc export ropy, aby tak ukázal svou podporu Palestincům, a Irán a Libye se snažily prosadit ropné embargo proti USA v celé oblasti středního východu. Spojené státy jsou totiž hlavním příznivcem Izraele. Irák v tomto týdnu svůj export obnovil a Saudská Arábie opakovaně tvrdí, že tok ropy na světové trhy nezastaví.
Červnová ropa vystoupala na New York Mercantile Exchange o $1,22 výš (+4,6%) na $27,85 za barel. Jde o nejvyšší zavření od 17. září a největší jednodenní zisk od 17. srpna.

Obavy z větší setby sóji ustupují
Sojové boby ve středu na futures trzích vystoupaly výš, a to díky názorům, že sušší počasí v příštím týdnu na území Illinois a Indiany umožní rychlejší setbu kukuřice. Po nedávných silných deštích totiž budou moci rozbahněná pole konečně schnout a dovolí zemědělcům vjet s těžkou zemědělskou technikou na pole. Díky tomu se snižuje pravděpodobnost, že by někteří zemědělci nakonec nestihli včas oset úrodu kukuřice a oseli namísto toho část svých polí sójou.
Od pondělí do středy příštího týdne by podle meteorologů vůbec nemělo pršet. Kvůli posledním pěti týdnům nadprůměrně deštivého počasí se zpozdila setba kukuřice a zvýšily se obavy, že zemědělci určí na pěstování sóji více půdy, než předpokládali, neboť tato plodina se může sít až později. Absence srážek pomůže vysychání polí a podle analytiků tak minimalizuje možnost záměny kukuřice a sóji.
"Zemědělci budou sít kukuřici ihned, jakmile se rozjasní obloha," říká Sid Love, analytik společnosti Joe Kropf & Sid Love Consulting Services v Overland Park v Kansasu. "Zřejmě se nedočkáme mnoha akrů sojových bobů navíc."
Červencové sojové boby na Chicago Board of Trade vystoupaly o 6,5 centů výš (+1,4%) na $4,72 za bušl. Takto velký skok během jednoho dne trh zaznamenal naposledy 17. dubna. Ceny se odrazily od svých 2 1/2letých minim z 2. ledna o 14%.


Návrh nového zemědělského zákona bude při příštím jednání WTO nevýhodou
Americký senát měl v tomto týdnu rozhodnout o tom, zda se budou během příštích šesti letech zvyšovat státní dotace zemědělcům o více než $35 miliard. Tím by se obnovil systém vládních dotací, které slouží jako impuls pro americké zemědělce, aby pěstovali více úrody.
Tento nový zákon ale vyvolává mezi řadou společností obavy. Eastman Kodak Co., Procter & Gamble Co. nebo Kellogg Co. se obávají, že američtí jednatelé by mohli mít kvůli němu podkopanou autoritu u příštího kola jednání Světové obchodní organizace (World Trade Organization - WTO), kde půjde o otevření trhů jako je filmový trh, trh se  zubními pastami nebo trh s pšenicí.
"Jsme velmi zklamaní," říká George Franklin, více-prezident společnosti Kellog, která se zabývá výrobou cereálií. "Velmi to poškozuje naši důvěryhodnost, když máme tvrdit, že jsem svobodní a volní obchodníci a přitom nás kryje ochranná zeď."
Zvýšení výdajů do zemědělství o $51,7 miliard, které v minulém týdnu schválila sněmovna a které je ochoten podepsat i prezident George W. Bush, je další v řadě vládních rozhodnutí na ochranu domácího trhu. Jmenujme např. zavedení cel na dovoz oceli nebo kanadského dříví.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE