Ceny plynu a potravin snížily inflaci

10.05.2002 | , ČSÚ
MAKRODATA A EU


Stejně jako v březnu klesly spotřebitelské ceny v dubnu meziměsíčně o 0,1 %, meziroční tempo růstu se zpomalilo na 3,2 %, což je nejnižší hodnota za posledních 28 měsíců.

Indexy spotřebitelských cen - informace za duben 2002

Meziměsíční pokles spotřebitelských cen byl způsoben zejména snížením regulovaných cen o 1,1 %, které ovlivnily nižší ceny zemního plynu o 8,2 %. Je to první snížení regulovaných cen energií od roku 1991. Tržní ceny naopak vzrostly o 0,2 %. Tento vývoj byl důsledkem na jedné straně zvýšení cen pohonných hmot o 7,8 % a alkoholických nápojů o 2,0 %, na druhé straně poklesu cen potravin a rekreací.
Pokles cen potravin opět ovlivnilo další, i když mírnější, snížení cen masa (o  1,3 %).  Na rozdíl od minulého měsíce se snížily také ceny čerstvé zeleniny o 3,1 % a ovoce o 0,6 %. Růst cen brambor se zpomalil ze 4,0 % v březnu na 0,9 %. V oddíle rekreace a kultura se stejně jako loni snížily ceny tuzemských i zahraničních zájezdů v průměru o 1,6 % a pokračovalo mírné snižování cen spotřební elektroniky.  Z alkoholických nápojů došlo ke zvýšení cen lahvového piva o 4,6 %. V oddíle stravování a ubytování se zvýšily ceny ubytovacích služeb o 1,9 % a ceny v závodních jídelnách o 0,6 %. Ceny piva v restauracích se zvýšily pouze o 0,7 %. Čisté nájemné v nájemních bytech meziměsíčně stagnovalo.
 
Meziroční míra inflace v dubnu dosáhla 3,2 % a byla o 0,5 procentních bodů nižší než v březnu. Tento pokles ovlivnilo zejména zpomalení meziročního tempa růstu u oddílů potraviny a nealkoholické nápoje a bydlení (o 1,2 a 1,1 procentního bodu).

Meziroční přírůstek průměrného harmonizovaného indexu spotřebitelských cen (HICP) zemí EU dosáhl v březnu stejně jako v únoru 2,3 %. V ČR dosáhl v březnu meziroční růst HICP 3,3 %  tj. o  0,1 procentního bodu méně než v únoru. Z jednotlivých zemí EU byl v březnu zaznamenán nejnižší meziroční přírůstek HICP  ve Velké Británii (1,5 %), nejvyšší v Irsku (5,1 %).

Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12-ti měsíců činila 4,5 %, což je po třech měsících stability zpomalení o 0,1 procentního bodu.

Kompletní znění zprávy naleznete na internetu ČSÚ www.czso.cz.

Autor článku

Helena Koláčková  

Články ze sekce: MAKRODATA A EU