Komoditní trhy v kostce

10.05.2002 | , Futures Info
INVESTICE


Produkce pšenice ozimé v USA zřejmě klesne na nejnižší úroveň za posledních 29 let, neboť zemědělci omezili setbu a sucha navíc zničila část úrody v jižních Plains, tvrdí analytikové.

Produkce pšenice ozimé v USA by mohla být nejnižší za 29 let
Produkce pšenice ozimé v USA zřejmě klesne na nejnižší úroveň za posledních 29 let, neboť zemědělci omezili setbu a sucha navíc zničila část úrody v jižních Plains, tvrdí analytikové.
Americké ministerstvo zemědělství ve své dnešní zprávě zřejmě uvede předpověď, že letošní úroda bude velká pouze 1,335 miliard bušlů, tedy o 1,9% nižší, než vloni, kdy zemědělci vypěstovali 1,361 miliard bušlů. Letošní sklizeň by tak také byla nejslabší od roku 1973. Vyplývá to z průzkumu společnosti Bloomberg. Sklizeň pšenice začala v tomto týdnu.
Úroda v Kansasu, což je nejvýznamnější stát v pěstování pšenice, je kvůli pěti měsícům nadprůměrně suchého počasí tak zničená, že někteří zemědělci zde dokonce uvažují o tom, že než aby riskovali sklízet velmi nekvalitní úrodu, ponechají pole na pastvu dobytka, upozorňují analytikové.
"Úroda vypadá velmi špatně," říká Tom Streifel, makléř u společnosti Agri-Mark Inc. ve West Fargo v Severní Dakotě. "Na spoustě území zřejmě bude až 50% úrody ponecháno ladem."

El Nino by mohl být slabší, než před pěti lety
Charakter počasí známý jako El Nino, který by měl letos v létě zasáhnout území Spojených států, nebude podle meteorologických předpovědí tak silný, jako před pěti lety. Tehdy El Nino způsobil na úrodě a majetku škodu ve výši $5 miliard. Oznámila to včera Federální meteorologická agentura.
Teploty vody ve středu Tichého oceánu v dubnu vystoupaly o půl stupně Celsia nad svůj průměr, jak zjistila Národní oceánická a atmosférická správa (National Oceanic and Atmospheric Administration). V březnu byly teploty o 3 stupně Celsia nad průměrem. Zpomalení tempa oteplování oceánu je známkou toho, že vznikající El Nino bude slabší, než ten předchozí, vysvětlují meteorologové.
"Tohle značí o tom, že El Nino se bude v tomto roce ještě dál vyvíjet, ale nedosáhne tak velké intenzity, jako posledně," říká meteorolog Vernon Kousky z Climate Prediction Center v Camp Springs v Marylandu.
El Nino se objevuje přibližně každé čtyři až pět let a může trvat až 18 měsíců. Přináší s sebou silné bouře, vlny veder, sucha a záplavy. V letech 1997 - 11998 El Nino způsobil záplavy v Kalifornii a na pobřeží Mexického zálivu, připomínají meteorologové. El Ninu předchází právě oteplování oceánu v tropické oblasti Pacifiku.

Mokrá pole na středozápadě zpomalují setbu kukuřice
Kukuřice vystoupala ve čtvrtek na futures trzích na nejvyšší úroveň za poslední tři týdny. Podle meteorologů se totiž očekává v Illinois a Indianě chladnější počasí, které zpomalí proces schnutí rozbahněné půdy. Tím pádem se setba kukuřice opět o něco zpomalí a zvyšuje se tak možnost celkové nižší produkce této obiloviny.
Nejvyšší teploty ve zmiňovaných dvou státech budou podle meteorologů na začátku týdne podprůměrně nízké. Díky tomu se zpomalí proces vypařování nadměrného množství vláhy v půdě, která se po dlouhém deštivém období změnila až na bahno a znemožnila tak zemědělcům pokračovat v polních pracích. Zemědělci, kteří nestihnou oset veškerou plánovanou úrodu po poloviny příštího týdne, se zřejmě rozhodnou oset zbytek plochy sójou, aby se tak vyhnuli ztrátám na úrodě kvůli letním vedrům.
Zemědělci "ve východní části kukuřičného pásu zřejmě už moc s prací nepostoupí," říká Marty Foreman, analytik u společnosti Doane Agricultural Services Corp. v St. Louis.
Červencová kukuřice na Chicago Board of Trade vystoupala o 1 cent výš (+0,5%) na $2,055 za bušl. Jde o nejvyšší zavření aktivního kontraktu od 17. dubna. O pět dní dříve, 12. dubna, ceny kukuřice klesly na 10timěsíční minima. Od té doby se však odrazily o 6,3% výš.

Káva oslabuje; Brazílie se připravuje na červnovou rekordní úrodu
Káva klesla ve čtvrtek na futures trhu v New Yorku na dvouměsíční minima, neboť Brazílie, světový největší vývozce této plodiny, se připravuje na očekávanou rekordní sklizeň v příštím měsíci.
Brazílie v březnu vyvezla ze země 1,84 miliónů pytolů kávy, což je přibližně jedna čtvrtina všech světových dodávek. Oznámila to ve své měsíční zprávě londýnská mezinárodní organizace kávy (International Coffee Organization). Ceny kávy již klesly ze svých dubnových devítiměsíčních maxim o 17% níž, neboť panují názory, že jakmile začne sklizeň v Brazílii, export z této země se ještě zvýší.
"Brazílie vyváží spoustu kávy a to ještě nezačala hlavní sezóna," říká Rodrigo Costa, obchodník na trhu s kávou u společnosti Fimat USA Inc. v New Yorku. "Všichni jsou zvědaví, jak moc se prodej zesílí, jakmile bude nová úroda sklizená."
Červencová káva na Coffee, Sugar & Cocoa Exchange klesla o 0,9 centů níž (-1,8%) na 49,5 centů za libru, což je nejnižší zavření od 7. března. 3. dubna trh vystoupal na maxima na 59,7 centů a nyní je o 27% níž, než vloni.

Zásob zemního plynu v USA bude v létě nadbytek
Ceny zemního plynu na futures trzích v USA ve čtvrtek poprvé za poslední tři seance padaly. Vládní zpráva totiž ukázala, že se Spojené státy rozhodně nemusí obávat toho, že by v létě nebyl k dispozici dostatek tohoto paliva. Zásoby zemního plynu v podzemních skladech se v uplynulém týdnu zvýšily o 2,5% na 1,594 miliard kubických stop, jak oznámilo ministerstvo energetiky. Zásoby se zvyšují již čtvrtý týden za sebou a jsou již o 51% vyšší, než vloni. Počínaje tímto týdnem začalo tyto pravidelné týdenní statistiky vydávat ministerstvo energetiky, které tak  převzalo zodpovědnost po American Gas Association, které tyto zprávy zveřejňovalo posledních osm let.
"Tento údaj je medvědí, protože ukazuje, že již tak vysoké zásoby stále rostou," říká Kyle Cooper, analytik u společnosti Salomon Smith Barney Inc. v Houstonu.
Červnový zemní plyn na New York Mercantile Exchange klesl o 2,7 centů níž (-0,7%) na $3,719 za milión britských termálních jednotek. Letos ceny plynu vystoupaly o 45% výš, oproti loňsku jsou ale stále o 11% níž.

Benzín oslabuje; zásoby na léto dostačující
Futures kontrakty na benzín ve čtvrtek v New Yorku klesly téměř o 2% níž. Obchodníci totiž předpokládají, že americké rafinérie nebudou mít vůbec žádné problémy s tím, aby během léta, kdy vrcholí řidičská sezóna a s ní i poptávka po tomto palivu, dodali motoristům dostatek benzínu.
Zásoby benzínu v minulém týdnu vystoupaly o 1,9% výš na 214,4 miliónů barelů, jak v úterý oznámila API (American Petroleum Insitute). Zásoby jsou nyní o 6,7% vyšší, než vloni, kdy díky přerušení dodávek vyskočily ceny u benzínových pump na rekordní úrovně. Poptávka, jak ji určují ostatní data ve zprávě, klesla o 12%, což je největší propad od ledna 2001.
"Benzín je na tom hrozivě a stahuje níž i ropu," říká Kyle Cooper, analytik u společnosti Salomon Smith Barney Inc. v Houstonu. "Jsme dobře zásobováni. Zásoby jsou vyšší než vloni a poptávka se snižuje."
Červnový benzín na New York Mercantile Exchange klesl o 1,31 centů níž (-1,7%) na 77,46 centů za galon. Oproti minulému roku je trh o 28% slabší. Futures trhy představují velkoobchodní ceny.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE