Komoditní trhy v kostce

14.05.2002 | , Futures Info
INVESTICE


Prezident USA, George W. Bush, podepsal návrh zákona, který zvyšuje vládní výdaje do zemědělství o $51,7 miliard během příštích šesti let.

Bush podepsal návrh zemědělského zákona
Prezident USA, George W. Bush, podepsal návrh zákona, který zvyšuje vládní výdaje do zemědělství o $51,7 miliard během příštích šesti let. Nebral tak v potaz námitky obchodních partnerů, některých amerických společností a několika republikánů v Kongresu.
Tento zákon, který zvýší dotace do rostlinné výroby a mlékárenství o 61%, je vítězstvím hlavně pro výrobce zemědělského vybavení, jako např. Deere & Co., CNH Global NV nebo Agco Corp., kteří budou profitovat z vládní podpory pro pěstitele obilovin, sojových bobů, rýže a dalších plodin, tvrdí analytikové.
"Úspěšnost amerických zemědělců a rančerů je velmi důležitá pro naši ekonomiku," řekl Bush při včerejším ranním ceremoniálu při podpisu zákona. "Tento zákon je velmi štědrý a vytvoří pro americké zemědělce určitou záchrannou síť."
Toto zvýšení výdajů do zemědělství je největším nárůstem vládních výdajů v domácí ekonomice a armádě od doby prezidenta Ronalda Reagana. Ještě v tomto týdnu by měla sněmovna reprezentantů schválit návrh zákona, podle něhož by dalších $29 miliard připadalo na výdaje na obranu, bezpečnost země a několik domácích programů.

Kukuřice na 5timěsíčním maximu; deště zastavují setbu na středozápadě
Futures kontrakty na kukuřici vystoupaly v pondělí v Chicagu na pětiměsíční maxima a sojové boby také posilovaly. Obchodníci totiž věří, že nadměrné množství srážek na americkém středozápadě zastaví další setbu a celková úroda kukuřice, která je nejvýznamnější plodinou v zemi, tak bude nižší.
V částech Illinois, která je druhým největším producentem kukuřice, a v Indianě spadly o víkendu více než 2 palce srážek. Deště půdu natolik promočily a rozbahnily, že znemožnily těžkým zemědělským strojům vjet na pole a pokračovat v setbě. Ta tak nebude dokončena včas, tvrdí analytikové. V Illinois a Missouri nyní začínají hrozit záplavy a na tento týden jsou navíc předpovídány další deště.
"Můžeme pozorovat velmi závažná zpoždění setby v jižní třetině" Illinois, říká Dave Marshall, obchodník s obilovinami u společnosti AgriPride FS Inc.. "Zdá se, že přibližně celá polovina americké úrody kukuřice bude zaseta až po době, která je považována pro setbu za optimální."
Červencová kukuřice na Chicago Board of Trade vystoupala o 9 centů výš (+4,4%) na $2,15 za bušl, tedy na nejvyšší úroveň, na jaké nejaktivnější kontrakt od 17. prosince zavřel. Tato cena je o 11% výš, než jsou 10timěsíční minima z 12. dubna a  o 9,1% výš, než vloni.

Ropa opět v zisku; OPEC zřejmě nebude zvyšovat produkci
Futures kontrakty na ropu v pondělí v New Yorku vystoupaly na osmiměsíční maxima, poté co ministři zemí OPEC oznámili, že nabídka ropy na trhu je adekvátní. Svými slovy totiž naznačili, že neplánují v druhé polovině letošního roku , kdy má začít zesilovat poptávka, zvyšovat svou produkci.
Ministři Spojených arabských emirátů, Alžírska a Kataru na svém víkendovém zasedání v Káhiře oznámili, že na trhu  v této době rozhodně není nedostatek ropy. Světová poptávka po ropě přitom bude podle International Energy Agency v druhém pololetí růst ještě rychleji, než se předpokládalo před měsícem. Letošní první čtvrtletí bylo nejhorší za 12 let.
"Stále více se zdá, že OPEC na svém zasedání v příštím měsíci ponechá své kvóty na takové úrovni, jaké jsou nyní, čímž se zvyšují předpoklady nižší nabídky," říká Michael Fitzpatrick, makléř u společnosti Fimat USA Inc. v New Yorku. "Zároveň to vypadá, že se bude zotavovat poptávka."
Červnová ropa na New York Mercantile Exchange vystoupala o 39 centů výš (+1,4%) na $28,38 za barel. Tento trh tak zavřel na nejvyšší úrovni od 17. září, kdy obchodníky znepokojily teroristické úroky z 11. září, které vyvolaly obavy z přerušení dodávek ropy do USA. V letošním roce ceny ropy vystoupaly o 43%.

Cukr doufá, že sucho poškodí brazilskou sklizeň
Futures kontrakty na cukr vystoupaly v pondělí v New Yorku na šestitýdenní maxima. Za těmito zisky se skrývají názory, že suché počasí sníží produkci v Brazílii, světovém největším dodavateli této plodiny.
Již týdny se podle meteorologů nedostává potřebných srážek úrodě v Sao Paulu a Minas Gerais, což jsou dva největší státy v Brazílii, co se produkce cukru týče. Obavy z možných ztrát na úrodě, která bude ale i tak zřejmě rekordně velká, pomohly vytlačit ceny cukru na futures trhu v USA o 19% nad dvouletá minima vytvořená v minulém měsíci.
"Produkce bude o něco nižší, než se čekalo," říká Nelson Alves, obchodník s cukrem u společnosti Macquarie Futures Inc. v New Yorku. "Cukru bude ale stále dost."
Červencový cukr na Coffee, Sugar & Cocoa Exchange posílil o 0,35 centů (+6,4%) a zavřel na nejvyšší úrovni od 28. března, a sice na 5,84 centů za libru. Trh, který 12. dubna klesl až na 4,89, je stále o 36% slabší, než před rokem.

Vepřové dál posiluje
Futures kontrakty na lean hogs v Chicagu vystoupaly v pondělí na tříměsíční maxima. Důvod růstu cen byl stejný jako v pátek. Jsou jím názory, že nižší nabídka prasat připravených na porážku pomůže zmírnit nadbytečné zásoby vepřového.
V tomto měsíci mají velkoobchodníci k dispozici méně prasat, neboť porodnost na konci loňského roku dosti klesla. Míra porážky v USA klesla v minulém týdnu o 2,4% oproti předchozímu týdnu a v tomto týdnu by to mohl být pád o další 3%, domnívají se analytikové. Ke zpomalení tempa porážky dochází v době, kdy se poptávka po vepřovém mase v USA obvykle zvyšuje, neboť začíná teplá letní sezóna, kdy lidé velmi rádi grilují a rožní pod širým nebem.
Další pokles v tempu porážky zvířat "by byl velkým plus" pro ceny hogs, říká Don Roose, president společnosti U.S. Commodities Inc. "Na trhu je k dispozici až příliš mnoho masa a prozatím jsme měli velké problémy s odbytem na maloobchodní úrovni."
Červnové lean hogs na Chicago Mercantile Exchange vystoupaly o 0,725 centů výš (+1,4%) na 54,35 centů za libru. Je to nejvyšší zavření od 22. dubna. Přestože od 30. dubna, kdy trh spadl na pětiměsíční minimum, vystoupaly ceny již o 8,2% výš, jsou stále o 21% slabší, než vloni.

Zemní plyn se nechal vést ropou vzhůru
Futures kontrakty na zemní plyn v New Yorku vystoupaly téměř o 1% výš, a to zejména díky pozdnímu růstu cen na sousedním trhu ropy.
Zemní plyn zavřel v zisku, poté co klesal až o 3,8% níž. Ranní pád cen souvisel s názory, že chladnější počasí na severu USA povede ke snížení poptávky po plynu, který je užíván pro výrobu elektrické energie, jejíž spotřeba se v době veder díky častému užívání klimatizací velmi zvyšuje. Ceny plynu a ropy se často vzájemně ovlivňují, neboť někteří výrobci a producenti elektřiny mohou užívat jak ropu, tak zemní plyn.
Zemní plyn "následoval ropu," říká Ric Navy, makléř u společnosti BNP Paribas Futures Inc. v New Yorku. Když rostou ceny ropy, "může si plyn dovolit konkurenci následovat," dodává.
Červnový zemní plyn na New York Mercantile Exchange vystoupal o 3,4 centů výš (+0,9%) na $3,783 za milión britských termálních jednotek. Přitom se během dne ocital ve ztrátě až 14,4 centů. Ceny plynu letos vystoupaly již o 47% výš.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE