Co dělat, když jste již ukončili cyklus stavebního spoření?

14.05.2002 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Založili jste si před pěti roky smlouvu? A nyní stojíte před otázkou, co po pěti letech se smlouvou o stavebním spoření udělat? Zrušit či nechat, a v případě že ji nezrušíte spořit či nespořit? Podívejte se na několik možností, které se nabízejí.

Chcete-li stavební spoření využít k financování bydlení určitě smlouvu nerušte! I když třeba ještě přesně nevíte, kdy úvěr budete potřebovat, penízky z výhodného úvěru se mohou hodit.

  • Chcete v blízké době čerpat úvěr
    • Výše naspořených peněz na účtu včetně úvěru vám stačí na financování. V tomto případě požádejte spořitelnu o výplatu peněz na účtu (přijměte přidělení cílové částky)  a nejpozději do jednoho roku (záleží na podmínkách spořitelny) požádejte o úvěr. Již nespořte!
    • Potřebujete pro svou investici více peněz. Zvažte možnost zvýšení cílové částky (CČ), ale pozor! musíte mít naspořeno příslušné procento CČ, parametr také musí dosahovat dané hodnoty a navíc to může oddálit přidělení cílové částky, proto před tímto krokem vše proberte se svým finančním poradcem nebo pracovníkem spořitelny. Po zvýšení byste také třeba nemuseli mít dostatečné příjmy či by byla potřeba zástava nemovitosti.
  • Budete chtít úvěr později
    • Dostačuje-li vám CČ na vaše plány, přestaňte spořit (snižujete si tím výši úvěru!) a raději si uzavřete nové spoření, na které převedete státní podporu.
    • Pokud budete potřebovat více, zvyšte cílovou částku a pokračujte ve spoření, ale mějte na paměti všechny body viz výše.

pozn.: Pokud začnete čerpat úvěr, a možnosti vám dovolí dále spořit, založte si novou smlouvu se státní podporou, po pěti letech můžete naspořenou částku použít například ke splacení tohoto úvěru.

  • Nechcete čerpat úvěr
    • Na smlouvu můžete dále spořit (pozor! ať nepřespoříte cílovou částku), ale snižuje se roční výnos, který při pětiletém spoření dosahuje přes 11%.
    • Smlouvu nevypovíte, ale ani nebudete pokračovat ve spoření. Peníze na účtu se vám úročí 2-3 procenty ročně, přičemž se úroky nedaní, čehož v bance těžko dosáhnete. Na této smlouvě zrušíte státní podporu a uzavřete si novou, na kterou budete spořit. Původní smlouvu můžete kdykoli vypovědět a naspořené peníze použít na cokoli.
    • Poslední možností je smlouvu vypovědět a založit novou smlouvu o stavebním spoření. Finanční prostředky můžete použít na cokoli, třeba i jako vklad na nově uzavřenou smlouvu se státní podporou. Již jednou zhodnocené peníze, tímto způsobem zhodnotíte ještě jednou - podporou ze státní podpory.

   Zpět na stránku s tipy a radami

Autor článku

Elena Pohanková


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ