Jak si stoji koruna, euro a dolar? (Ruesch)

15.05.2002 | , Ruesch International
INVESTICE


Včerejší obchodování koruny s eurem bylo opět klidné, otevírací a uzavírací kurz se téměr nelišily úrovní 30,53 CZK/EUR, resp. 30,52 CZK/EUR.

Včerejší obchodování koruny s eurem bylo opět klidné, otevírací a uzavírací kurz se téměr nelišily úrovní 30,53 CZK/EUR, resp. 30,52 CZK/EUR. Pozitivní zprávou byl včera zveřejněný ukazatel domácí průmyslové výroby v březnu. Oproti tržnímu očekávání tempa růstu 2,9% nakonec průmyslová výroba v březnu rostla tempem 4,1%. Zatím se tedy nepotvrdily obavy z negativního dopadu silné měny na domácí, zejména proexportně orientované průmyslové podniky. Koruně se však i přes příznivý ukazatel průmyslové výroby a oslabené pozici eura na trhu s dolarem nepodařilo výrazně prolomit hranici 30,50 CZK/EUR.  Dnes ráno byl zveřejněn ukazatel cen průmyslových výrobců v dubnu, který vykázal meziměsíčně pokles o -0,5%, což je v souladu s očekáváním trhu.

Na trhu koruny vůči americkému dolaru koruna po celý včerejší den ztrácela, zejména v odpoledních hodinách. Koruna otevírala na úrovni 33,61 CZK/USD, v odpoledních hodinách se kurz dostal až na 33,85 CZK/USD, uzavírací kurz činil 33,80 CZK/USD. Koruna opět kopírovala vývoj na trhu EUR/USD, kde americký dolar profitoval z příznivého ukazatele maloobchodních tržeb a dalších zisků na americkém akciovém trhu. Maloobchodní tržby za měsíc duben se zvýšily o +1,2% v porovnání s již tak optimistickým očekáváním růstu +0,7%. Také Dow Jones Industrial Average si připsal dalších 190 bodů. Dolar si tak připsal během dvou obchodních dní 2% zisk vůči euru a 1,5% vůči české koruně. Koruna se tedy nachází na dvoutýdenním minimu vůči americkému dolaru.

Autor článku

Ing. Roman Kmoníček  

Články ze sekce: INVESTICE