RWE dnes zaplatila 4,1 mld. EUR za české plynárenství

16.05.2002 | , Atlantik FT
INVESTICE


FNM oznámil, že RWE dnes převedla na účet fondu (u centrální banky) 4,1 mld. EUR (124,2 mld. Kč). Devizový trh na tuto informaci nereagoval a koruna stagnovala na úrovni 33,30 CZK/EUR.

Vzhledem k napjaté situaci na příjmové straně státního rozpočtu a mimorozpočtových fondů očekáváme rychlou konverzi části této částky do korun. Státní rozpočet počítá na straně příjmů s 20,6 mld. Kč, další výnosy bude třeba naplnit v mimorozpočtových fondech. Zároveň však předpokládáme, že ke konverzi dojde mimo devizový trh v souladu s dohodou ČNB a vlády (o konverzi privatizačních příjmů). O funkčnosti dohody napoví likvidita na trhu a vývoj devizových rezerv ČNB.

Pokud se prokáže, že privatizační příjmy nebudou konvertovány na trhu ale přes centrální banku (tzn. výrazný růst devizových rezerv), pak devizový trh postupně přehodnotí své očekávání na posilování koruny z titulu přílivu privatizačních příjmů. Pak by mělo dojít k oslabení spekulačních tlaků na korunu a oslabení na 31,00 - 32,00 CZK/EUR.

Za oslabením koruny by měly dále stát tyto faktory:

1) nižší objem přímých zahraničních investic - příliv FDI v druhém pololetí minulého roku postupně klesal. V Q4 byly FDI po očištění o vliv prodeje KB a ČRa pouze na polovině průměru předchozích 3 čtvrtletí. Tento trend bude podle informací agentury CzechInvest dále pokračovat

2) privatizační příjmy jsou výrazně menší, než se všeobecně očekávalo (pouze Transgas a Unipetrol); prodej ČTel a ČEZ se podle našeho názoru odloží minimálně o 6 měsíců.

 

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE