Jak si stojí koruna, euro a dolar? (Ruesch)

17.05.2002 | , Ruesch International
INVESTICE


Včerejší obchodování koruny s eurem bylo opět klidné, koruna otevírala na úrovni 30,34 CZK/EUR, celý den se pohybovala v úzkém pásmu, uzavírací kurz činil 30,37 CZK/EUR.

Včerejší obchodování koruny s eurem bylo opět klidné, koruna otevírala na úrovni 30,34 CZK/EUR, celý den se pohybovala v úzkém pásmu, uzavírací kurz činil 30,37 CZK/EUR  Ze včerejších domácích událostí nelze nezmínit úhradu 4,1 mld. EUR, kterou zaplatila Fondu národního majetku energetická společnost RWE Gas za privatizaci českého plynárenství. Koruna na tuto zprávu nereagovala. Jedná se o první zkoušku dohody mezi vládou a centrální bankou, na kterou přistoupily obě instituce při snaze zabránit přilišnému posilování domácí měny. Z domácí ekonomiky dnes neočekáváme žádné makroekonomické ukazatele.

Možným vstup Velké Británie do Evropské měnové unie a negativní vliv poklesu hodnoty amerického dolaru na britskou libru pomohl koruně dosáhnout vůči libře nejsilnější hodnoty od listopadu roku 1998.

Ve vztahu k americkému dolaru koruna otevírala na úrovni 33,32 CZK/USD, během dne se pohybovala v pásmu 33,20-33,35 CZK/USD, v závěru obchodování pak oslabila a uzavírala na úrovni 33,45 CZK/USD. Americký dolar zůstává pod tlakem v důsledku včerejších ekonomických ukazatelů, které přinesly zklamání. Počet nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti se zvýšil na 418 tisíc z předchozích 416 tisíc žadatelů. Také počet nově zahájených staveb domů oproti očekávání 1,6 milinonů dosáhl v dubnu počtu 1,555 milionu.

Dnes očekáváme zveřejnění průmyslové produkce za eurozónu, z americké ekonomiky ukazatel březnové obchodní bilance a index spotřebitelské důvěry měřený Michiganskou univerzitou.

Autor článku

Ing. Roman Kmoníček

Články ze sekce: INVESTICE