Komoditní trhy v kostce

20.05.2002 | , Futures Info
INVESTICE


Rusko, druhý největší vývozce ropy na světě, během příštích dvou měsíců zruší nižší exportní kvóty, aby tak umožnilo producentům jako OAO Lukoil využít rostoucích světových cen ropy.

Rusko do dvou měsíců zvýší export ropy
Rusko, druhý největší vývozce ropy na světě, během příštích dvou měsíců zruší nižší exportní kvóty, aby tak umožnilo producentům jako OAO Lukoil využít rostoucích světových cen ropy. Oznámil ruský premiér, Michail Kasjanov.
Ropa v Londýně klesla o 2 centy níž na $26,36 za barel, když se na trhu objevila zpráva o tomto rozhodnutí. K němu Rusko došlo po setkání ministra a největších naftařských společností v zemi. V letošním roce ceny ropy vyskočily již o třetinu výš, a to díky rostoucímu napětí na Středním východě a omezení produkce ze strany Ruska, Norska, Mexika a zemí OPEC.
"Rusko bude vyvážet tolik ropy, co bude schopné, nebo spíš tolik, kolik si bude trh vyžadovat," řekl Kasjanov pro televizi Bloomberg. "Rusku by vyhovovaly ceny ropy mezi $20 -- $25 za barel. Nyní jsou ceny podle nás až neúměrně vysoko."
Rozhodnutí Ruska, které těží více ropy, než kterýkoliv jiný národ, s výjimkou Saudské Arábie, by tak mohlo znovu zahájit loňský boj s Organizací zemí vyvážejících ropu (OPEC). Rusko nařídilo producentům v zemi omezit svůj export poté, co OPEC pohrozil, že zaplaví trh ropou, pokud nebude Rusko spolupracovat.

Japonsko oznámilo WTO záměr odvety za US cla na dovoz oceli
Japonsko stejně jako již dříve Evropská unie oznámilo Světové obchodní organizaci (WTO), že zavede cla na dovoz americké oceli do země, a to již v příštím měsíci. Půjde vůbec o první takováto odvetná obchodní cla proti USA.
Japonsko plánuje zavedení cel ve výši 100%. Tento krok je první reakcí na březnové rozhodnutí amerického prezidenta, George W. Bushe, zavést cla ve výši až 30% na dovoz oceli do USA, říká japonská vláda. Japonsko prohlašuje, že kvůli těmto daním přijdou společnosti v zemi až o $123 miliónů ročně.
Americké rozhodnutí vyvolalo kritiku ze strany EU, Koreje, Číny, Švýcarska a Norska. EU připravuje podobná opatření, jako Japonsko. Uvažuje totiž o zavedení 100% cel na výrobky z USA v hodnotě 378 miliónů eur ($347 miliónů) od poloviny června.
"Pokud se znelíbíte Japonsku, může to dopadnout dosti zle," říká Alan Winters, obchodní export u britské univerzity v Essexu. "Bush se začne cítit jako zahnaný do kouta a bude si přát, aby se to nikdy nestalo."

Americké farmy omezily v dubnu nákup dobytka
Američtí farmáři omezili během měsíce dubna nákupy mladého dobytka o 6,7%, jak tvrdí vláda. K tomu je vedly klesající ceny a stále větší ztráty.
Rančeři v sedmi hlavních státech produkujících dobytek v uplynulém měsíci umístili na farmy na výkrm pouze 1,235 miliónů kusů dobytka, což je méně, než v dubnu loňského roku (1,324 miliónů). Oznámilo to v pátek americké ministerstvo zemědělství. Analytikové v průměru očekávali pokles tohoto tzv. placement o 6,5%.
Jak ukazují záznamy ministerstva, šlo o nejnižší počet mladého dobytka umístěného na farmy v měsíci dubnu od roku 1996.
Ceny dobytka připraveného na porážku, které se v březnu pohybovaly v průměru okolo 71,6 centů za libru, v dubnu klesly na průměrných 63 centů za libru, což je propad o 12%. Tím pádem byly ztráty na každém zvířeti prodaném velkoobchodníkům nejméně $50, říká Trent Edelman, manažer společnosti Coyote Lake Feedyards Inc. v Muleshoe v  Texas, která vykrmí okolo 60 000 kusů dobytka ročně.

Nižší poptávka po mědi ze strany stavitelů
Futures kontrakty na měď v pátek druhý den za sebou oslabovaly, když americká vláda oznámila ve své zprávě zpomalení výstavby nových domů, což signalizuje snížení poptávky po měděných výrobcích, jako např. různých drátech a trubkách.
V minulém měsíci se začalo stavět nejméně domů od října, oznámilo ministerstvo obchodu. Silnější poptávka po mědi ze strany stavitelů, kteří patří mezi největší spotřebitele tohoto kovu, umožnila cenám velký vzestup po nedávné krizi, která výrazně omezila průmyslovou spotřebu.
"Poptávka ze strany stavitelského průmyslu je základním kamenem trhu mědi," říká Tony Nappi, obchodník s mědí u společnosti Triland USA Inc. v New Yorku. "A když se začíná méně stavět, je to pro ceny negativní."
Červencová měď na divizi Comex burzy New York Mercantile Exchange klesla o 1 cent níž (-1,4%) na 72,85 centů za libru. Trh tak zavřel na nejnižší úrovni od 7. května. V uplynulém týdnu trh oslabil o 1,4% a ceny jsou nyní o 5,2% níž, než před rokem.

Benzín oslabuje; omezení provozu rafinérií by mohlo snížit nabídku
Futures kontrakty na benzín v pátek vystoupaly výš, již po čtvrté za uplynulý týden. Obchodníci totiž předpokládají, že díky omezení produkce ze strany amerických rafinérií se sníží nabídka benzínu na trhu na začátku sezóny, kdy bývá poptávka po tomto palivu nejvyšší za celý rok.
Valero Energy Corp., největší nezávislý zpracovatel ropy v USA, oznámil, že omezí svou produkci benzínu o 125 000 barelů denně z celkové denní produkce 960 000 barelů. K této redukci dojde kvůli vysokým zásobám a "neekonomickým provozním podmínkám", uvádí společnost ve svém prohlášení.
"Tento krok Valero a zřejmě i dalších rafinérií nakonec povede ke snížení nabídky benzínu na trhu," říká David Becker ze společnosti Citibank NA v New Yorku. "Ceny benzínu, které jsou oproti loňsku velmi nízké, by mohly díky těmto opatřením vystoupat."
Červnový benzín na New York Mercantile Exchange vyšplhal o 85 bodů výš (+1,1%) na 80,38 centů za galon. V uplynulém týdnu trh vystoupal o 1,7% výš, ale oproti loňsku je stále o 21% slabší. Futures představují velkoobchodní trhy.

Kukuřice a pšenice oslabují kvůli předpovídanému suchu na středozápadě
Kukuřice v pátek na futures trzích v USA zaznamenala největší propad za šest měsíců a také pšenice utrpěla velké ztráty. Panují totiž názory, že sušší počasí na americké středozápadě a jihu USA v tomto týdnu zlepší vyhlídky úrody po týdnech silných dešťů, kvůli kterým byla pole přesycená vláhy a rozbahněná.
Na druhou polovinu tohoto týdne se předpovídá průměrné až podprůměrné množství srážek, jak hlásí National Weather Service. Šest týdnů bouří přineslo v některých státech, včetně Illinois a Indiany, tak velké množství srážek, že kvalita půdy zcela zabraňovala setbě kukuřice a hrozilo i poškození úrody SRW pšenice (soft-red winter), která se začne sklízet na začátku července.
"Suché počasí umožní zasetí další části úrody kukuřice," říká Paul McKnight, prezident společnosti Buffalo Trading Group Inc. v Pearce v Arizoně. "Nyní již není tolik důvodů se obávat kvůli počasí o cokoliv pěstovaného na středozápadě."
Červencová kukuřice klesla na Chicago Board of Trade o 4,25 centů níž (-2%) na $2,09 za bušl. Takto velký propad naposledy zaznamenala 28. listopadu. V uplynulém týdnu trh oslabil o 1,5%, oproti loňsku je ale o 3,9% výš.

Dobytek oslabuje; poptávka pomalejší a zásoby masa velké
Futures kontrakty na dobytek klesly v pátek v Chicagu na třítýdenní minima. Obchodníci totiž předpokládají, že velké zásoby zvířat připravených na porážku povedou k velkému zvyšování nabídky hovězího masa v době, kdy se poptávka snižuje.
Množství dobytka vykrmovaného na farmách v USA na pozdější porážku na jatkách je natolik vysoké, aby bez problémů uspokojilo poptávku po hovězím mase v nadcházejících týdnech, tvrdí analytikové. Obchodní domy již většinou přestaly nebo přestávají nakupovat hovězí a vytvářet si zásoby v rámci příprav na sváteční víkend Memorial Day (25. - 27. 5.), kdy se zvyšuje poptávka po steacích a jiných hovězích plátcích oblíbených pro venkovní grilování a rožnění.
"Kupující dokončili veškerou aktivitu související s přípravami na sváteční víkend," říká Chuck Levitt, analytik u společnosti Alaron Trading Corp. v Chicagu. "Není důvod, proč si vytvářet větší zásoby, protože je jim jasné, že poptávka brzy pomine a počet dobytka pro trh se bude ještě zvyšovat."
Červnový dobytek na Chicago Mercantile Exchange klesl o 0,975 centů níž (-1,6%) na 61,75 centů za libru, což je nejnižší zavření od 25. dubna. V uplynulém týdnu ceny klesly o 2,1% níž a nyní jsou o 15% níž, než vloni.

Zemní plyn téměř beze změn; ochlazení snížilo poptávku
Futures kontrakty na zemní plyn v pátek zavřely na téměř stejné úrovni, jako ve čtvrtek. Chladná fronta, která se přesunuje přes východ USA, vedla ke snížení poptávky po plynu ze strany elektráren, které z něj vyrábí elektřinu používanou na provoz klimatizací v době veder.
Tato fronta přináší deště a bouře na mnoha částech jihu, středozápadu a východu USA. Teploty na středozápadě, včetně Chicaga, budou do poloviny tohoto týdne mezi 4,4 - 15°C, hlásí meteorologové. Slabší poptávka způsobila pokles cen plynu na futures trhu z 11timěsíčních maxim vytvořených v úterý o 6,7%.
"Trh oslabil v očekávání chladného víkendu," říká Marshall Steeves, analytik u společnosti Refco Inc. v New Yorku. "Dříve jsme mohli pozorovat silnou poptávku na jihu, ale i ta nyní zmizela."
Červnový zemní plyn na New York Mercantile Exchange klesl o 1,1 centů níž (-0,3%) na $3,598 za milión britských termálních jednotek. Plyn v úterý skončil na úrovni $3,855, což je nejvyšší zavření aktivního kontraktu od 19. ledna. V tomto týdnu trh oslabil o 4%.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE