Americké trhy v týdnu od 13. 05. do 17. 05. 2002

20.05.2002 | , Böhm&Partner
INVESTICE


Americké akciové trhy zaznamenaly po týdnech výprodejů způsobených obavami z anemického zotavení ekonomiky v uplynulém týdnu obrat k lepšímu.

20. týden na amerických trzích - Nasdaq Composite posiloval pět dní v řadě

Americké akciové trhy zaznamenaly po týdnech výprodejů způsobených obavami z anemického zotavení ekonomiky v uplynulém týdnu obrat k lepšímu. Nárůst maloobchodních tržeb za duben spolu s příznivými výsledky firem Wal-Mart Stores Inc. a Applied Materials Inc. zvýšil důvěru v ekonomický vzestup a přilákal investory zpět na trh. Dow Jones Industrial Average zakončil uplynulý týden s nárůstem o 4,2 procent, Nasdaq Composite zpevnil o 8,8 procent a Standard & Poor´s 500 v uplynulém týdnu přidal 4,9 procent. Nasdaq Composite posiloval v uplynulém týdnu pět seancí v řadě, což se mu naposledy podařilo počátkem listopadu loňského roku.
Dosud své výsledky hospodaření za uplynulé čtvrtletí oznámilo okolo 480 firem (96 %) z báze indexu Standard & Poor´s 500. Více než 290 firem (60 %) vykázalo lepší než analytiky očekávané výsledky a 115 firem reportovalo  výsledky  v souladu s očekáváním analytiků. Pouze 16 procent společností vykázalo horší než analytiky předpokládané výsledky.
V minulém týdnu své účetní knihy otevřela počítačová firma Dell Computer Corp. (DELL). Společnost se za uplynulé čtvrtletí pochlubila ziskem 17 centů na akcii a překonala tak očekávání analytiků o jeden cent na akcii.
Lepšími než analytiky očekávanými výsledky se pochlubila i maloobchodní společnost Wal-Mart Stores Inc. (WMT). Ta za první čtvrtletí oznámila zisk na úrovni 37 centů na akcii, a překonala tak rovněž očekávání analytiků o jeden cent na akcii. Zároveň s výsledky hospodaření za uplynulý kvartál firma potvrdila projekci zisku pro tento rok v rozmezí 1,74-1,76 dolarů na akcii, v porovnání s průměrným odhadem analytiků ve výši 1,77 dolarů na akcii.
V propadu do červených čísel i nadále pokračovaly akcie telekomunikační firmy WorldCom Inc. (WCOM) poté, co společnost Standard & Poor´s oznámila, že odstraní akcie této firmy z báze indexu S&P 500. Akcie WCOM budou v bázi tohoto indexu nahrazeny akciemi společnosti Apollo Group Inc. (APOL), jenž se zabývá poskytováním vzdělávacích programů pro dospělé.
Výsledky hospodaření za uplynulé čtvrtletí minulý týden oznámila i počítačová firma Hewlett-Packard (HPQ). Firma reportovala za druhé čtvrtletí nižší než očekávanými příjmy, oznámeným ziskem však očekávání analytiků splnila.

Očekávané události pro nadcházející týden:
Pondělí: Index předstihových ukazatelů za duben (oček. -0,1 %), Státní rozpočet za duben (oček. $72,5 mld.)
Úterý: -
Středa: -
Čtvrtek: Objednávky zboží dlouhodobé spotřeby za duben (oček. 0,4 %), Nově vzniklé nároky na podporu v nezaměstnanosti za týden končící 18. května
Pátek: Hrubý domácí produkt (GDP) za první čtvrtletí, předběžný odhad, (oček. 5,8 %), Prodej nových domů za duben (oček. 883 000)

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE